Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Gorąca prośba o pomoc w zdiagnozowaniu dźwięku

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar piootr
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 120KM 2008r

Domyślnie Gorąca prośba o pomoc w zdiagnozowaniu dźwięku

Mam gorącą prośbę. W ostatnich dniach kiedy temperatura spadła dobrze poniżej zera notorycznie pojawia się irytujący metaliczny dźwięk, przypominający chrobotanie. Dźwięk ten pojawia się po przejechaniu około 2 km i trwa coś koło 2-4 minut z przerwami.

Tutaj macie link: https://www.youtube.com/watch?v=BOzH--6bl40 który zapożyczyłem z internetu.

Macie jakieś pomysły co dolega Alfie? Może ktoś się już z tym spotkał?

Auto

Domyślnie

Nikt nic nie podpowie?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR159 1.9 JTDm 2006r.

Domyślnie

Poczytaj dokładnie komentarze pod filmikiem który wysłałeś. Ktoś tam napisał że wymienił olej w skrzyni i problem ustał. Mój angielski nie jest zbyt dobry, ale coś tam rozumiem. Jeśli dobrze władasz j. angielskim powinieneś znaleźć przyczyne.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar soto
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 159SW SP

Domyślnie

Często spotykany dźwięk w 159... mam go od 3 lat Poza tym wszystko chodzi ok. Byłem u 4 mechaników, w tym ASO i Tomek_Krk, wymieniono mi wysprzęglik, przyczyny nie znaleziono. Zalecono cieszyć się jazdą, a jak coś się zacznie dodatkowo sypać to wtedy dopiero zacząć grzebać przy aucie. Niektórym pomaga dolewka oleju do skrzyni biegów, a niektórym nawet wymiana całej skrzyni nie pomaga

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał soto Zobacz post
    Często spotykany dźwięk w 159... mam go od 3 lat Poza tym wszystko chodzi ok. Byłem u 4 mechaników, w tym ASO i Tomek_Krk, wymieniono mi wysprzęglik, przyczyny nie znaleziono. Zalecono cieszyć się jazdą, a jak coś się zacznie dodatkowo sypać to wtedy dopiero zacząć grzebać przy aucie. Niektórym pomaga dolewka oleju do skrzyni biegów, a niektórym nawet wymiana całej skrzyni nie pomaga
    Czy w okresie wiosenno letnim kiedy jest ciepło na dworze również pojawia się ten dźwięk? Ja go usłyszałem dopiero w zimne dni.

Wysłane z Sony Xperia D5103

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

Hej. Wiedz, że nie jesteś sam w tym temacie.
    U mnie problem również pojawił się w zimie. Na zimnej skrzyni przy prędkości 60-80 km/h na 3 i 4 biegu oraz na luzie przy zjeździe z górki. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika.
    Puki co zmieniłem olej w skrzyni - spuszczony cały - 2 litry i zalane 2,6 + ceramizer. Stary olej był w idealnym stanie. Problem nie został rozwiązany do końca (ale wydaje mi się, że zgrzyty są mniej słyszalne i występują już tylko sporadycznie - albo sobie tak wmawiam bo przestałem wyłączać klimę i radio żeby się wsłuchiwać)
    Czy problem przejdzie latem tego nie wiem - ale mam taką nadzieję. Jak masz możliwość to wstaw auto do garażu i zobacz czy dźwięk się pojawi podczas jazdy - sam auto trzymam pod blokiem więc chętnie się dowiem.
    Najprawdopodobniej przyczyną jest skrzynia biegów lub też w dalszej kolejności sprzęgło/dyfer. U mnie dodatkowo jest szum podczas jazdy (na jesieni też nie było lub było dużo cichsze).
    Również odwiedziłem kliku lokalnych mechaników i nikt nie jest w stanie powiedzieć co to jest dokładnie. Jak olejesz temat i będziesz z tym jeździć to nie powinno się stać nic złego - ludzie tak robią po kilkadziesiąt tyś km (ale odpowiedzialności oczywiście za to nie wezmę).
    Jak coś to odezwij się za tydzień lub dwa - wyjeżdżam na urlop i tak jakoś przypadkiem się złożyło, że w okolicy jest warsztat specjalizujący się w M32 w którym już jestem umówiony na diagnostykę

