Odświeżę temat.
Ostatnio zauważyłem, a bardziej usłyszałem takie jakby "kichanie" (?) ze skrzyni biegów. Nie ma uślizgów, szarpnięć, przy głośniej ustawionym radiu nie słychać tego, ale ostatnio jadąc pod górkę skrzynia zaczęła sobie kichać w momencie gdy trzymałem równo gaz gdzieś ok 2,5-2,7 tys obr, dodałem odrobinę więcej gazu i przełączyła bieg. Tak jakby się zacięła. Gdy jadę naprawdę delikatnie zmienia biegi niemal niewyczuwalnie, jak wcisnę więcej i zmiana biegów następuje w granicach ok 3-3,2tys obr również tego nie słychać. a jak jade tak umiarkowanie i zmiana ok 2,5 tys to nawet na prostej drodze się zdarzy. Dzwoniłem już do gościa co zajmował się skrzynią i umówiliśmy się na diagnostykę, ale może ktoś się spotkał z takim objawem?
Elektrozawor ciśnieniowy zaczyna powoli przepuszczac olej?
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
To może ja też w tym temacie spytam co by nowego nie zakładać.
Otóż mam AR 166 2.4 JTD 20v Sportronic z przebiegiem 205 tys km. Skrzynia generalnie zachowuje się bardzo dobrze, bez szarpnięć czy zbędnego ślizgania, ale podczas jazdy w korkach po kilkunastu zrzutach na luz zaczyna wyraźnie szarpać, aż całym autem buja. W jednym z tematów, już nie pamiętam gdzie, czytałem, że mogą winne być trzy główne elektrozawory. Czy ktoś mógłby mi naświetlić sprawę? Dodam tylko, że przy baaardzo delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu skrzynia potrafi ślizgnąć z 3 na 4 bieg (około 65-70 km/h), ale nie robi tego często. Auto miałem u "speca" od skrzyń, sprawdził i powiedział, że powoli kończy się sterownik skrzyni (koszt 3,5 tys pln), ale jak już pisałem ktoś tu na forum podobne objawy uleczył elektrozaworami za tysiaka, no i skrzyni do tego nie trzeba rozbierać ;-)
Będę wdzięczny za porady i sugestie. Pozdrowienia.
No to to byłem jaSkrzynia zachowywała się podobnie jak u Ciebie tylko w mniejszej skali. Uślizg się zdarzył może raz na miesiąc, a po dłuższym staniu w korkach czas zanim auto zapnie napęd był trochę dłuższy niż na zimno. Zrzucanie biegu też wtedy się robiło odczuwalne, ale do rzucania budą czy szarpania daleko.
Sam zabieg nie jest skomplikowany, odkręcasz miskę olejową skrzyni i masz wszystko na wierzchu, tylko podobno bardzo ciasno i trzeba się pomęczyć. Sterownika nie trzeba nawet wyciągać z auta. Dodatkowo kup nową uszczelkę miski. [MENTION=5374]danus77[/MENTION] pisał jeszcze o zestawie naprawczym dodatkowym, może si warto pochylić.
Musisz sobie zdawać sprawę, że jeśli dla mechatroniki już jest za późno, to taki zabieg (a głównie wymiana oleju) może jeszcze pogorszyć sytuację, ale koniec końców i tak byś musiał te zawory/sterownik wymienić. Po prostu na wszelki wypadek przygotuj troche gotówki![]()
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Ja w thesis miałem tę samą skrzynię...u mnie w porównaniu do Was to tragedia była bo już na zimnym oleju szarpało...3 elektrozawory odpowiadają za ciśnienie oleju w skrzyni i w 90% przypadków ich wymiana załatwia sprawę oczywiście z olejem nowym...I jak wiadomo im olej cieplejszy, tym jest rzadszy, i szarpniecia się powiększają a one niestety mogą doprowadzić do szkód mechanicznych w asb także tym lepiej czym prędzej się naprawi asb bo naprawa będzie tańsza
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Tak właśnie myślałem,że Elektrozawory będą winne. Znalazłem na jakiejś stronie komplet regenerowanych za 800zł. No ale zostawię to w rękach speca. Podzielę się informacjami, w przyszłym tyg będę jechał znów, pozdro![]()
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Dzięki Panowie, kurde na wiosnę mam robić zawias, bo już skrzypi i trochę luzu, a tu do tego jeszcze elektrozawory...W sumie im szybciej tym mniejsze szanse, że coś się konkretnie mechanicznie spier-psuje. Kurde nie pamiętam Tomtrz, gdzie ten twój wątek był, naświetl mi proszę o czym Danus77 pisał w tym zestawie naprawczym?
Jeśli chodzi o części to na pewno 200pln nie jest żadną oszczędnością, ja kupię nowe na 100%
Chodzi o ten zestaw:
http://midparts.com.pl/pl/p/AW55-50-...TEROWNIKA/3649
Na dole strony jest pdf z dokumentacją opisującą co, gdzie, jak i dlaczego.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77