Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: wymiana stacyjki

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał Mateo89 Zobacz post
    A powiedz mi czy też tak masz, że jak wyłączysz np. po jeździe silnik ale pilot zostaje w stacyjce i znowu włączasz zapłon to zapala się bez żadnego problemu i błędu ? Bo u mnie tak właśnie jest i to też jest trochę dziwne.
    Tak właśnie jest i u mnie, co jednoznacznie wskazuje na to, że błąd jest związany z pierwotnym odczytaniem sygnału z kluczyka przy jego włożeniu.

Cytat Napisał kizior Zobacz post
    no a u mnie jest właśnie problem tego typu że sie nic nie wyświetla(tylko w fesie), denerwuje mnie to coraz bardziej bo czasami i 5 minut mogę cykać, a ciekawe jest to , że czasami jak go "palne w czajnik" to zaskoczy, jakby zimny lut, a czasami pocykam z 5 razy przełożę kluczyk na odwrót i śmiga,i taka prośba czy mógłbyś przybliżyć bardziej temat " uszkodzenia pamięci eeprom" (koszty np.) nie ukrywam też że wywalenie 1tyś na głupią stacyjkę powala mnie na kolana , i bardzo mnie ciekawi że tyle magików istnieje i nikt tego problemu nie rozpracował jeszcze

"nic nie wyświetla" - chodzi mi o wyświetlacz
    Wydaje mi się kizior, że niezależnie od innych objawów, które występują u Ciebie problem również będzie leżał w TEG-readerze. On natomiast jest generalnie nierozbieralny i każde jego uszkodzenia wiązać się będzie z wymianą całości :/ Oczywiście nie jestem specjalistą w tym zakresie i mogę się mylić.

Co się zaś tyczy występującego u mnie uszkodzenia pamięci eeprom - odsyłam do innego tematu, w którym szczegółowo się na ten temat wypowiadałem (chyba na drugiej stronie):

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ailable-2.html

Dodam jeszcze jedną rzecz, bo o tym pisałem w innym temacie, lecz nie pamiętam dokładnie gdzie: Otóż w sprawie naprawy pamięci eeprom poza ASO zasięgnąłem informacji w firmie F.U.H. Ko-Car Tychy (http://www.kocar.com.pl/), która generalnie jest uznawana za bardzo dobrą jeżeli chodzi o fiatowską elektronikę. Powiedziano mi tam, że nie da się od nowa zaprogramować pamięci eeprom w TEG-readerze z Alfy 159. Z oczywistych względów nie da się także kupić na allegro innej stacyjki i "przełożyć" ze względu na sieć CAN. Jedynym wyjściem jest zatem przelutowanie pamięci do innego czytnika. Powiedziano mi również, iż oni mogą się tym zająć, z tym że dwie sprawy mają tu znaczenie: muszę im dostarczyć już wymontowaną stacyjkę i drugą zakupioną powiedzmy na allegro i co ważniejsze, wręcz najważniejsze... oni nie dają 100% gwarancji, że to będzie działać Nadmieniam jednak, że zasięgałem informacji jakieś 1,5 roku temu, a technika idzie do przodu, więc może coś się zmieniło: czytaj - może jest taniej, albo łatwiej
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 07-05-2013 o 20:54

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kizior
    Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto
    Alfa 159 jtdm 1,9 16v 2006 sw

Domyślnie

no to super, spróbuje podzwonić, poszukać w ogóle to dzięki za info

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

no to super, spróbuje podzwonić, poszukać w ogóle to dzięki za info
    Jakbyś coś ustalił interesującego to podziel się, bo sam jestem ciekaw !

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mwowry
    Mieszka w
    Cieszyn, Poland
    Auto
    Jest 159 1,9 150km...BYŁA AR 147 1.6 TS 120... BYŁ VW GOLF V 1.9TDI

Domyślnie

U mnie ten sam objaw... Dawaj znac jak ogarniesz, ja nie mam teraz czasu na zabawe z tym, a denerwuje strasznie ;/
    Jeśli jeździsz fiatem, lub iveco, nie wybieraj się daleko...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kizior
    Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto
    Alfa 159 jtdm 1,9 16v 2006 sw

