Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 134

Temat: Słaba klimatyzacja - problem - słabo chłodzi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Niestety nie mam skąd wziąć jaka ilość czynnika powinna być. ASO się wypięło, powiedzieli, że takich informacji nie udzielają, chyba że robiłbym klimatyzację u nich.

Z tego co pamiętam, to u mnie po stronie niskiego ciśnienia było ok. 2 barów, po stronie wysokiego 13 - 14 (z tego co szukałem w internecie to poprawne i akceptowalne wartości).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Testów klimatyzacji ciąg dalszy...

Dziś, jako że w końcu jest trochę cieplej i nie pada, zabrałem się za sprawdzanie temperatury, zgodnie z sugestią Marka. Temperatura na zewnątrz wynosiła 26 stopni według termometru w samochodzie. Po krótkiej przejażdżce z włączoną klimatyzacją postanowiłem sprawdzić jaka temperatura leci z nawiewów. Ustawiłem tryb FULL LOW (obieg zamknięty włącza się automatycznie), wetknąłem sondę od multimetru do kratki nawiewu i po ustabilizowaniu się wskazań wyszły... 4 stopnie. Zwiększyłem obroty silnika do 2000 i wyszły 3 stopnie. Zwolniłem pedał gazu i na wolnych obrotach nadal pozostały te 3 stopnie, temperatura już nie wzrosła. Wygląda na to, że cały układ faktycznie jest sprawny i tu nie ma się do czego przyczepić.

Nadal mimo to w aucie jest bardzo ciepło przy takim zwykłym ustawieniu na FULL na np. 18 stopni, gdzie w ubiegłym roku jak sobie normalnie ustawiałem na 22 czy nawet 24 to było czuć, że klimatyzacja działa. Dziś z resztą jadąc z jedną osobą usłyszałem, że w ogóle nie czuć, że klimatyzacja jest włączona, więc wychodzi na to, że to nie tylko moje odczucie.

Poza tym, gdy jest włączona sprężarka to na wolnych obrotach słychać takie lekkie dudnienie, czuć też, że jest to obciążenie dla silnika, poza tym nieco zwiększają się drgania jednostki napędowej, w porównaniu do pracy z wyłączoną sprężarką. Natomiast podczas jazdy, gdy obroty są większe niż jałowe, to nie czuć żadnej zmiany w pracy silnika.

Także zgłupiałem totalnie, bo nie wiem, co to może być. Wygląda na to, że może szwankują czujniki w aucie odpowiedzialne za utrzymywanie temperatury. Wiem, że jeden jest na podszybiu, taka czarna kostka na środku. Marek coś wspominał o czujniku przy kolanie, gdzie to konkretnie jest? Jak ewentualnie sprawdzić te czujniki?

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Jeżeli masz w nawiewie 4 stopnie to czego chcieć więcej? Jeżeli za ciepło Ci to spróbuj ustawić sile nadmuchu manualnie bo faktycznie auto słaby nadmuch w full przeważnie ustawia.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

podrzuć nr vin to postaram się o namiary

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Widzisz. Czyli szron na zębach rewelacyjny wynik
    Sprawdź najpierw czujnik powietrza w kabinie. Masz przy prawym kolanie przy kolumnie za taką krateczką. Wyczyść go na początek to może załatwi sprawę.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    Jeżeli masz w nawiewie 4 stopnie to czego chcieć więcej? Jeżeli za ciepło Ci to spróbuj ustawić sile nadmuchu manualnie bo faktycznie auto słaby nadmuch w full przeważnie ustawia.
    W zasadzie, to nie ma się do czego przyczepić, tylko że te 4 stopnie jakoś nie przekładają się na temperaturę w aucie... Fakt, że ustawienie na FULL daje raczej słaby nadmuch (choć po uruchomieniu auta przez jakieś 2 minuty jest huragan), ale nie chodzi też o to żeby cały czas wiało, tylko żeby temperatura w przybliżeniu taka, jaką się ustawi, no i dobrze byłoby móc sobie posłuchać radia, czy czegokolwiek innego

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Widzisz. Czyli szron na zębach rewelacyjny wynik
    Sprawdź najpierw czujnik powietrza w kabinie. Masz przy prawym kolanie przy kolumnie za taką krateczką. Wyczyść go na początek to może załatwi sprawę.
    Dzięki. Chyba już wiem o jaką kratkę chodzi, rzucę na to okiem w najbliższym czasie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002

Domyślnie

I u mnie klima zaczyna szwankować, chłodzi ale wydaje mi się że słabo, szczególnie na jałowym w korku. Sprężarka pracuje cały czas, wentylator na chłodnicy to samo. Do tego sprężarka wydaje dziwne dźwięki, jak by na zmianę pompowała ciecz i powietrze, takie dziwne charczenie. Po włączeniu klimy przez kilka sekund z okolic deski rozdzielczej słychać syczenie. Wiadomo, samemu nic nie zrobię, trzeba do klimaciarza. Obstawiacie co może być nie tak?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A jest nagroda za zgadnięcie??? jedź sprawdzić czynnik i sprawność sprężarki (ciśnienia)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

A jak moja sprężarka ma 10 bar ciśnienia to git

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

10? Mało. Powinna ładować na 16-18 jak dobrze pamiętam.