Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Uwaga!

Oglądanie grozi przygnębieniem, zwłaszcza u tych co mają doświadczenia z "polmozbytami", u reszty zresztą też.
    Może jednak, kiedyś... i u nas.

https://www.youtube.com/watch?v=rpuVfaw6bAg

Swoją drogą żaden przedstawiciel AR w Polsce nie wpadł na to, że mógłby zorganizować premierę Giulii z udziałem i poprzez takie Forum jak to (Giulia u Alfaholików). Umówione wcześniej jazdy próbne. Rzetelne informacje. Ukłon w stronę pasjonatów marki. Udokumentowane dobrymi zdjęciami i ciekawymi filmikami.

Zbyt wiele?
    Jeśli tak, to być może faktycznie cała kasa poszła na projekt 952 i nie zostało nic na PR.
    Jednak do pozytywnego myślenia i otwartego nastawienia wobec tych, którzy po czymś takim rozpisywaliby się tu na kolejne strony "robiąc hałas", aż tak dużo do tego nie trzeba.
    Na pewno nie tyle co w linku .

Ps.

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    Nie wiem czy było, ale zostawiam. Widzę, że Quadrifoglio też może mieć automat. Pewnie zależy od rynku. W każdym razie ma mega kopa!
    było, wklejałem
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 09-06-2016 o 10:33
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Swoją drogą żaden przedstawiciel AR w Polsce nie wpadł na to, że mógłby zorganizować premierę Giulii z udziałem i poprzez takie Forum jak to (Giulia u Alfaholików). Umówione wcześniej jazdy próbne. Rzetelne informacje. Ukłon w stronę pasjonatów marki. Udokumentowane dobrymi zdjęciami i ciekawymi filmikami.
    Może dlatego, że potencjalni kupcy to 0,001% użytkowników forum? Trochę to wygląda jak u SAAB-a, wszyscy krzyczeli "Save SAAB", tylko nikt nie chciał kupować SAAB-ów .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 09-06-2016 o 10:50
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar icemanevo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    AR GT JTD & Galant 2.5 V6

Domyślnie

Wiem, że kilkaset stron już o Giulii pykło, starałem się śledzić temat, ale nie znalazłem wątku kosztów projektowania Giulii. Czy ktoś może ma gdzieś jakiś odnośnik/informację na temat ile kosztowało zaprojektowanie Giulii od nowa, i ewentualnie jakie części pochodzą z innych modeli koncernu?

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomekw Zobacz post
    I zapomnijcie, że właściciele BMW, Audi, Mercedesów przesiądą się na Giulię - znam wielu z nich i 99% nawet nie spojrzy na Alfę.
    Ciach - Giulia zamiast BMW 535 :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13415416_1589816664649936_3326595904684766644_o.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	54.3 KB
ID:	203135

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Pytanie być może i retoryczne - biorąc pod uwagę pierwszych kupujących. Niemniej pewnie co najmniej i kilku Alfaholików kupi Giulię, jak będzie dostępna już u nas.

Przewrotnie chodziło mi o to, że kolejny weekend otwartych drzwi, znudzeni i zmęczeni sprzedawcy, nie znający za dobrze nawet cennika, o specyfikacjach nie wspominając już były.
    A takie "zamieszanie" miałoby szansę przenieść się gdzieś dalej.
    I pozostawić dobre wrażenie.

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    trochę to wygląda jak u SAAB-a, wszyscy krzyczeli "Save SAAB", tylko nikt nie chciał kupować SAAB-ów
    To przypomina mi podejście do klientów w ogóle. Stałych ma się w... bo systemy premiowe są nastawienie na pozyskiwanie nowych. Tyle, że obecnie łatwo stać się tym nowym gdzie indziej.

Swojego czasu jakiś dziennikarz w Polsce robił testy obsługi salonów w Warszawie. Zapamiętałem, a było to dobre kilka lat temu, że udawał wtedy m.in. menela. Z większości salonów został dość szybko i stanowczo wyproszony. Poza jednym - VOLVO.
    Tam został potraktowany jak klient. Na zadane sprzedawcy pytanie dlaczego - skoro jego powierzchowność nie wskazywała na możliwość zakupu czegokolwiek w salonie - otrzymał odpowiedź, że sprzedawca może i nie ma wiedzy o jego obecnej majętności, jednak jeśli nawet byłaby ona żadna, to nie oznacza, że kiedyś nie może to ulec zmianie, a wtedy być może wróci on do salonu jako klient.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 09-06-2016 o 11:02
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ale nie przesadzajmy i nie dajmy się zwieść złudnemu jednak, wrażeniu że KLIENT to bóg, władca ziem i mórz i salonów i wszystkiego stworzenia itd. Owszem miło tak myśleć, ale tak nie jest. Zresztą nie tylko w tej branży. W każdym razie nie do tego stopnia żeby jakieś żebracze ruchy miała poważna firma wykonywać, typu udostępniania wozów dla forum. I to tak niejednorodnego, niespójnego, nie będącego żadną organizacją. I niby jaką opinię forum wystawi - oczywiście że pozytywną , bo to forum skrzywione pod wzgl Alfy. Kto rozsądny później taką opinię weźmie pod uwagę jako obiektywną ? No ja bym nie wziął .
    Wspominana tu nieraz Mazda - ani się nie prosi, nie jest nachalna PR-owo (boszz.. ) , ani praktycznie żadnych rabatów nie daje (lub złudne w formie wycenionych niebotycznie cennikowo akcesoriów - niech klietnt ma i niech sądzi że taki gość z niego - znów tworzenie ułudy "klient to pan" ) . Ale generalnie : "nie to nie my i tak sprzedamy, jak nie tobie to innemu" .
    Bo mają wozy na które było zapotrzebowanie - zwykłe dupowozy, robiące co do nich należy, nic ponadto, ale dające takie złudzenie i fajnie wyglądające (co większość producentów d.wozów zignorowała) no i renomą niezawodności. I wystarcza bez proszenia się.
    Czymśtrzeba jeździć, i sądzę że ktoś mądry najpierw bada - czy czegoś osobnikom które kupują wozy w ofercie aktualnej brakuje. jak tak - to to produkuje. Jak nie - nie produkuje, nic cena z podłogi by tu nie dała. A może się pomylił ten ktoś ? trudno. Ale na pewno firmy nie uratuje żebranie u Alfaholików - "kupcie ze 4 Giulie". Jak ktoś chce to kupi tak czy siak. Mając świadomość późniejszych strasznych przeżyć w Polmozbycie, trudno.
    Swoją drogą ciekawe co ile producent zalecać będzie w Giulii wymianę oleju - może tym razem 40tys km ?

Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Chodzi mi tylko i aż o nie "przeginanie pałki" w żadną ze stron.

Nikt nikomu w niczym łaski nie robi, ani jej nie oczekuje.
    Nie w tym rzecz.

Nie myliłbym też przywiązania do marki z bezwzględnym zaślepieniem. Nie jest tez prawdą, że każdy posiadacz alfy albo nawet Alfisti jest bezkrytyczny wobec AR, o czym najdobitniej świadczy choćby i ten wątek.

I co złego byłoby w takim wydarzeniu? Owszem, znaczna część to byliby "japaczę" i "pomacamto". I dobrze. Ktoś spróbowałby jazdy. Kto inny zabrał ze sobą folder do domu. Pomijam aspekt samego spotkania w większym gronie grupy osób zafiksowanych pozytywnie na Alfę. Ale tego jej - chyba - także potrzeba. Czy to by przeszkodziło w sprzedaży? Nie sadzę.

Nie piszę o oczywistościach, które trafnie ująłeś. Dodałbym jednak, że dla wielu poza podstawową rzeczą - że auto ma być autem (niezawodnym, dostępnym cenowo, dobrze serwisowanym) - znaczenie ma również jak cię w nim postrzegają i identyfikują, również - jak w przypadku AR - poprzez społeczność stanowiącą jej zaplecze.

To prawda, że jest wiele lepszych aut, ale Alfę jest mieć po prostu fajnie!
    To takie nieuchwytne i niedookreślone dla kogoś kto jej nigdy nie doświadczył, z całym bagażem zalet i wad.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 09-06-2016 o 12:32
    Alfa Romeo Nel Cuore

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Ktoś spróbowałby jazdy. Kto inny zabrał ze sobą folder do domu.
    Stary, ja to się o aktualną instrukcję do nowiutkiego samochodu nie mogłem doprosić, a Ty o folderach piszesz?

Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Stary, ja to się o aktualną instrukcję do nowiutkiego samochodu nie mogłem doprosić, a Ty o folderach piszesz?
    A bo się nie znam.

(i mam złe doświadczenia z BMW, oni dają więcej niż prosisz... mówię o folderach wysyłanych po telefonie na adres domowy, bo w AR zaproponowali mi, żebym sobie wydrukował z pdf-a )

A tak na poważnie, znalazłem takie zdjęcia, kolor to prawdopodobnie Grigio Lipari / Lipari Grey - byłem go ciekaw, po tym co pokazywał konfigurator.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2017-Alfa-Romeo-Giulia-Super-3-1.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	163.8 KB
ID:	203156Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2017-Alfa-Romeo-Giulia-Super-5-1.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	160.8 KB
ID:	203157Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa_romeo-giulia-review-tile.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	117.2 KB
ID:	203158
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 09-06-2016 o 13:29
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Niestety cecha narodowa to narzekanie i że sie nie da...
    Jakby komuś sie chciało, to by dało radę. Zrobić promocje na forum, czy nawet podjechac taka Giulia na ktoryś ze spotów cyklicznych - jaki to problem ?
    Nie jest to żadnym problemem: przykłądowo jeden z dealerow konkurencji cyklicznie prezentuje nowe auta na spotach, wiec dlaczego widzicie w tym jakis problem u nas ?

Alfa powinna otworzyć się na ludzi.
    Mam porownania z 3 literową marką i ich obsluga klienta.
    Tam klient jest prowadozny za rączkę od wejścia i naprawdę możesz spędzić sporo czasu w futurystycznych salonach, pomacać nowe auta typu i8, wsiąść do nich itp i to Ci zapada w pamięci, nie ważne czy jesteś nastolatkiem ktoremu marzy sie auto, czy już masz samochód, czy jesteś stary i garbaty (to się nie mieści w glowie - wiem ale takie rzeczy się dzieją i to nie pozostaje bez wpływu na sprzedaż.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 09-06-2016 o 13:19