Witam od wczoraj jestem posiadaczem alfy159 Jtdm 1.9 z poczatku 2007 roku
auto kupiłem w poznaniu. 350 km od mojej miejscowosci. wszystko chodzi elegancko, na jezdzie probnej nic sie nie działo jednak po jakiś 90km trasy wyskoczył błąd have engine checked, nie zauwazylem zadnych spadkow mocy ale uwaga, ciemny dym ze wskazaniem na siwy. Turbina nie swiszczy, spręża dobrze, silnik chodzi zyleta nie ma zadnych nie pokojacych objawow poza kontrolką enginge, błędem "have engine checked" no i właśnie tym dymem, co ciekawe nie dymi cały czas, jest to bardzo nieregularne. Głównie na wysokich obrotach, zarówno na zimniejszym jak i dobrze rozgrzanym silniku, poziom oleju prawidłowy (moze wtryski rozrzedzaja olej paliwem?), temperatura nie rośnie. w przyszlym tygodniu jade go podpiac pod komputer ale czekam na jakies dorazne porady zeby spac troche spokojniej. nie wiem czy nie byl wycinany dpf/ zaslepiany egr/ zmieniane klapy kolektora, dowiem sie u mechanika ale dopuszczam taką mysl. Samochod przez poprzedniego wlasciciela uzytkowany w cylku miejskim, twierdzil ze nie wypalał DPFa, ani ze nigdy wczesniej taki blad sie nie pojawiał, na jezdzie testowej nie dymił dopiero po wczorajszej trasie. dzis rano tez dymił
Pozdro czekam na odpowiedzi