Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 111

Temat: Jakie roznice przed i po lifcie

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Jest jakaś różnica w działaniu czy tylko zmieniony wygląd?
    Jest różnica. W przedlifcie aby wyłączyć klime trzeba zjechać nadmuchem na zero w polifcie jest osobny przycisk off. Za to w przedlifcie w tym miejscu jest przycisk "mono" do ustawienie tej samej temperatury na strefach. Jest tez troche inna zasada działania trybów auto.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

dodam, bo pewnie wielu nie wie, zeby w polifcie wlaczyc odpowiednik MONO, to trzeba przytrzymac dluzej AUTO. niestety to zmienia inne ustawienia na auto, wiec trzeba znow ustawic jak sie lubi, ale juz przynajmniej mamy wszystko sterowane z jednej strony.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    W przedlifcie aby wyłączyć klime trzeba zjechać nadmuchem na zero
    Aby wyłączyć kompresor klimatyzacji w przedlifcie, wystarczy wcisnąć przycisk ze śnieżynką. Nie trzeba zmieniać siły nawiewu.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Chodziło zapewne o 'wyłączyć nadmuch'.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Faktycznie wyłączanie nawiewu jest kłopotliwe Brakuje przycisku Off

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Mam wersję przedliftową od ponad roku i może ze 2 razy do tej pory chciałem wyłączyć nawiew, więc przycisk "MONO" jest dla mnie zdecydowanie bardziej przydatny. Natomiast irytuje mnie, że po odpaleniu silnika przez pewną chwilę nie mogę ustawić silniejszego nadmuchu niż 1 kreskę. Efekt na pewno występuję, gdy jest zimno. Latem chyba nie było tego problemu.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Aby wyłączyć kompresor klimatyzacji w przedlifcie, wystarczy wcisnąć przycisk ze śnieżynką. Nie trzeba zmieniać siły nawiewu.
    Nie chodzi o wylaczenie sprężarki tylko całego systemu. Po zjechaniu z nawiewem na minimum jak naciśniesz jeszcze raz minus to caly system sie wyłączy i na panelu bedzie off. Tak samo bylo w 147. Przydatne jak np. grzebiesz w ecu i nie chcesz aby cokolwiek pobieralo prąd.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 17-01-2017 o 12:43

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Mam wersję przedliftową od ponad roku i może ze 2 razy do tej pory chciałem wyłączyć nawiew, więc przycisk "MONO" jest dla mnie zdecydowanie bardziej przydatny.
    To prawda. MONO było lepszym rozwiązaniem. Nie mogę się do poliftowego panelu przyzwyczaić...
    Pozdrawiam.
    Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Natomiast irytuje mnie, że po odpaleniu silnika przez pewną chwilę nie mogę ustawić silniejszego nadmuchu niż 1 kreskę. Efekt na pewno występuję, gdy jest zimno. Latem chyba nie było tego problemu.
    To jest fakt, jednak taka praca automatu ma też swoje plusy - na forum nie widać zbyt wiele tematów o zamarzniętej odmie w 159 w zimę. A podkręcanie nadmuchu i temperatury zaraz po rozruchu silnika w dieslu jest solidną cegiełką dołożoną w kierunku zamarźnięcia odmy.

Ja jeżdżę cały czas w trybie Full Auto (czasem Auto) i w zasadzie nie mam zastrzeżeń. Silnik jak na diesla nagrzewa się dość szybko, nawiew w zimę zaczyna dmuchać dopiero, gdy temp. cieczy przekroczy 50 stopni dzięki czemu leci od razu ciepłe powietrze.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Jaki wpływ ma siła nadmuchu w kabinie na odmę, bo nie bardzo rozumiem powiązanie poza odbieraniem ciepła?