Domyślnie

A więc tak, rozwiązałem (mam nadzieje ) mój problem (dzisiaj robiłem i jak na razie chodzi), kwestia kluczyka - gadałem z gościem z "kocar" powiedział tak - oni robią typowo elektroniczne rzeczy: body com i te sprawy, najlepiej jechać do aso i zdiagnozować typową usterkę a oni to na 100% naprawią, dodał że w moim przypadku jeżeli wkładam kluczyk do stacyjki i wszystkie kontrolki się zaświecają to nie może być mowy o "teg reader" bo jakby było coś nie tak z teg to by mi w ogóle kontrolki prawdopodobnie nie świeciły a na pewno nie podawał by sygnału na rozruch ( w moim przypadku podawał, bo cykał automat z rozrusznika) i stwierdził że na jego oko to rozrusznik.Następnie dzwoniłem do euromotu umówić się na spotkanie i diagnozę, gościu stwierdził że najbliższy wolny termin to 3 czerwiec, czyli prawie miesiąc!!! pytam koszty?on mi na to żę za diagnozę komputerową to 120,- (to sobie myślę - jak jeszcze trzeba będzie interwencji mechanika magika to zostawię z 400 za samą diagnozę) po czym przedstawiam mój problem i gościu mi gada że na jego oko to też rozrusznik (przypomnę że miałem go wyciągnięty i sprawdzany na stole u elektryka tym się zajmującym!Temat poruszany http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ost1150219).Po tych wstępnych diagnozach postanowiłem się temu przyjrzeć bliżej,próbuje palić , rzeczywiście wsłuchałem się pod maską cyka automat rozrusznika , więc podłączyłem go na krótko i eureka pomijając wszystkie obwody- na krótko też cyka,za którymś razem zaskoczył,przemierzyłem-masa jest~powiedzmy, napięcie nie spada(czyli go "nie łapło"), wytargałem go podpiołem znowu i jak zwykle świnia łapie, za 10 razem cyk,i tak z kolejne 10 aż ucichło kompletnie.Zajechałem do elektryka z rozrusznikiem, mówię że automat potrzebuje i najlepiej jakby mi go zaraz wrzucili,elektryk łap rozrusznik na stół , a ta świnia idzie se normalnie, uparłem sie na wymianę automatu(115,- oryginał), dla pewności jeszcze poprowadziłem dodatkową masę prosto z aku, i autko śmiga.Takie właśnie fiku miku mi alfa zrobiła,rozrusznik niby dobry,a tu kuku (a błąd się ukazał ze stacyjki widocznie z powodu częstego naciskania start i wkładania klucza)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mwowry
    Mieszka w
    Cieszyn, Poland
    Auto
    Jest 159 1,9 150km...BYŁA AR 147 1.6 TS 120... BYŁ VW GOLF V 1.9TDI

Domyślnie

Wczoraj odebrałem samochód od elektryka. Wszystkie styki i masy wyczyszczone, nowy aku 74ah varta i jak na razie pali. Rozrusznik wykluczył, ale jak problem znowu się pojawi to wyciągam rozrusznik jak kolega.
    Jeśli jeździsz fiatem, lub iveco, nie wybieraj się daleko...

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

A więc tak, rozwiązałem (mam nadzieje ) mój problem (dzisiaj robiłem i jak na razie chodzi), kwestia kluczyka - gadałem z gościem z "kocar" powiedział tak - oni robią typowo elektroniczne rzeczy: body com i te sprawy, najlepiej jechać do aso i zdiagnozować typową usterkę a oni to na 100% naprawią, dodał że w moim przypadku jeżeli wkładam kluczyk do stacyjki i wszystkie kontrolki się zaświecają to nie może być mowy o "teg reader" bo jakby było coś nie tak z teg to by mi w ogóle kontrolki prawdopodobnie nie świeciły a na pewno nie podawał by sygnału na rozruch ( w moim przypadku podawał, bo cykał automat z rozrusznika) i stwierdził że na jego oko to rozrusznik.Następnie dzwoniłem do euromotu umówić się na spotkanie i diagnozę, gościu stwierdził że najbliższy wolny termin to 3 czerwiec, czyli prawie miesiąc!!! pytam koszty?on mi na to żę za diagnozę komputerową to 120,- (to sobie myślę - jak jeszcze trzeba będzie interwencji mechanika magika to zostawię z 400 za samą diagnozę) po czym przedstawiam mój problem i gościu mi gada że na jego oko to też rozrusznik (przypomnę że miałem go wyciągnięty i sprawdzany na stole u elektryka tym się zajmującym!Temat poruszany http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ost1150219).Po tych wstępnych diagnozach postanowiłem się temu przyjrzeć bliżej,próbuje palić , rzeczywiście wsłuchałem się pod maską cyka automat rozrusznika , więc podłączyłem go na krótko i eureka pomijając wszystkie obwody- na krótko też cyka,za którymś razem zaskoczył,przemierzyłem-masa jest~powiedzmy, napięcie nie spada(czyli go "nie łapło"), wytargałem go podpiołem znowu i jak zwykle świnia łapie, za 10 razem cyk,i tak z kolejne 10 aż ucichło kompletnie.Zajechałem do elektryka z rozrusznikiem, mówię że automat potrzebuje i najlepiej jakby mi go zaraz wrzucili,elektryk łap rozrusznik na stół , a ta świnia idzie se normalnie, uparłem sie na wymianę automatu(115,- oryginał), dla pewności jeszcze poprowadziłem dodatkową masę prosto z aku, i autko śmiga.Takie właśnie fiku miku mi alfa zrobiła,rozrusznik niby dobry,a tu kuku (a błąd się ukazał ze stacyjki widocznie z powodu częstego naciskania start i wkładania klucza)
    Hej mógłbyś zrobić jakieś fotki jak tą masę zrobiłeś bo mam właśnie taki problem z aku i regeneracja nie pomogła 3 razy oddawałem na gwarancji i dalej cyka goście twierdzą że to nie wina rozrusznika.

Whiplash
    Gość

Domyślnie

u mnie jest tez ten problem, ze sluchac tylko aytomat rozrusznika. Ale problem moim zdaniem nei lezy po stronie rozrusznika a elektrycznej blokadzie kierownicy. Jak po wlozeniu kluczyka nie slychac zwolnienia jej to zapomnij o odpaleniu. Wystarczy poruszac kierownica w prawo w lewo i mozna odpalac dziala tu ta sama zasada to ze zwykla stacyjka, nieraz zostaje kiera w takim polozeniu ze nie przekrecisz kluczyka jak nia nie szarpniesz