wrócimy do tematu w połowie przyszłego roku
Podpięcie pod OBD raczej niewiele wykaże- w MES jest status OK nawet po "wycięciu".
Poza tym bardzo bym chciał wierzyć, że kontrole techniczne zaczną spełniać swoją funkcję- na razie koleżanka przeszła przegląd z niesprawnymi hamulcami za całe 20 PLN łapówki (to diagnosta się dopraszał). No przepraszam, ale jeśli może być auto bez hamulcy to czepianie się DPFu to chyba lekkie pomieszanie priorytetów...
Ale powtórzę pytanie- dalej nikt nie ma doświadczeń z zamiennikami DPF?![]()
Ostatnio edytowane przez Exocet ; 02-11-2016 o 14:51
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
Z tymi kontrolami to bajka jakaś. Nie w tym życiu. Były wałki, będą wałki. Taka mentalność. Durnymi pomysłami tego nie naprawią.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
tak wycinajcie DPFy wasza sprawa, ten wycioł co teraz tam broni swego ale wprawdzie szybko pewnie wróciłby do PDFa, wystarczy że zapomnisz o sytuacji, a za granicą dobrze przetrzepią i jak się okaże, że dalej jazdy nie ma a kary gigantyczne to zbledną miny
Kilka razy przeczytałem powyższy post, a nadal nie mam pewności czy wszystko dobrze zrozumiałem![]()
A ja tak trochę z innej beczki ale nie chce zakładać nowego tematu. Wyjeżdżam do Niemiec na przynajmniej 2 lata, będę musiał zarejestrować tam auto i chcę/muszę przywrócić u siebie DPF. Trafiłem na firmę JMJ która oferuje ponoć niezłe zamienniki (katalizator + DPF) - słyszałem kilka pochlebnych opinii. Czy ktoś miał z nimi jakąś styczność? Cena to około 1100 zł.
w niemczech jak zgłaszasz auto do rejestracji i nie ma w nim dpf to potrafią ci dopłacić nawet 500 euro żebyś mógł założyć i dalej zarejestrować autko
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Na to wygląda, że mam tylko 2 wyjścia albo sprzedać auto albo montować DPF. Mandaty są takie, że nie warto ryzykować.
Mam tylko nadzieję, że taki zamiennik jest coś wart...
Czy po wymienie trzeba to ustawiać to w sofcie? Tak, żeby computer wiedział, że ma nowy DPF? To, że trzeba przywrócić soft z aktywnym DPF to wiem![]()