Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Falowanie obrotów w dwóch 156! Proszę o pomoc

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

a jak ten reset zrobic ? trzeba jakos pod kompa podlaczac czy zapalic i czekac jak sie wentylator wlaczy ?

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Uzupełnij profil Zender...

Reset robi się po podłączeniu do kompa, tu masz temat do zgłębienia http://www.forum.alfaholicy.org/147_...zo_proste.html

Cytat Napisał Rander Zobacz post
    sprawdz rure ktora idzie do filtra powietrza
    No przyjrze sie tej rurce.

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

groszek
    Gość

Domyślnie

a jak ten problem wygląda w jtd? w mojej też jest ten problem nie zawsze ale występuje. słyszałem że wymiana filtra paliwa pomaga ale czy to prawda?
    słyszał ktoś coś o tym?

l0bak
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za porady. W mojej belli falowanie ustało bo zaślepieniu tej rury która idzie do dolotu od pokrywy zaworów i zaślepieniu kolektora. Ja dalem dwa przewody, żeby nie wywaliło mi oleju nigdzie. Poszukam jutro filterka na odmę. Widać, że to było powodem u mnie. U mojego znajomego to nie poskutkowało, jedyną zaletą była lepsza reakcja silnika na pedał gazu. Więc u niego podejrzewamy silnik krokowy bo już reszta sprawdzona. Jesteśmy z mazur więc przy najbliższej okazji zajadę do serwisu Alfy i zapytam co ich zdaniem to mogło być. Pewnie jak zwykle doradzą wymianę pół silnika Pozdrawiam i dziękuje Wam bardzo.

l0bak
    Gość

Domyślnie

Jednak nie... Jechałem dzisiaj rano do Białegostoku i problem powrócił. Jadę tak około 100 i samochod przestaje reagować na gaz a za chwilę jest dobrze. Wkurzyłem się ostro bo jak było tak jest. Jest teraz kompletny kibel bo to psuje przyjemność z jazdy. Podczas przyspieszania nie ma takiego zjawiska. To czy Alfa stworzona jest tylko do ostrej jazdy? chyba nie. Co to jeszcze może być???

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

a ja mam takie pytanie, masz może w swojej alfie gaz?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

l0bak
    Gość

Domyślnie

Nie nie mam gazu. Był jak kupiłem Alfę ale wywaliłem go i jezdze juz ponad pół roku na benzynie, chociaż mam jeszcze elektrykę od gazu ale butli i przewodów już nie ma. Kombinuje ale nic nie pomaga. A i po wywaleniu gazu zmieniłem sonde, przepływkę, termostat, przepustnicę i kolektor ssący bo posiadał szczelinki jakby był klejony wcześniej. Nie mam pojęcia co może teraz być... Obstawiam krokowca ale pewien nie jestem. Gdybym znalazł kogoś z mazur z przepustnicą mechaniczną to byśmy mogli podmienić.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak Zobacz post
    Był jak kupiłem Alfę
    to może ktoś grzebał w ECU i skopał mapy paliwa i teraz są problemy?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

l0bak
    Gość

Domyślnie

Szczerze to nie sądze bo było wszystko w najlepszym porządku. Zaczęło się od lekkiego przerywania podczas jazdy przy 90 pozniej falował czasami. Pozniej co 2 raz jak go odpalałem. Teraz codziennie... Skaczą gdzieś 1500-500 i czasem się stabilizują do 900. Czasem też jest ok póżniej podczas jazdy falują i szarpie całym samochodem. A jak mocno przyciskam jej to jest wszystko ok a jak tylko zwolnię falowanie i szarpanie wraca

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak Zobacz post
    Szczerze to nie sądze bo było wszystko w najlepszym porządku. Zaczęło się od lekkiego przerywania podczas jazdy przy 90 pozniej falował czasami. Pozniej co 2 raz jak go odpalałem. Teraz codziennie... Skaczą gdzieś 1500-500 i czasem się stabilizują do 900. Czasem też jest ok póżniej podczas jazdy falują i szarpie całym samochodem. A jak mocno przyciskam jej to jest wszystko ok a jak tylko zwolnię falowanie i szarpanie wraca
    Moim zdaniem to nie są objawy typowego falowania obrotów. Twój problem leży głębiej bo występuje szarpanie podczas jazdy. Tu potrzeba sprawdzać wszystko po kolei aż do skutku.