też się cieszę![]()
faktycznie nie cisnę na zimnym, bo szkoda silnika...za to potem jak się rozgrzeje...
a chłodnicę sprawdzę dla pewności.
pozdr,
~tomaz
też się cieszę![]()
faktycznie nie cisnę na zimnym, bo szkoda silnika...za to potem jak się rozgrzeje...
a chłodnicę sprawdzę dla pewności.
pozdr,
~tomaz
Ja mam problem ostatnio jak są upały ponad 30 stopni w cieniu to jak stoję to temperatura podnosi się i wentylatory mają ją problem zbić. Ostatnio byłem na ozonowaniu i auto stało pod wiatą z klimą na max i obiegiem wewn. Zapomniałem spojrzeć na temperaturę i po 15 minutach jak wsiadłem przewietrzyć auto to temp była na 130 i czerwona lampa się zapaliła. Wyłączyłem natychmiast, otwarłem maskę ale płynu nie wywaliło po prostu gorąco, odczekałem 5 minut, odpaliłem auto i przejechałem się. Po odpaleniu najpierw pokazał 90 st, a jak ruszyłem podniosło się powoli wyżej. Podczas jazdy spadło do 90 i tak wróciłem do domu. Czy mogło się tak stać że wentylatory w taki upał nie wyrobiły i dlatego temp. tak się podniosła?
Dodam, że temperatura w korku też mi podnosi się jak są takie upały jak jest chłodniej to 90 st i nie rusza...
Masz starą chłodnic i to ona nie wyrabia.
Naszczęście z S3 mini
albo chłodnica jest mocno zabita syfem z drogi
~ taka była piękna ! :C
Układ musi wyrabiać a upały 35 stopni to żaden problem. Coś jest nie tak. W pierwszej kolejności sprawdź chłodnice. Czy są drożne (wzrokowo). Potem wentylatory czy chodzi na drugim biegu (tu raczej nie ma wątpliwości ale sprawdź czy wyraźnie zmienia się prędkość).
A przy okazji zrób test czy całkowicie bez klimy się przegrzewa. Jeżeli bez klimy jest ok to prawdopodobnie sprężarka już klęka.
Sprawdź jak CI pisałem bez klimy czy się grzeje. A chłodnicy nie bierze się "na wiek" tylko sprawdza.
Chłopaki, a ja zauważyłem w te upały szybko nagrzewający się silnik co jest ok, ale .. Po wyłączeniu silnika dosłownie o jedno okręcenie kluczyka (tak zeby radio nie przestalo grac) wentylator jeszcze chodzi, jak wyloże kluczyk ze stacyjki to przestaje, jak wloze kluczyk i przekrece zaplon to wentylator chodzi dodam, ze bez uruchomionej KLIMY i odpalania auto![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Wychładza silnik ponieważ po zgaszeniu jeszcze trochę temperatura rośnie. W niektórych autach nwet jak zamkniesz auto to jeszcze przez chwilę kręci.