Witam. Czy mógłby ktoś bardziej znający się na tych tematach, zerknąć na korekty wtrysków w załącznikach? Pierwszy plik to korekty na wolnych obrotach przy silniku rozgrzanym do ok 70 st. C, drugi plik podczas jazdy przy temp. 70-90, trzeci plik to wolne obroty przy temp. 90 st. Po rozgrzaniu widać, że korekty trochę się poprawiają ale wartości na 4 cylindrze i tak moim zdaniem odstają. Czy to normalne, że "na zimnym" wartości korekt są większe a później się stabilizują? Pytam, bo wtryskiwacze były regenerowane, a żadnej poprawy w pracy silnika nie zauważyłem. Silnik zaraz po odpaleniu "na zimno" pracuje baaardzo nierówno, obroty falują a z wydechu kopci na biało/niebieskawo. Przy temp. ok. 70-90 przy lekkim dodaniu gazu zaczyna szarpać, po nagrzaniu szarpania już nie ma i, kopcenia też i silnik pracuje równo. Będę bardzo wdzięczny za analizę bo nie wiem czy regeneracja spartolona czy szukać dalej... Silnik 1,9 jtdm 16 V
70st.txt
jazda70-90.txt
90.txt
Ostatnio edytowane przez przemopb4 ; 16-03-2019 o 13:53
Na jałowych przy 90 stopniach jest OK.
Ale w czasie jazdy masz korekty ponad 3. Więc nie są dobre.
Ja bym wtryski zamienił miejscami i sprawdził czy korekta podąża za wtryskiem.
Jeśli nie masz takiej możliwości, to bym oddał komplet jeszcze raz na sprawdzenie i poprosił o wydruk (bo rozumiem, że teraz go nie masz).
Witam proszę o małą pomocCo z wtryskiem nr 1 ? Zalać coś do czyszczenia czy oddać do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji. Korekty na biegu jałowym silnik rozgrzany do 90 stopni.
Wtrysk nr 1: min. -0,77 max -0,65
Wtrysk nr 2: min. 0,07 max 0,16
Wtrysk nr 3: min. 0,32 max 0,39
Wtrysk nr 4: min. 0,19 max 0,31
Są w bardzo dobrym zakresie, nie kombinuj.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Tak wygląda po pół roku po regeneracji. Jest ok?![]()
Tak, bdb.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mógłby ktoś zerknąć na wykres i się wypowiedzieć?
Podejrzewam, że trzeci wtrysk jest padnięty - zacina się. Zaraz po odpaleniu chodzi trochę nierówno, ale podczas jazdy jest bardzo dobrze. Nie kopci ani na biało ani na czarno, spalanie i moc w normie. Nie bierze oleju. Po rozgrzaniu słychać stukanie/klikanie - przestaje po wciśnięcie sprzęgła albo dodaniu gazu powyżej 1000 obrotów. W zakresie 1200-1500 obrotów są mocne wibracje przenoszone na całą budę. Czasami czuć też lekkie wibracje na postoju.
Wykres wg mnie dziwny i nie potrafię zinterpretować - korekty na 1 i 2 cylindrze na wykresie odpowiadają wartościom parametrów korekt po lewej. Natomiast dla 3 i 4 w ogóle się nie zgadzają. Dziwi mnie też, że po wciśnięciu sprzęgła zmieniają się korekty na 1 i 2 cylindrze. Z innych uwag to na postoju na 3 cylindrze parametr korekty wynosi cały czas w okolicach +5. Po dodaniu gazu do 1200 obrotów (gdy buda wibruje) i odpuszczeniu widać jak spada on do +1,2 i ponownie wzrasta do +5.
Wykres robiłem na rozgrzanym. Planuję testowo wymienić 3 wtrysk chyba, że uzyskam tu wiedzę, że przyczyna może być inna.
![]()
Zrób test jeszcze raz ze zrzutem do excel'a.
Nie mierzyłeś czasem innych parametrów razem z korektami (zbyt duża ilość danych powoduje, że jest przesunięcie w czasie bodajże i ciężko coś odczytać)? Coś tu jest nie teges.