Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Dziwny stuk,juz od roku...?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie Dziwny stuk,juz od roku...?

Witam Koledzy!
    Opisze Wam w skrocie moj problem ktory mam od poczatku posiadania autka (czyli pona rok)!
    Problem polega na dziwnym stuku przy zmianie biegu i szybkim puszczeniu sprzegla,tzn. jade sobie,chce zmienic bieg np.z 3 na 4,wciskam sprzeglo,zmieniam bieg,puszczam szybko sprzeglo i slysze taki charakterystyczny stuk (jakby byl jakis luz)!Problem jest mniej odczuwalny lub go wogle nie ma gdy ta cala operacje zrobie przy jakis 2100-2200 obr/min lub przy delikatnym puszczeniu sprzegla!Podobny dzwiek slychac przy wrzucaniu wstecznego (nie zawsze,przewaznie na cieplyn silniku)!Biegi wchodza super,zero zgrzytow,wymienione pol roku temu kolo dwumasowe i sprzeglo + przegub wewnetrzny i dalej lipa!!!Moze to poduchy juz maja dosc?
    Moze Wy macie jakies pomysly bo troche jest to juz denerwujace!!!
    Pozdrawiam!

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

opisz dokladniej stukanie czy uderzenia?

Mieszka w
    Strzegom
    Auto

Domyślnie

W sumie to nie stuk tylko takie uderzenie!

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

1,2,3 bieg wyzej domyslam sie ze juz tego nie ma? i jak delikatnie puszczasz sprzeglo tez sie to nie ujawnia zapewne?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

ja daje sobie łeb uciąć że to wina skrzyni biegów a dokładnie mechanizmu róznicowego. wiem z doświadczenia gdyż tydzień temu z tego powodu wymienialem skrzynie. dodam iż to juz moje trzecie auto w którym był ten sam problem co opisujesz. i zawsze pękała mi skrzynia tuż obok wałka napedowego który wchodzi w sprzęgło ....jesli chcesz sprawdzic skąd dochodzi stukanie żeby być na 100 pewnym podwinduj lewe koło do góry wbij bieg i przekrecaj kolem w prawo i lewo. zauważysz ze kolo kreci sie do przodu i do tylu jakies pół obrotu a powinno tylko troszke i do tego wydaje charakterystyczny stukot.
    Ostatnio edytowane przez SYSUNIAdq ; 01-11-2009 o 18:05

Mieszka w
    Strzegom
    Auto

Domyślnie

W sumie uderzenie slychac na kazdym biegu ale szczegolnie gdy zmieniam bieg z 4 na 5!Gdy puszcze delikatnie sprzeglo tego uderzenia nie ma!

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał danloo23 Zobacz post
    W sumie uderzenie slychac na kazdym biegu ale szczegolnie gdy zmieniam bieg z 4 na 5!Gdy puszcze delikatnie sprzeglo tego uderzenia nie ma!
    dokladnie ponieważ te biegi najcześciej są używane i zmiana z niższego na wyższy z3na 4 lub lu6 wiąze sie z tym że auto wytraca predkosc przez opor powietrza więc ten luz przy zmianie biegu jest bardziej intensywny gdyz po wbiciu biegu staramy sie aby auto albo utrzymalo predkosc albo jeszcze troche przyspieszylo a gdy wytraci nawt 0,5 km /h wtedy wiaze sie to z pojawieniem luzy w mechanizmie gdyz zadzialanie sprzegla tak jakby rozlacza naped szkrzyni z napedem silnika. nie wiem czy mnie zrozumiesz ale nie umiem tego inaczej wytlumaczyc

Mieszka w
    Strzegom
    Auto

Domyślnie

Rozumiem kolego!A jakie moga byc koszty naprawy i co trzeba zrobic-wymienic skrzynie?
    Aha...!I dodam jeszcze ze to dziwne uderzenie slychac takze przy gwaltownym puszczeniu i wcisnieciu pedalu gazu!
    Ostatnio edytowane przez danloo23 ; 01-11-2009 o 23:49

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

tak dokładnie gdy jedziesz na biegu i puscisz gaz wtedy auto zwalnia gdy dodajesz przyspiesza czyli ten luz wychodzi na jaw jeszcze bardziej. i jest bardziej odczuwalny. w tym wypadku jeśli masz dobrą skrzynie a rozwalony tylko mechanizm różnicowy to ja bym robił tylko mechanizm. no chyba że masz dostępd do jakiejś bardzo taniej skrzyni a w bdb stanie wiec wtedy zaryzykował bym skrzynie. ja za swoja 6 biegową dalem 700 zł wymieniłem sam. skrzynie 5 biegowe sa dużo tańsze i jest ich o wiele więcej

Mieszka w
    Strzegom
    Auto

Domyślnie

Witam!Ten temat zalozylem juz dawno ale postanowilem do niego wrocic bo dopiero teraz mam zamiar cos zrobic z tymi uderzeniami bo staja sie one juz naprawde uciazliwe!Wszystko jest napisane wyzej wiec juz nie bede sie rozpisywal,dodam tylko ze jakis czas temu wymianialem polos od strony kierowcy i mechanik stwierdzil ze mam duzy luz na mechanizmie roznicowym i z tad te uciazliwe uderzenia przy zmianie biegow,puszczeniu i dodaniu gazu...!I teraz pytanie,jaki moze byc koszt takiej naprawy bo mechanik u ktorego bylem stwierdzil ze robil nie dawno cos takiego w passacie i skasowal 1700zl. bo musial zdjac skrzynie itd...-masakra!Gdzies wyczytalem ze Alfa posiada mechanizm roznicowy na zewnatrz (poprawcie mnie jesli sie myle) wiec koszty powinny byc mniejsze?Nie chce wymianiac skrzyni bo pracuje idealnie-tylko te uderzenia?