Dla tych co marudzą że Giulia 2.2d droga, zrobiłem małe porównanie do 159 2.4 (ta sama akcyza, moc):
Znalazłem cennik z 2008r 159.
2.4 200KM z automatem Distinctive bazowa wersja 163tys wtedy vs. Giulia 2.2d 180KM z automatem w wersji super 163tys… Dobra, nie ma 5 cylindrów, ale za to osiągi lepsze. Weźcie jeszcze pod uwagę inflację, chociaż była mała, to przez 8 lat te 10-15% różnicy w cenach zrobiła zapewne.
Problemem w Polsce dla Giulii w dieslu jest właśnie akcyza – myślę że benzyny będą o te 15% tańsze, czyli w miarę fajna 200KM z automatem (powiedzmy wersja Super) będzie kosztować ze 140tys, a bez automatu (o ile taka wersja będzie w benzynie) ze 130tys. Jakaś bardziej podstawowa wersja wyposażenia (odpowiednik Progression z MT) ze 120tys, a może i zrobią jakąś bida wersję (aka Impression z MT) za kolejne 10tys mniej, wtedy jest szansa zacząć od ok 110tys.
Co mi trochę przeszkadza to że już par takich drobiazgów jaki czujniki parkowania tył czy lusterko fotochromatyczne i podgrzewane zewnętrzne daliby w komplecie (przynajmniej w wersji Super). Ceny opcji taki sobi ale chyba i tak w 159 było gorzej: Connect Nav+ kosztował 11.5tys, a xenony 3.5tys, dziś navi 6.5" (pewnie dużo lepsze niż to ze 159) przynajmniej jest za 5tys (w pakiecie choćby Flota Plus wyjdzie dużo taniej), xenony 35W co prawda już 5.3tys ale za to z AFSem.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
99k PLN za 200 konną benzynę z takimi osiągami (przypominam: 6,6s do 100km/h)???Pokaż mi konkurencyjne auto (nie mówię już nawet o premium) co oferuje takie osiągi za podobną kasę. Za tyle byś dostał może 120 KM benzynę z osiągami na poziomie 10-11s, z wyprzedaży rocznika i na maxa gołe (bez podłokietników, itp.).
Pozdro,
Bartas
Chodzi o stworzenie duetu jak Toro Rosso - Red Bull, czyli jednego słabszego zespołu do testowania wynalazków i kierowców oraz drugiego, który ma wygrywać.
- - - Updated - - -
Z alfaowner:
"Went to one of the larger dealers in Milan and went out in the only Giulia Super 2.2 150bhp they had available for test driving.
What a great car, fabulous handling, lovely interior, very refined, feels smaller and more agile than my 159. I got the impression that it feels like a much easier car to drive than the 159, probably a mix of lighter weight and better overall dynamics.
This car is definitely going to be a hit, it's a better overall drive experience than the German equivalent."
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Skoro już robisz takie porównanie, to zrób je uczciwie i porównuj moc silników, a nie akcyzę. Zobaczymy co Ci wyjdzie jak porównasz 159 150KM Distinctive z automatem do Giulii 150KM Super z automatem?
Jak tylko pojawiła się lista silników przewidywanych do Giulii, to od razu stwierdziłem, że diesle będą niesprzedawalne w Polskich salonach. Wiem jak to wyglądało w 2008 dla 159. Pomiędzy 1.9 150KM, a 2.4 200KM była przepaść cenowa. Sądzisz, że chciałem kupić automat z silnikiem 150KM? Nie, ale za 50KM więcej nie zamierzałem dopłacać prawie 30 tys. zł !!! W przypadku Giulii tą "przepaść cenową" widać już przy najsłabszym dieslu 150KM.
Skoro porównujesz cenniki, to porównaj sobie najpierw standardowe wyposażenie w 159 Distinctive i Giulii Super. Przy 159 Distinctive z 2008 roku Giulia Super z 2016 roku to "golas"Gdybym chciał skompletować w Giulii 150KM Super tylko takie wyposażenie, jakie mam dzisiaj w 159 150KM Distinctive, to spokojnie przekroczyłbym 180 tys. i to bez skóry, a alfatexu/alcantary nawet nie ma w opcjach. Do 159 Distinctive dopłacałem jedynie za czujniki parkowania i ksenony, a do Giulii musiałbym dokupić połowę pakietów z cennika, że skompletować to samo, co już mam w 159. I jeszcze jedna uwaga: ta nawigacja Connect Nav+ za ponad 10 tys. była od 2008 roku standardowym wyposażeniem dla wersji Distinctive!
A teraz sam sobie odpowiedz na pytanie, czy dla kogoś, kto kiedyś kupił 159 w polskim salonie i po latach chce ją wymienić na nową Giulie, to jest tanio, czy drogo, bo chyba nie sądzisz, że taki ktoś przesiądzie się nagle na "golasa", szczególnie gdy to co ma obecnie (159) sprawuje się bez zarzutu. Wiem, że dla tych co będą polować na używki, salonowy cennik nie ma znaczenia, bo i tak zapłaci jakiś "dziadek z Niemiec".
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Cena w Polsce nie jest ustalana na podstawie akcyzy tylko konkurencji z Monachium. Dlatego benzyna będzie kosztować podobnie jak diesel. Być może łatwiej będzie można na nią dostać rabat, gdyż marża będzie zdecydowanie wyższa niż na ropniaku. Nie ma też co marzyć o wersji w manualu, bo takiej nie będzie a uboższej wersji niż obecna "Gulia" tez nie zrobią.
Jedyna szansa na obniżenie ceny benzyn byłoby wprowadzenie silnika 1,4 turbo z Giulietty w manualu ale na taki ruch zdecydują się jedynie w przypadku bardzo słabej sprzedaży obecnych konfiguracji.
Przypomnijmy tez ze Giulia to nie jest rozwiniecie i nastepca 159 wiec porównanie cen troche nie na miejscu.