Strona 162 z 220 PierwszyPierwszy ... 62112152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,611 do 1,620 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Oprócz opon na drodze trzyma Cie tez zdrowy rozsądek. Miałem nowe Fuldy Kristal Montero 3, miałem po poprzednim właścicielu kilkuletnie Dunlopy WinterSport, które mimo połowy bieżnika wylądowały w koszu i mam teraz nowe HP2 z tych trzech te ostatnie wypadły póki co najlepiej. Na lato mam P Zero Nero GT ale drugi raz raczej bym nie kupił bo podobnie się spisywały tańsze Uniroyal RainSport3 wiec Ci którzy sądzą, ze tylko "topowe" opony są ok, a reszta to lipa są takimi samymi ignorantami jak Ci co pisali kilka stron wstecz, ze na kormoranach sypia dwie stówy autostrada i nie widza różnicy ;]
    tez trudno sie nie zgodzic, mozna wolniej jechac, choc ja mam akurat z tym troche problem czasami.

co do opon, nie twierdzę ze tansze sa na pewno zle, a najdrozsze najlepsze, ale te z najdrozszych sa albo dobre albo bardzo dobre, a z tanszych raczej bardzo dobrych nie bedzie, a mozna tez kupic slabe. trzeba duzo sie naszukac zeby cos m dobrego kupic tanio.
    ja stosuje wiec prosta zasade, po prostu na oponach staram sie nie oszczedzac, wiem ze bede mial co najmniej dobry produkt. z reszta nie oszczedzam na naprawach czy wyposażeniu zwiekszajacym bezpieczenstwo (np dokladalem ori xenony, spryski i poziomowanie bo h7 w tbi nie umywaly sie do xenonow z wczesniejszej jtdm).
    to tak na marginesie Twoich argumentow o starych autach. ja, jak i chyba wiekszosc alfaholikow staramy sie utrzymac auto w dobrym stanie technicznym.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    . dpf tez pan butch wywalał, a nie kupił nowego? Dusigrosz i sknera? I tak właśnie wygląda dyskusja na tym forum na argumenty z "czapy" bo inne widocznie nie trafiają ;]
    cóż, jeśli jedynym dla Ciebie (bo na pewno nie dla mnie) argumentem wywalenie dpf są koszty zakupu, to masz problemy z krótkowzrocznością. Poczekajmy, aż Tobie zaczną się z nim problemy. Ufam, że kupisz nowiutki. To po pierwsze primo. A po drugie primo proszę się ode mnie odczepić. Boli Cię pewna część ciała od wcześniejszych moich postów. Masz z tym jakiś problem? na odcisk Ci nastąpiłem? czy prawda w oczy kole?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    tez trudno sie nie zgodzic, mozna wolniej jechac, choc ja mam akurat z tym troche problem czasami.
    Dlatego ja jestem zdania, ze rozsądek zawsze na pierwszym miejscu, a wyposażenie na następnym. Nic na nie dadzą najlepsze systemy i najlepsze opony jak będziemy bez wyobraźni jeździć licząc, że właśnie one nas uratują.

co do opon, nie twierdzę ze tansze sa na pewno zle, a najdrozsze najlepsze, ale te z najdrozszych sa albo dobre albo bardzo dobre, a z tanszych raczej bardzo dobrych nie bedzie, a mozna tez kupic slabe. trzeba duzo sie naszukac zeby cos m dobrego kupic tanio.
    Ale tak jest ze wszystkim. Cokolwiek byś nie kupował możesz się kierować ta sama zasadą czyli marką oraz ceną i brać tylko najdroższe produkty. Co jak pokazuje przykład Nokianów może się okazać wtopą bo ktoś w nowej fabryce nie przypilnował kontroli jakości i setki tysięcy osób się przejechały z tego co tu ludzie piszą. Są też tacy co wolą się naszukać i kupić dokładnie to co spełnia ich oczekiwania.

to tak na marginesie Twoich argumentow o starych autach. ja, jak i chyba wiekszosc alfaholikow staramy sie utrzymac auto w dobrym stanie technicznym.
    Mój argument był odpowiedzią na bezsensowny argument o sknerstwie bo z takim argumentem jak widać można wyjechać w każdej dziedzinie. Zakupu auta, opon, a nawet artykułów spożywczych. Nie kupiłem najdroższego auta na otomoto baa w swojej klasie używane alfy zawsze były najtańsze to dlaczego koniecznie muszę kupować najdroższe opony aby nie zostać nazwanym sknera? A co do tego utrzymywania w najlepszym stanie przez większość "alfaholiców" to wystarczy poczytać każdy dział techniczny i widać jak na dłoni, że jest z tym mocno średnio.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 17-11-2016 o 16:52

