Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Czymy wyczyścić - nabłyszczać skórę w 166

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Panu skóra skóra skóra. A co z drewnianą kierownica robić? Coś do mebli? Kiedyś chciałem użyć środka do mebli pronto czy coś i nieciekawie. Ma to kolor mleka i niestety jak klar na kierce miejscowo dziurkę ma to sie to wlewa pod spód i jest lipa. Z czasem to wyschnie itp. Mozen ktos coś próbował innego?

wysłane z WC
    [C

Użytkownik Świeżak Avatar wilq01
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 Busso CF3 manual

Domyślnie

APC użyłem oczywiście w sporym rozcieńczeniu. Wcześniej używałem go też do mycia plastików deski rozdzielczej i boczków drzwi i nie wydaje mi się zbyt mocny, wręcz właśnie taki delikatny środek do przemycia i odświeżenia różnych powierzchni. Mam wrażenie, że z większym brudem by sobie nie poradził. Chciałem nim też umyć komorę silnika, to byłby prawdziwy test , ale tak zimno się ostatnio zrobiło, że mi się odechciewa... nie wiem jak Wy, ja już czekam na wiosnę

Co do konserwacji, no to się rozumie, że to oczywistość, napisałem przecież . Porządne nawoskowanie należy się tapicerce, nieważne czy po mydełku czy po profesjonalnym cleanerze. Zanim zastosowałem mydło dużo czytałem czy to dobry pomysł. Z lektury różnych komentarzy doszedłem do wniosku, że cleanery w zasadzie często też są oparte na mydle, tylko z jakimiś dodatkami.

- - - Updated - - -

A nad kierownicą też się zastanawiam. Na razie mam jakieś ściereczki czyszcząco-woskujące i powiedzmy nie jest źle, ale może są lepsze sposoby? W zasadzie drewniana kierownica za bardzo się nie wybrudzi, bo jest gładka, wystarczy przetrzeć szmatką, bardziej chodzi o konserwację.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Polakierowane drewno nic nie potrzebuje. To lakier, szkliwo je chroni. A jak już odpryskuje to niestety trzeba by było powtórzyć zabieg szlifowania/wytrawiania i lakier. A wtedy też nowa skóra.

Użytkownik Świeżak Avatar SHADOW73
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 3.0 V6 '00 & 166 2.4 '99

Domyślnie

Ja używam do skóry czarnej Gliptone gt12 intensive cleaner do czyszczenia i gt11 do konserwacji. Konserwacja jest niezła, ale z cleanera jestem średnio zadowolony, podejrzewam że po użyciu szarego mydła efekt mógłby być lepszy.
    W aucie mam skórzano-drewnianą kierownicę i niestety w jednym miejscu skóra jest troszkę wytarta, a na drewnie są odpryski. Myślę o pomalowaniu kiery lakierem Renoskór, podobno po malowaniu lakier wytrzymuje jakieś 20-30 tys.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Daj sobie siana.... obszyj na nowo.

Użytkownik Świeżak Avatar Osek
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTD 16V 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin166 Zobacz post
    Witam. Do wyczyszczenia skóry w aucie zakupiłem środek CarPlan. Ale chciał bym żeby miała wiecej blasku tapicerka, tzn. połysku. Jaki środek polecacie ?
    Musisz kupić dwa środki. Do czyszczenia skóry korzystne podobno są środki aplikowane w postaci piany=mniej wody. Do tego dobra szczotka, nawet mniejsza do butów, z naturalnego włosia. I po odkurzeniu jedziesz kolejno elementami siedzenia od góry: piana, szczota i ścieramy pianę na bieżąco płukaną i wyciśniętą ścierką z mikrofibry. Ścierę płukać bieżącą wodą choćby z butli, najprościej ciepłą. Jeśli dodatkowo użyjesz suchej ścierki na końcu, będziesz krócej czekał na wyschnięcie..., bardzo krótko. Ponieważ ceny ścierek z mikrofibry, to często jakiś kosmos blisko 10zł/szt., to podpowiem, że w Auchanie mają po 1-1,5zł.

Ja do bieżącej konserwacji używam do czyszczenia niedrogiego środka TENZI Leder Clean z atomizerem do piany i woda brudna jak diabli, choć skóra przed, wydaje się niezbyt zabrudzona. Do mocniejszych zabrudzeń nie stosowałem go. Kiedyś kosztował 22zł/litr. Do gruntownego czyszczenia zapewne trzeba kupić coś mocniejszego, na szczęście nie muszę.

Do konserwacji używam środka, też nie z tych droższych, ale konkretny w postaci pasty pielęgnacyjnej URAD N2 bezbarwny 200g/49zł.(konsystencja dawnej pasty do podłóg) Starcza na 3-4 kompletne Alfy 156. Mam czerwoną skórę i po nałożeniu bardzo ożywia skórę i kolor. Przez pewien czas nadaje lekki połysk, a może blask, który z użytkowaniem stopniowo zanika, pozostawiając żywy kolor. Nie lubię połysku, ale przez krótki czas ten delikatny, świeży podoba mi się i po czasie mi go brakuje. Pastę nakłada się małą gąbeczką(jest z pastą), możliwie małe ilości, nie masując kilka razy jednego miejsca. Na początku trzeba przećwiczyć. Jakiś błąd, np kilka warstw w jednym miejscu i smugi, jeśli będą widoczne na skórze, to po krótkim czasie znikną. Szybko wysycha. Jak zaczniesz fotel kierowcy, to po robocie możesz od razu wsiadać za kółkiem. Ja nakładam ten środek w godzinkę w 156. Pastę subiektywnie oceniam na bardzo dobrą jakościowo, ożywia i chroni skórę, a przez wydajność jest tania, ale nie tak prosta w aplikacji jak mleczka, ..., no i jest włoska, choć moja była od Niederlandów.
    Ostatnio edytowane przez Osek ; 18-10-2016 o 12:02

Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Polakierowane drewno nic nie potrzebuje. To lakier, szkliwo je chroni. A jak już odpryskuje to niestety trzeba by było powtórzyć zabieg szlifowania/wytrawiania i lakier. A wtedy też nowa skóra.
    o jakim wytrawianiu piszesz?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A jak chcesz się pozbyć starego lakieru? Albo szlifowanie albo wytrawianie (czy tam zmywanie bo te środki różnie się nazywają).

Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

o chemicznym usuwaniu lakieru nie pomyślałem. W sumie to chyba próbowałbym zeszlifować powierzchownie lakier i pomalować umiejętnie dobrym pędzlem. Problemem mógłby być dobór lakieru do starego, aby się nie pogryzły (akrylowy, poliuretan etc.). Powód takiego rozwiązania, to zapewne twarda powierzchnia lakierowa, niełatwa do usunięcia.