Kup power tape, owiń solidnie i jeszcze długo pojeździ
Znając życie z niczego innego pasować nie będzie.
Kup power tape, owiń solidnie i jeszcze długo pojeździ
Znając życie z niczego innego pasować nie będzie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Rura to raczej od samego przeładowania nie pęka. Szybciej od wyginania jej podczas prac mechanicznych. Poza tym, z tego co piszemy od paru stron to problem jest raczej z niedoładowaniem niż przeładowaniem.
Moim zdaniem to pęknięcie może mieć znaczenie do wcześniejszych objawów. Mogła wcześniej już puszczać. Czy byłoby zaolejone? Niekoniecznie. Dużo oleju wyłapuje intercooler a piszesz, że to rura za nim.
Wymień i loguj od nowa. Może akurat Ci się pofarciło![]()
Oj, chciałbym.
Overboost raczej nie występuje na wykresach, a i położenie geometrii ładnie nadąża za oczekiwanym. Może w starszych wersjach bez czujnika położenia geometrii (potencjometru na gruszce) to byłoby możliwe. Tutaj niemożliwość ustawienia odpowiedniej pozycji "sztangi" przez ECU od razu skutkuje błędem - sprawdziłem. Rura padła pewnie ze starości i tyle.
Co do zakupu samej rury: w serwisie tylko cała od IC do klapy gaszącej za ponad 1000zł, więc podziękowałem. Wysłałem do firmy Turborury w celu dopasowania czegoś. Podobna jest od jakiejś wersji 1.9JTDm (50506150). Ta druga jest trochę dłuższa. Jeszcze nie widziałem - czekam na kuriera. Pan, w zamiana za fajny rabat zostawił sobie na wzór tą dziurawą i wkrótce powinna pojawić się w ofercie właściwa do 2.0JTDm. Nie chcę robić reklamy ale, polecam firmę za dobry kontakt i doradztwo.
Ale co ma błąd położenia sztangi do nieszczelności rury ciśnienia? Przecież sztangą steruje podciśnienie, a to masz zakładam sprawne. Wnioskuję, że overboosta nie ma bo jak ciśnienie uciekało pęknięciem to ecu cały czas każe turbinie pompować i geometria nie upuszcza spalin.
I to może być niebezpieczne, bo przez nieszczelność rozkręca ją do dużych obrotów. Poprawcie mnie jeśli się mylę...
A na wykresach nie miałeś wcześniej niedoładowania w dolnych rejestrach? bo już się zaczynam gubić gdzie kto co miał
Edit: A,! dopiero wyłapałem, że temat ze sztangą dotyczył sugestii kolegi carramba o przycinaniu ...![]()
Ostatnio edytowane przez Gzibo ; 02-08-2018 o 07:53
Ale co ma błąd położenia sztangi do nieszczelności rury ciśnienia? Przecież sztangą steruje podciśnienie, a to masz zakładam sprawne. Wnioskuję, że overboosta nie ma bo jak ciśnienie uciekało pęknięciem to ecu cały czas każe turbinie pompować i geometria nie upuszcza spalin.
I to może być niebezpieczne, bo przez nieszczelność rozkręca ją do dużych obrotów. Poprawcie mnie jeśli się mylę...
A na wykresach nie miałeś wcześniej niedoładowania w dolnych rejestrach? bo już się zaczynam gubić gdzie kto co miał![]()
Witam po przerwie.
Zdjęcie przedstawia wtyczkę od sondy lambda. Zauważyłem to dopiero podczas wymiany na nową. Możliwe, że sama sonda też już była słaba, a na pewno strasznie okopcona. Po naprawie wiązki i założeniu nowej sondy samochód już nie kopci i zyskał nieco "na dole". Ogólnie powiedziałbym, że jeździ fajniej. W wolnym czasie podjadę na hamownię i zmierzę, jak "fajniej" wygląda na wykresach.
Reasumując dla potomnych, u mnie problemy były następujące:
- Brak mocy przez zapchany kolektor. Po wyczyszczeniu kolektora samochód odżył ale dość mocno dymił mimo nieusuniętego DPF'u. DPF też bardzo często się regenerował,
- W międzyczasie znalazłem niewielką nieszczelność kolektora (dokładnie to o-ring przy połączeniu rurki od EGR do kolektora). Nie miało to większego wpływu,
- Pęknięcie węża powietrza nie miało nic wspólnego z tematem. Po prostu przyszła na nią pora. Wszak Alfa jest jak Lidl: co tydzień coś nowego,
- Czasami (raz na 1000km) pojawiały się różne, sporadyczne błędy sondy lambda ale w parametrach sama sonda działała (pokazywała sensowną zawartość tlenu),
- Mimo wszystko zdecydowałem się wydać 300zł i wymienić. Do końca nie wiem, czy poprawa do zasługa nowej sondy, czy naprawy kabli (nie były całkiem przecięte - jeszcze stykały).
Czekam jak będzie z częstotliwością wypalania DPF, jednak temat można chyba uznać za zamknięty.
Ostatnio edytowane przez Azajcew ; 14-09-2018 o 11:49