Witam.
Mam problem. Mianowicie dziś podczas zmiany tulei w zawieszeniu posypał się ten pierścień od ABS. W internecie nigdzie nie mogę go znaleźć. Jak to można naprawić ?
Z góry dzięki za pomoc.
AR166 2.4 jtd 20v
Witam.
Mam problem. Mianowicie dziś podczas zmiany tulei w zawieszeniu posypał się ten pierścień od ABS. W internecie nigdzie nie mogę go znaleźć. Jak to można naprawić ?
Z góry dzięki za pomoc.
AR166 2.4 jtd 20v
Pierwsze słyszę o pierścieniach. To się z łożyskiem/piastą zmienia.
Masz na myśli czujnik?
No nie do końca koledzy.Ten pierścień jest oddzielną częścią i można ją zdemontować z łożyska.Przynajmniej na ori łożysku tak jest.Też przypadkiem uszkodziłem ten pierścień i można go zastąpić z innego łożyska uszkodzonego.
Występuje jako część składowa,ale demontowalna i bardzo szybko można ją uszkodzić,dlatego występuje z łożyskiem jako "całość"
Pewnie tak jak i kulkitylko skąd tą część wziąć
![]()
Po pierwsze to kolega zakładający temat nie napisał którą część auta ma na myśli , przód czy tył. Z tyłu sprawa jest dość prosta, miałem taki sam problem u siebie, ukruszona część bieżni ABS powodowała błędne wskazania czujnika i wyłączanie się ABS-u. Tylne piasto - łożysko można łatwo rozprasować i przełożyć całą część z bieżnią ABS, wystarczy mieć stare łożysko do pozyskania elementu, strona łożyska nie ma znaczenia, obojętnie L czy P.
Jedno łożysko i tak musiałem zmienić bo huczało, więc miałem skąd wziąć bieżnię, sam element nie jest dostępny jako część zamienna.
Z przodu taka zabawa z przełożeniem pierścienia nie jest chyba już możliwa - moim zdaniem tylko nowe łożysko, najtaniej da się kupić chyba NTY.