Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Gorąca prośba o pomoc w zdiagnozowaniu dźwięku

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

Ja tydzień temu zalałem ravenol 75w85 + ceramizer. Taki był na stanie u pewnego źródła to się skusiłem... ale jakby był któryś z polecanych na forum to bym się nie zastanawiał i brał ten z forum.
    Tyle, że byłem osobiście przy całej wymianie żeby zobaczyć co wyleci. Olej był czysty, ale mechanik za wymianę zabrał się przez otwór rewizyjny. Dopiero po krótkiej rozmowie dał się przekonać, żeby wymianę przeprowadzić od góry i zalewać przy zakręconym rewizyjnym. Gdyby nie to to wróciłbym do punku wyjścia po wymianie.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Nie wiem czy winny w tym przypadku jest olej, ale ja mam zmieniony olej ze świeżego nie wiem jakiej marki na tutelę zc75 synth i jest znaczna poprawa jeśli chodzi o zmianę przełożeń .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar piootr
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 120KM 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał Ontrax Zobacz post
    Ja tydzień temu zalałem ravenol 75w85 + ceramizer. Taki był na stanie u pewnego źródła to się skusiłem... ale jakby był któryś z polecanych na forum to bym się nie zastanawiał i brał ten z forum.
    Tyle, że byłem osobiście przy całej wymianie żeby zobaczyć co wyleci. Olej był czysty, ale mechanik za wymianę zabrał się przez otwór rewizyjny. Dopiero po krótkiej rozmowie dał się przekonać, żeby wymianę przeprowadzić od góry i zalewać przy zakręconym rewizyjnym. Gdyby nie to to wróciłbym do punku wyjścia po wymianie.
    U mnie wymieniał przez korek rewizyjny. Jakie ma to znaczenie? Lał do momentu przelania i wtedy zakrecił. Czy w takim razie mam zbyt mało oleju w skrzyni?

Wysłane z Sony Xperia D5103

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Producent przewidział za małą ilość oleju w skrzyni M32. Zaleca się wlać kilkaset ml więcej. Poprawia to smarowanie łożysk i przedłuża żywotność skrzyni.
    Przez ten korek z boku nie wlejesz więcej niż przewidział producent.

Auto

Domyślnie

Czyli muszę zrobić dolewke, może to pomoże. Szkoda że nie wiedziałem o tym wcześniej. Ile w takim razie dolać?

Wysłane z Sony Xperia D5103

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie, bo mam inną skrzynię, więc się tak nie interesowałem. Poszukaj tematu "wymiana oleju w skrzyni biegów". Dosyć obszerny, znajdziesz tam wszystkie informacje.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 2007r. Sedan

Domyślnie

Witam, podllaczam sie pod temat bo mam ten sam problem... poczytalem troszke te ang posty, kolesie usuneli wkur.....jacy dzwiek w 3 niuniach z 3 a mianowicie pisza ze dolali 2L tego czegos LS FUCHS TITAN SINTOPOID FE 75W85 wymiana oleju nie pomogla, dopiero ktorys wpadl na genialny pomysl ze producent moze sie mylic... wiec ja na wiosne, najpierw sprawdze stan mojego oleju w skrzyni, jak trza bedzie wymienic to sie wymieni, wleje jak ksiazka nakazala, a potem bede dolewac ichnego po 0,5L i zobaczymy... pozdro

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Witam, u mnie podobnie po przejechaniu kilku kilometrów, wymieniłem olej w skrzyni (ciepły olej spuszczony ok 1,8 l, dolać udało się równo 2l i zaczęło się przelewać przez korek) odgłosy ustały jednak kiedy temperatury się zmniejszyły to wróciło chodź pierwotnie było gorzej. Później jak już to wystąpi jest ok.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 1.9 8V JTDM

Domyślnie

Do m32 fabrycznie lano 2.4l oleju.
    Nie odkreca sie korka przelewowego w ogole.

Dolem sie spuszcza, gora nalewa odpowiednia ilosc. Gdzie zaleca sie aby nalac ok 2.6l co da laczny stan na poziomie 2.8l.

Auto

Domyślnie

Jutro robię dolewkę, zobaczymy czy to coś pomoże, ale jakoś nie liczę na cuda.