Szukałem po forum, ale nie znalazłem. Czy w 159 komputer analizuję zużycie oleju?.
Szukałem po forum, ale nie znalazłem. Czy w 159 komputer analizuję zużycie oleju?.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie, po wymianie oleju ( kasowanie inspekcji było robione ) i przejechaniu około 3tys. komputer z tygodnia na tydzień pokazywał coraz mniej kresek. Myślałem że, to nieszczęsny czujnik który tutaj jest popularnym tematem zaczął wariować. I żeby faktycznie przekonać się, że to on, postanowiłem wymienić olej ( komputer czasami pokazywał już tylko 2 kreski, na bagnecie poziom prawidłowy ) po około 5tys. km. Po wymianie komputer pokazuję max. Dzisiaj i około 2tys. km. ciągle pokazuję tyle samo czyli max. Auto, to ostatni lift jeżeli to ma jakieś znaczenie.
Witam nie zakładam nowego tematu a sam szukam i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. A mianowicie czy można gdzieś sprawdzić ile zostało kilometrów do wymiany oleju w Alfie 159 2.0 JTD oraz innych płynów jak to ma miejsce np. w BMW że po włożeniu kluczyka pokazuje nam się dystans do wymiany oleju ile zostało do wymiany innych płynów w opcjach inspekcji. Skąd wiadomo kiedy wymienić olej i co ile jest inspekcja.
Te kreski to poziom oleju. Zużycie komputer pokazuje w procentach, malejąco.
- - - Updated - - -
W ECU 159 wymiana oleju jest ustawiona sztywno co 30 000 km. Tą wartość resetuje się przy każdej wymianie oleju przy pomocy komputera lub sekwencji odpowiednich "przycisków" w samochodzie.
Raczej nikt świadomy w dzisiejszych czasach nie wymienia oleju co 30 tysięcy kmMożna to zmienić dopiero przy użyciu komputera.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W każdej chwili możesz to podejrzeć w Menu. Gdzie dokładnie zerknij do instrukcji, ja nie pamiętam.
Ok. Dzieki już szukam . Jak coś znajdę to napiszę
Z ciekawości zapytam. Do silnika wchodzi 4.7 L. Ile litrów będzie w silniku jak będzie wyświetlać minimum kresek?
Zerkałem do instrukcji i tam jest napisane że po włożeniu kluczyka do stacyjki naciskamy przycisk km. Ale u mnie to nie dziala