Auto

Domyślnie

Niestety auto trzymam w blaszaku, więc różnica temperatur jest bardzo niewielka. U mnie również występują szumy w skrzyni biegów, praktycznie przekraczając prędkość 40km/h już ją słychać, niezależnie od tego czy jadę na biegu, czy na luzie. Ruszając drazkiem zmiany biegów słychać jak delikatnie zmienia się ton szumienia. Cały czas chodzi mi po głowie myśl czy oddać skrzynie do regeneracji. Koszt niemały a niestety nie mam gwarancji, że wkładając ponad 2000 PLN problem szumienia i ww chrobotania ustąpi. Czytam forum i wiele osób pisze ze problem szumienia powraca nawet po regeneracji skrzyni. Trochę strach tak jeździć, bo jak się wysypie poza granicami kraju to będzie baaaardzo przykra niespodzianka :-(

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

No wypisz wymaluj dokładnie to samo. Wyraźny szum (jakby świt powietrza) powyżej 40 km/h na każdym biegu i na luzie. Jak przechylę drążek w górę lub w dół to ton się delikatnie zmienia. Ale zauważyłem dziś , że jak rozpędzę się na 4 biegu to przy redukcji na 3 bieg w chili puszczania sprzęgła ten szum na momencik zanika. I w sumie jest to jedyny moment kiedy znika powyżej tej prędkości.
    Oczywiście dochodzi do tego stukanie jakby dwumasy na zimnym silniku (po wciśnięciu sprzęgła lub pchnięciu drążka w kierunku biegu znika)
    Tak jak wspominałem najprawdopodobniej są to objawy łożysk w skrzyni, ale zanim się za nią zabierze watro sprawdzić sprzęgło, łapy skrzyni, łożysko podpory półosi itd, bo przyczyna może być inna lub może ich być kilka na raz.
    Odnośnie forum to wspaniale, że ono jest - jednak życie uczy że nie można wierzyć we wszystko co przeczytało się w internecie. Jednemu wymiana łożysk pomogła, drugiemu nie bo wymienił zanim dobrze zdiagnozował problem i przyczyną było coś innego, a trzeciego zrobili w konia wymieniając jedno łożysko a powiedzieli i policzyli za wszystkie lub wymianę przeprowadzali młotkiem.

Spróbuj dolać oleju do skrzyni. Jeśli nie chcesz się tym sam zająć to u mechanika powinieneś zapłacisz 30-50zł za uzupełnienie + drugie tyle za litr oleju więc koszt relatywnie nieduży. Jak po otwarciu korka rewizyjnego będzie widać olej to wlać 0,5 - 0,6 litra. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że nie przechodzi ale poprawa jest.
    Co do strachu że rozsypie się na trasie to miałem podobne obawy, ale jak czytasz wątki o skrzyni to pewnie wiesz, że jedni jeżdżą tak już ponad 3 lata, drudzy zrobili ponad 80 tyś kilometrów i nic się u nich nie działo. Ponoć najbardziej w tej sytuacji cierpi komfort psychiczny kierowcy. Tak czy siak ja w następnym tygodniu jadę na diagnozę i zależnie od niej będę zastanawiać się co robić dalej.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Jaki olej macie w skrzyni??

Auto

Domyślnie

Ontrax jak będziesz miał jakieś info odnośnie diagnozy z serwisu daj proszę znać co ani powiedzieli ciekawego.
    Co do oleju w skrzyni wymieniłem go w październiku 2016 na Motul Motylgear 75w90 plus do tego ceramizer xeramic