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jednym chyba żal ścisnął dolną część ciała, że przegapili okazję.
    Drudzy próbują sobie tłumaczyć, że kupili superauto za worek zielonych to również muszą mieć opony dostosowane do ceny zakupu auta. Jeśli ktoś może sobie na to pozwolić i chce to czemu nie. W każdym innym przypadku to hipokryzja.
    Ja kupiłem auto za 20k [MENTION=10735]Pływak[/MENTION] pewnie dał ponad 2x tyle. To znaczy że ja mogę kupić sobie takie Dębice, ale kolega musi przynajmniej Pirelli?
    Ciekawe jakie byłyby Wasze opinie gdyby cena HP2 od razu wynosilaby 2k. Wtedy byłyby pewnie powyżej średniej.
    Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    To też mi się podoba. Robert napisał swoje odczucia z jazdy, które są negatywne, gdzie miał jednak porównanie (ok, można się spierać jakie) w tym samym czasie i warunkach do innych i jest rządanie tabelek z pomiarami, bo inaczej to gówno warte. A potem ktoś inny pisze swoje, gdzie nie było żadnego innego porównania, żadnych tabelek ale jest już cmokanie z uznaniem, że opona dobra....nosz kurde...
    Opis Roberta uważasz za test? Sorry... To tylko subiektywne odczucia.

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Tu nie chodzi o to bys sie zatrzymał bo to oczywiste że nie zrobisz tego. Chodzi o to że musisz ominąć przeszkodę wykonując szybki manewr i zakładając kontre... i wtedy musisz liczyć że opony nie zawiodą. Jak narazie to te twoje rzekome testy i jazdy nic nie wnoszą... bo to o czym piszesz to kazda sprawna opona zrobi. Widzisz jakie mamy rozne doświadczenia i umiejętności? Ty mówisz o zamknięciu oczu i hamowaniu a ja o omijaniu przeszkody... to bardzo dużo tłumaczy
    Spokojnie, mój tekst to była ironia. Podstawowa sprawa to że próba omijania piłki w wymienionych warunkach to głupota.

Trzech posiadaczy tych opon napisało pozytywne opinie, jeden użytkownik w niewyjaśnionych okolicznościach negatywną. Reszta się oburzyła, bo tanie opony nie mogą być dobre, bo są tanie i to ich jedyna wada. Merytoryczna dyskusja
    Ostatnio edytowane przez magil ; 17-11-2016 o 17:13
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Jednym chyba żal ścisnął dolną część ciała, że przegapili okazję.
    Drudzy próbują sobie tłumaczyć, że kupili superauto za worek zielonych to również muszą mieć opony dostosowane do ceny zakupu auta. Jeśli ktoś może sobie na to pozwolić i chce to czemu nie. W każdym innym przypadku to hipokryzja.
    Ja kupiłem auto za 20k [MENTION=10735]Pływak[/MENTION] pewnie dał ponad 2x tyle. To znaczy że ja mogę kupić sobie takie Dębice, ale kolega musi przynajmniej Pirelli?
    Ciekawe jakie byłyby Wasze opinie gdyby cena HP2 od razu wynosilaby 2k. Wtedy byłyby pewnie powyżej średniej.

Opis Roberta uważasz za test? Sorry... To tylko subiektywne odczucia.

Spokojnie, mój tekst to była ironia. Podstawowa sprawa to że próba omijania piłki w wymienionych warunkach to głupota.

Trzech posiadaczy tych opon napisało pozytywne opinie, jeden użytkownik w niewyjaśnionych okolicznościach negatywną. Reszta się oburzyła, bo tanie opony nie mogą być dobre, bo są tanie i to ich jedyna wada. Merytoryczna dyskusja
    Czy aby na pewno glupota... a jak ci dziecko wyskoczy nagle na ulice zza stojącego auta. Teraz kombinujesz że ironia.
    W przeciwieństwie do ciebie przy okazji zobaczyłem na co stać te opony.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czy aby na pewno glupota... a jak ci dziecko wyskoczy nagle na ulice zza stojącego auta. Teraz kombinujesz że ironia.
    No to dziecko czy piłka?

Nie przeprowadziłeś żadnego testu, więc niech nikt tego tak nie odbiera. To jest Twoja opinia i jestem w stanie ją uszanować, ale nie docenić. Nie napisałeś jaki był rozmiar tych opon (może jakiś balon?), jakie było ciśnienie w oponach (czasem na takie próby specjalnie obniża się lub podwyższa ciśnienie). To, że opony w czasie tej niewyjaśnionej próby piszczały o niczym nie świadczy - nie wiesz czy opony uznawane jako wyższej klasy również w takich samych warunkach by nie piszczały ani też czy by znacznie lepiej hamowały.
    To, że nie ma co porównywać Passata na Dębicach czy Astry na innych oponach jest niemiarodajne już uzgodniliśmy.
    Nie twierdzę, że Twoje odczucia z przejechania się Passatem z tymi oponami na torze są nieprawdziwe, ale sposób w jaki podałeś te wiadomości jest do granic amatorski. Czy uważasz, że opisałeś swoje wrażenia podając rzetelny i szczegółowy opis sytuacji oraz dane?

