Niestety mam problem ze swoją Alfą. Dzisiaj po pracy wsiadam do samochodu, wkładam kluczyk, wciskam przycisk START i nic. Samochód wyświetla błąd świec żarowych (Heating glow plugs not available) i nie reaguje.
Oczywiście wcześniej były już symptomy, że z autem zaczyna się źle dziać. Mianowicie na zimnym silniku, po całonocnym postoju odpalał dopiero po ok. 2-3 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Obstawiałem świece żarowe lub zawór zwrotny paliwa, miałem się tym zająć w weekend, ale niestety nie zdążyłem. Samochód nie pokazywał wcześniej błędów dotyczących świec żarowych, w komputerze nie miał ich też zapisanych. Jak samochód jeszcze odpalał to testowałem je miernikiem, ale nie mogłem uzyskać wyników, które dałyby mi 100% pewność (czasem jak występowały problemy z odpalaniem to pojawiało się na nich napięcie, a czasem nie). Sprawdziłem nawet czy samochód odpala bez podłączonej centralki sterowania świecami - odpalał, ale wywalał błąd. Teraz w ogóle nie reaguje na START. Co ciekawe, jak zmierzyłem napięcie na świecach na odłączonym zapłonie i odłączonej centralce to pojawiło się tam 12V...
Macie jakiś pomysł co mogło się stać? Z tego co czytałem na tym forum, to w przypadku uszkodzenia świec nikt nie miał problemów z odpalaniem (reakcją na przycisk START).
Macie schematy tego fragmentu instalacji elektrycznej? Mam E-learna, ale nie mogę (lub nie umiem) w nim ich znaleźć.