www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Napisz coś mądrego a nie wypowiadasz się jak małe dziecko. Skoro masz wiedzę to podziel się nią, po to jest forum i ta dyskusja.
Np. Co ma usunięty dpf czy zaślepiony egr do filmu olejowego na elementach we wnętrzu silnika, powiedzmy w przypadku oleju 5w30 w porównaniu do 5w40.
Pozdrawiam.
A Ty wiesz o czym piszesz czy próbujesz robić gównoburzę?
Olej 5W30 wprowadzono dla celów ekologicznych. Cieńszy film smarny to lżejszy bieg silnika (choć to bardzo teoretyczne, ponieważ dla zwykłego użytkownika różnica jest wielkością niemierzalną).
1.9 JTDm to stary dobry pancerny silnik, który bez problemu znosi pleje W30 czy W40 - a ktory olej jest lepszy to faktycznie temat na dluzsza dyskusje. Ogolnie rzecz biorac lepszy jest 5W40 ze wzgledu na grubszy film smarny i to nie jest wiedza tajemna. Jednak w duzej mierze zalezy tez od wlasciwosci poszczegolnych olei, poniewaz 5W40 za 60 zl nie bedzie lepszy od 5W30 premium po 200. Łapiesz?
A co do DPF, łatwiej znalezc i kupic 5W30 z zalecana norma ACEA C3 niz odpowiednik w klasie 5W40. W 2008 roku to bylo wrecz niemozliwe, ale z biegiem lat technologia poszla do przodu.
Na samym poczatku do silnika 2.4 JTDm z DPF Fiat zalecal 5W40 ACEA A3/B4, poniewaz dostawca oleju nie mial w palecie odpowiednika C3…
Nie wszystko latwo znalezc, niektorym sie po prostu nie chce poszukac.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Panowie mam zalanego penrite enviro 5w40.
Alfa bierze mi jednak trochę oleju i muszę dolać, wymieszać. Jaki olej mogę domieszać z tym? Przyznam szczerze że nie chce wydawać 270zl na penrite i celowałem w granicach do 150zl
spokojnie mieszaj , byle te same parametry
Cześć, potrzebuje porady jaki olej wybrać do 159 1.9 16v bez egr, czytałem forum i znalazłem pare pozycji ale nie jestem do końca pewny czy to będzie dobry wybór. Teraz mam zalane 5w30 Selenie wr, poprzednio miałem 5w30 Motula 8100 i teraz zalał bym coś dobrego, doradzicie coś?
Proszę bardzo, najleprzy olej dla takiego silnika - https://g27.pl/pl/p/Millers-Oils-EE-...nce-5w40-5L/39
Tutaj jest z normą FIATa - https://g27.pl/pl/p/Millers-Oils-EE-...-C3-5w30-5L/40