Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: AR 159 1.9 Zamulony start

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Ale turbina byla w sumie 2 msc temu regenowana takze bardziej mi sie wydaje ten czujnik

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

NIe wiem skąd jesteś ale może jest w Twojej okolicy ktoś kto Ci podmieni sprawny czujnik i będziesz wiedział co i jak.
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Auto

Domyślnie

Mieszkam aktualnie w poznaniu, przeprowadzilem sie tutaj na studia i niestety nie znam nikogo kto ma alfe :-(

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

zapytaj tu https://www.facebook.com/groups/alfaholicy/?fref=nf
    i tu: http://www.forum.alfaholicy.org/wielkopolskie/

Tak naprawdę to ten czujnik musisz albo wyczyścić/czasem pomaga/ albo kupić nowy. Nowy ok 250pln ja kupiłem rok temu u chińczyków za 46zł i działa do tej pory.

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Nadal u chinola jest po tej ceniesprawdzałem; )ewentualnie uzywke z allegro kup tylko z końcówka 845.

Napisane na Commodore C64..

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał scottu Zobacz post
    Witam forumowicze, jestem posiadaczem Alfy Romeo 159 1.9 JTDM 150km 16V w AUTOMACIE z 2007 roku. Zakupiłem ja w Sierpniu i od razu dała mi popalić w trasie do domu (około 200km) po przejechaniu 50km włączył się tryb awaryjny, oraz zacząłem odczuwać że ma zamulony dół nie wiem jak ja tego nie zauważyłem przed zakupem ale trudno, po dojechaniu zaprowadziłem ja od razu do mechanika i zauważyliśmy że turbo się przeładowywało kazał wysłać turbinę do sprawdzenia tak też zrobiłem, wyszło że potrzebna jest regeneracja turbiny, po założeniu zregenerowanej turbiny auto normalnie jeździło ale dalej występował zamulony dół odpięliśmy przepływomierz i było minimalnie lepiej ale bez żadnych rewelacji. Chwile posiedziałem na forum i wyczytałem że mogą to być objawy EGR oraz KLAP WIROWYCH, więc postanowiłem to zrobić. Po zaprowadzeniu auta do innego mechanika zadzwonił do mnie że myślał że ja mam aluminiowy kolektor ssący a mam plastikowy i że potrwa to dłużej, nie było to dla mnie problem chciałem żeby auto miało w końcu dobry dół. Przy odbierze auta od mechanika powiedział że jak otworzyli kolektor to nie widzieli klap tak jak by były powyrywane i wpadły do silnika co dla mniej jest dziwne bo jak czytałem na forum po urwaniu klap dzieję się niezły gnój w silniku, ale powiedział że wyczyścili cały kolektor oraz zatkali EGR no i oczywiście pousuwali błędy za to odpowiedzialne, wsiadłem do samochodu i sprawdziłem jak dół po takiej operacji. Niestety to nie pomogło dalej dół jest bardzo słaby i nie mam pomysłów czego to może być winna. Może trzeba jakoś wyregulować turbinę ? Już nie mam głowy
    Na jakieś 100% przyczyna to nieszczelne zawory.Nie ma opcji by klapy się pourywały i wyleciały sobie ot tak.Turbo też uszkodziły klapy.Teraz jeszcze musisz zrobić głowicę.Na tym nie koniec.Wykluczyć nie można też zakleszczania się pierscieni uszczelniających w tłoku na skutek "ubicia" denka tłoka przez klapę https://www.youtube.com/watch?v=nJFqtDeR5Q4
    Więc opowiadania o bałaganie jakie robią klapy nie są przesadzone.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 24-11-2016 o 14:41
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Nadal u chinola jest po tej ceniesprawdzałem; )ewentualnie uzywke z allegro kup tylko z końcówka 845.

Napisane na Commodore C64..
    Używki kiedyś sprawdzałem na szrocie 4 i wszystkie były uwalone. map sensor może nie pokazywać błędu a być zepsuty, gdyby nie wskaźnik turbo w 159 to większość z nas nie miała by o tym pojęcia przy cenie u chinoli nie opłaca się używki nawet jak padnie po 2 latach to dalej za cene boscha można mieć 6 chińskich czyli na jakieś 12 lat jazdy. Zresztą te "ORYGINAŁY" też chinole klepią/

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Na jakieś 100% przyczyna to nieszczelne zawory.Nie ma opcji by klapy się pourywały i wyleciały sobie ot tak.Turbo też uszkodziły klapy.Teraz jeszcze musisz zrobić głowicę.Na tym nie koniec.Wykluczyć nie można też zakleszczania się pierscieni uszczelniających w tłoku na skutek "ubicia" denka tłoka przez klapę https://www.youtube.com/watch?v=nJFqtDeR5Q4
    Więc opowiadania o bałaganie jakie robią klapy nie są przesadzone.
    Możesz mieć niestety rację, ale ..... pytanie czy turbo było uszkodzone mechanicznie, bo jeśli nie to może jednak nie klapy, a zacząć od czujnika który i tak powinien wymienić będzie chyba najłatwiej.

Auto

Domyślnie

Na pewno moim zdaniem trzeba wymienic ten czujnik cisnienia bo czuje ze turbo chodzi ale nie tak jak powinno. Co do nieszczelnosci tez mi sie wydaje ze tak jest bo po pierwsze strasznie mi sie poci silnik co widac jak sie otowrzy maske oraz moj silnik strasznie klekocze na postoju. Bedac na wakacjach przejezdzala kolo mnie ar 159 sw z silnikiem 1.9 JTDM bylo widac od razu ze zadbana i dzwiek jego silnika byl zupelnie inny niz moj bardziej rowny i mniej glosny

Auto

Domyślnie

ile moze kosztowac tak mniej wiecej zrobienie tego wszystkiego tj uszczelnienie zaworow glowica pierscienie

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał scottu Zobacz post
    ile moze kosztowac tak mniej wiecej zrobienie tego wszystkiego tj uszczelnienie zaworow glowica pierscienie

Głowica w zależności ile zaworów do wymiany.Orientacyjnie 800...1200 zł,pierścienie między 50 a 100 zł komplet na tłok.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.