- - - Updated - - -

Netykieta nakazuje zwracanie się do innych użytkowników Internetu z dużej litery.
    Dobrze, że sprawdziłeś te opony na torze w trakcie specjalnie przygotowanych prób. Ekstremalne obciążenia najlepiej oddają jakość opon. Ale w przeciwieństwie do mnie, nie wiesz na co stać te opony w czasie codziennej jazdy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No to dziecko czy piłka?

Nie przeprowadziłeś żadnego testu, więc niech nikt tego tak nie odbiera. To jest Twoja opinia i jestem w stanie ją uszanować, ale nie docenić. Nie napisałeś jaki był rozmiar tych opon (może jakiś balon?), jakie było ciśnienie w oponach (czasem na takie próby specjalnie obniża się lub podwyższa ciśnienie). To, że opony w czasie tej niewyjaśnionej próby piszczały o niczym nie świadczy - nie wiesz czy opony uznawane jako wyższej klasy również w takich samych warunkach by nie piszczały ani też czy by znacznie lepiej hamowały.
    To, że nie ma co porównywać Passata na Dębicach czy Astry na innych oponach jest niemiarodajne już uzgodniliśmy.
    Nie twierdzę, że Twoje odczucia z przejechania się Passatem z tymi oponami na torze są nieprawdziwe, ale sposób w jaki podałeś te wiadomości jest do granic amatorski. Czy uważasz, że opisałeś swoje wrażenia podając rzetelny i szczegółowy opis sytuacji oraz dane?

- - - Updated - - -

Netykieta nakazuje zwracanie się do innych użytkowników Internetu z dużej litery.
    Dobrze, że sprawdziłeś te opony na torze w trakcie specjalnie przygotowanych prób. Ale w przeciwieństwie do mnie, nie wiesz na co stać te opony w czasie codziennej jazdy.
    Jakbyś czytał dokladnie.
    Ciśnienie... caly czas jest regulowany z kilku powodów ktore tez jiz wczesniej opisalem
    Porownanie do innych opon jeżdżę na takie kursy o dobrych 6 lat może troch dłużej opon juz zajechalismy tam wiele roznych marek czy to premium czy budzetowych ( kupowane byly na lotniska wojskowe z plyt betonowych bo na raz starczaly kazde). I mam porownanie do innych.
    Ja testu nie robilem tylko obserwowalem jak zachowuje sie auto na tych oponach. I to nie tylko moje odczucie bylo.
    Podawalem prędkości, odleglosci podstawowe dane wystarczające do oceny.
    Piszczenie opon oznacza utrate przyczepności... fakt to byly zimowki ale strasznie szybko traciły przyczepność o uruchamialy sie systemy.
    Włoszka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No to dziecko czy piłka?

- - - Updated - - -

Dobrze, że sprawdziłeś te opony na torze w trakcie specjalnie przygotowanych prób. Ekstremalne obciążenia najlepiej oddają jakość opon. Ale w przeciwieństwie do mnie, nie wiesz na co stać te opony w czasie codziennej jazdy.
    W trakcie codziennej jazdy to tak jak napisalem nadaja sie do spokojnej jazdy po mieście i po trasie. Nie nadają sie do mocnych aut inosob ktore lubią szybciej jeździć..nie czytasz tego co jest napisane

Włoszka

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Porównanie do innych byś miał, gdybyś je testował w takich samych warunkach i w tym samym czasie. To po pierwsze.
    Nie masz pojęcia, do czego się te opony nadają, ponieważ jak już napisałem wyżej - nie masz porównania. Twierdzisz, że jesteś doświadczony, a często piszesz po prostu bzdury. Wystarczy przelecieć ten wątek wstecz. Dlatego ten temat z Tobą kończę. Bez spiny, miłego wieczoru.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Porównanie do innych byś miał, gdybyś je testował w takich samych warunkach i w tym samym czasie. To po pierwsze.
    Nie masz pojęcia, do czego się te opony nadają, ponieważ jak już napisałem wyżej - nie masz porównania. Twierdzisz, że jesteś doświadczony, a często piszesz po prostu bzdury. Wystarczy przelecieć ten wątek wstecz. Dlatego ten temat z Tobą kończę. Bez spiny, miłego wieczoru.
    Bzdury... to poczytaj swoje wpisy. Bez spiny
    P.s weź sobie wykup godzinę na takim torze to duzo daje do myślenia już. Wtedy zrozumiesz o czym pisze ... bo po tym co piszesz to za wiele doswiadczenia i umiejętności to nie masz.
    Pozdrawiam życząc prostej i szerokiej drogi na tych oponach

Włoszka