Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Temat: Analityczny test olejów.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Pływak ma trochę racji.
    Na pewno fajnie byłoby taki test przeprowadzić, ale z uwagi na koszt takiej analizy oraz fakt, że dziś ten test byłby aktualny, a za pół roku już nie - nie ma to wielkiego sensu.
    Poza tym, test świeżej próbki niewiele mówi bez porównania do próbki tego samego oleju po pewnym przebiegu.

W razie czego chętnie służę próbkami Rock Oil Carbon 0W40
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

W takim razie z niecierpliwością czekam na wielki alfaholikowy test olejów. Ciekawe czy bedzie jakies mega zaskoczenie w stosunku do tego co piszemy z wlyszkowem, Pablo, Tomkiem i innymi w temacie jaki olej wybrac czy raczej bedzie to tylko potwierdzenie ale jesli ktos musi miec świstek z analizy nie mam nic przeciwko. Najszybciej takie cos wykonacie jak każdy prześle swoja próbkę do kolegi wlyszkowa, który ma w ofercie badanie oleju za ZTCP 85zl od próbki.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    ... oraz fakt, że dziś ten test byłby aktualny, a za pół roku już nie
    Możesz rozwinąć?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A co ma rozwijać? przecież receptury oleju się zmieniają w czasie, nawet tego nie wiemy.
    Pływak ma rację, no może poza tym, że trochę przesadza z niedocenianiem HC - to nic takiego strasznego
    O - to jest przykład - kiedyś Mobil 1 5W50 był syntetykiem, a później (kiedy ? kto wie) stał się hydrokakowanym olejem. Prawdę mówiąc, moja Vka nie zauważyła tej zmiany, w każdym razie nieobjawowo, a przekroczyła właśnie 200tys km.
    Ba, kiedyś do jakiegoś przedstawiciela Liquy Moly dzwoniłem, nie pamiętam po co, w każdym razie padło z jego ust, że syntetyk LM (konkretnie LM 5W40 High Tech) niby jest syntetykiem, "ale to nie jest takie proste i się zmienia, bo jakoś muszą cenowo za konkurencją nadążać" . I nie chodziło tu o znaną powszechnie sprawę nazewnictwa - co można, co nie za syntetyk uważać.
    Generalnie, ilość pisanego słowa o olejach stwierdzam po latach "forumowania" ma się nijak do potwierdzonych przypadków zaszkodzenia silnikowi przez olej. Najczęściej staje się głównym podejrzanym, w razie jakiejś awarii, ale w miarę kopania, dokopujemy się do przyczyn nazywam je 'hardware'owych' - a to wcześniejszy remont z wymianą jednego tłoka (ileż to podejrzeń o niewłaściwy olej padło w wątku o pękniętymn tłoku w 2.0jtd ! ), a to pękające pompy oleju w TSach itd.
    Zwłaszcza do zwykłego drogowego użytku jaki niemal 100% użytkowników forum stostuje. Nie mówię o ogniu na zimnym - tu żaden olej nie pomoże, jak w głowie nie ma.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nigdy nie pisałem, ze oleje HC to zło wręcz przeciwnie przy skróconych interwalach wymiany sam niejednokrotnie pisałem, że śmiało można lać dobre HC. I w tym sęk, ze HC trzeba mądrze wybrać żeby bylo dobre, a nie mocno przeciętne. W syntetyku nie ma problemu bo chyba nikt nie robi kiepskiego oleju na estrach/pao co najwyżej niektórzy wołają jakies niezrozumiale pieniadze za takie oleje( 300-400zl) reszta niektóre za HC tez wołają pod dwie stówy za bańkę.

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION]
    Przecież skład i metoda produkcji nie zmienia się co 3 miesiące.

Nawet kiedy Mobil1 wprowadzał oleje HC to sam wypuścił kilka broszur opisujących co i jak się zmieniło.
    Wchodziła przy 0w40 nowa seria i było czarno na białym napisane co to jest, dlaczego równolegle sprzedaje się 0w40 ESP i NewLife i jak to się ma do poprzednich olejów. Nikt niczego nie zatajał. Z 5W50 było podobnie.

Idąc dalej tym torem każdy powinien lać najtańszy, najlepiej chiński olej w pełni syntetyczny. Po co komuś RockOil, Amsoil i tp. Zwykła strata pieniędzy "panie, bo to przecie jest to samo, a producenty chcom nas tylko wydoić z kasy"
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 11-02-2017 o 12:03

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Artih Zobacz post
    Z tego oleju taki syntetyk jak z Kujawskiego

Tzn ?

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    [MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION]
    Przecież skład i metoda produkcji nie zmienia się co 3 miesiące.
    ...
    No to było przejaskrawienie na pewno, ale się zmieniają te recepturty, kto śledzi notatki wszystkich producentów ?
    A jak się nie zmieniają, to w zasadzie wszystko wiadomo i jest w sieci, np. na wspomnianym forum Boba, na rosyjskim którego nie znam, ale wlyszkow ich badania cytował i Kylo wspominał, itd. Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Robić kawał dobrej, ale nikomu niepotrzebnej roboty. Tzn zaciekawiającej, ale nie na tyle aby się w to jakoś czasowo czy finansowo angażować.
    Powtarzam - czy jest (tu na forum choćby) jakiś spis, ba , jeden przypadek _udokumentowany_ , bez innej - mechanicznej przyczyny, auta w rękach jednego właściciela, które ucierpiało z powodu oleju? - jego składu ? - o ile dobrany wg instrukcji co do klasy i lepkości, oraz wymieniany jak należy, sprawdzany i uzupełniany poziom? Parę lat tu siedzę i nie spotkałem.

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Wychodzi na to że wszyscy powinni jeździć np na Orlen PLATINUM MaxPower 0W40, tak? Pełny syntetyk? Klasa lepkości spełni wymagania wszystkich JTDm'ów.
    Strach pomyśleć ile pieniędzy ludzie z forum wyrzucili w błoto.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

No są te przypadki uszkodzeń przez dany konkretny olej czy nie ma ? są ?

Co do Orlena wspomnianego nie wiem, nie znam , sądzę, że pewnie krzywdy nie zrobi.

Natomiast wozów sporo jeździ na chyba tańszym Specolu 5W40 i... też krzywdy nie robi.

Co do wyrzucania w błoto - to nie jest w błoto, bo daje poczucie zadowolenia i dobrze spełnionego "zadbania" o auto, "lepszości" . Ja to rozumiem, i choć się bronię, też niestety stosuję

Co do testów - ja jak byłem zainteresowany co jest w beczce, a nie znalazłem analizy, to za pomocą kolegi wlyszkow - zapłaciłem i dostałem (jest na forum olej-rzeka). Wlyszkow również potrzebował sprawdzić specol - to to zrobił . Podobnie TomekEvo - Mequina. Inne które brałem pod uwagę - znalazłem i też wiem. Nie ma co się babrać w tysiącach marek i modeli jak jest znanych kilka "dobrych", zwłaszcza do codziennowozu zwykłego. Ale jak wspomniałem wyżej, ot z ciekawości zwykłej jak to zorganizujesz wszystko, to mam z 5 różnych środków smarnych od 0W20 do 10W60 do udostępnienia do badania.