Hej
Obecnie używam oleju Liquy Moly Toptec 4100 (5W40) silnik o ile wierzyć temuma 218tys przebiegu - problemów brak , zużycie oleju na poziomie 50-75 ml na 10 000 km
(nie widać na bagnecie , może z 1.5 mm) czy przesiadać się dla zdrowia silnika na 4200 lub 4300 od Liqui Moly? Poza standardowym "moczeniem" się od par odmy zero wycieków.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
To co ile kolega wymienia olej, że mu szlam spływa z miski hmmm ? A drugie pytanie to czy kiedykolwiek odsysał olej przez tubę bagnetu , pewnie nie jedynie zna opinie z netu - podobnych osób które coś od kogoś słyszały ..
Na litość boską aż się tego czytać nie chce, jeszcze napiszcie o magnetycznym korku który zbiera opiłki metalu z silnika.
W poprzednim aucie zawsze wymieniałem olej przez odsysanie i o zgrozo, zawsze wchodziło go więcej po takiej wymianie jak po spuszczaniu przez korek... cuda!
Przez bagnet 4.3-4.4l przez korek 4l ... czary istne czary, tylko trzeba umieć to zrobić, albo zlecić odpowiedniemu warsztatowi jak się nie posiada odsysarki próżniowej samemu.
Jak koledze szlam spływa to niech zmienia częściej olej, a najlepiej niech zrobi płukankę silnika.
Olej zmienia się na rozgrzanym silniku z odkręconym korkiem i wyciągniętym filtrem oleju, bo tam olej też zostaje podobnie jak w chłodnicy oleju i na jedną i drugą wymianę trzeba czasu, z tym, że odsysając olej nie trzeba demontować osłony silnika i wykręcać śruby spustowej.
Czasowo wyjdzie to samo, różnica jedynie w rodzaju wykonywanych czynności.
Rzeczywiście, cuda piszesz. Cuda.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Pewnie dla tych którzy nie znają tematu i podstaw budowy silnika to pewnie są co cuda.
Pewnie ty też nigdy oleju nie zmieniałeś w ten sposób, ale oczywiście wypowiedzieć się na ten temat nie zaszkodzi.
Zrób takich wymian kilkanaście jak ja, dokonaj porównań a następnie wyciągnij wnioski, a dopiero potem sarkastycznie się wypowiadaj.
Lepsze jest wrogiem dobrego, lm topec4100 to dobry olej sam taki wlewałem to poprzedniego turbo diesla, głównie dlatego, że dobrze wygłuszał hydraulikę silnika, zarówno zaraz po odpaleniu jak i po rozgrzaniu.
Zużycie oleju masz praktycznie żadne, nie patrz na przebieg tylko na stan silnika, 218- a 218kkm to może być kolosalna różnica, jest dobrze to tego się trzymaj.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Wciągnie go odsysarką
Nie pisz takich bzdur. Może znasz gdzieś jakiś serwis, który tak profesjonalnie wymienia olej, że rozgrzeje silnik na tip top i będzie się spuszczał nad wysysaniem do ostatniej kropli. Ale to na pewno rzadkość. Ja mam inne doświadczenia i dlatego generalizuję. Jestem zdania jak napisał [MENTION=47204]bobby[/MENTION]. Poza tym odsysarką z pewnością też nie wyciągniesz całego oleju, to fizycznie niemożliwe.
Wiele serwisów korzysta z odsysarek, bo to znacznie szybsze. A jeśli da się jeszcze od góry wymienić filtr oleju to w ogóle super
A prosty klient wszystko łyknie.
Ostatnio edytowane przez magil ; 02-02-2017 o 14:32
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10