Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: skrzynia sporttronic przegrzewa się

rkarol
    Gość

Domyślnie konwerter

No to wskazuje że padło sprzęgło hydrokinetyczne. Opiłki ze sprzęgła hydrokinetycznego zablokowały filtr i chłodnice i olej nie krąży. Pompa nie ma ciśnienia i nie uruchamia biegów. U mnie dało się przejechać 2-3 metry i wybijało biegi po złej naprawie a temperatura wtedy była -5 stopni na dworze i kontrolka przegrzania się zapalała po 30 sekundach. Przejechałem samochodem 60 km i musiałem oddać do innej naprawy. Jestem w trakcie sądzenia się z tym zakładem naprawy ASB. Sprzęgło do wymiany a skrzynia do czyszczenia. Szykuj się na olbrzymi wydatek. Wymiana oleju nic raczej nie da bo kanaliki są zapchane.

pedro99
    Gość

Domyślnie

Wygląda na to że będę miał to samo bo objawy mam identyczne dzisiaj jeszcze jednak spróbuje wyczyściś styki komputera napewno nie zaszkodzi.Mam nadzieje że w standartowych kosztach się zmieszcze czyli ok 3500zł, mam możliwość kupieni używki za 1100 zł z Allegro ale do tego dojdą koszty przekładki i pewnie regeneracja konwertera i w dalszym ciągu nie wiadomo co będzie w środku więc chyba nie zaryzykuje. Dziękuje Ci za informacje i nakierowanie na odpowiedzni kierunek jakbyś miał jeszcze jakieś sugestie to będę Ci bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam

rkarol
    Gość

Domyślnie

Najlepiej sprawdź na szybko stan oleju w skrzyni, powinien być spalony i brudny. A co do przekładki nie wiem, ale chyba nie powinna być uszkodzona skrzynia ta co masz. Jeśli go nie holowałeś, to tylko do czyszczenia, ale jak krótko jesteś właścicielem, to ciężko powiedzieć czy nie szalała wcześniej i czy nie ma sprzęgiełek podtartych. Z którego miejsca masz hałas? Jak na styku skrzynia-silnik to sprzęgło hałasuje, jak od tyłu dodatkowo, to pompa. Ale u mnie przy podobnym zjawisku i tu i tu hałasowało, ale pompa była ok bo badziewie ze sprzęgła tam było. Ta przekładka na allegro widzę, że jest sprzedawana bez sprzęgła hydro. Ja mam nowe sprzęgło, nie regenerowałem. Proponuje do NAPRAWDĘ DOBREGO zakładu oddać, bo będziesz miał początek historii. Ja robiłem w Długołęce k/Wrocławia bo w Poznaniu @$#%%^ (trzy miesiące wyjęte z życiorysu). Samochód jest nieholowanly, tylko laweta.

pedro99
    Gość

Domyślnie

Olej już wymieniałem, poprzedni był troche mętny ale nie spalony,być może że gość od którego kupiłem już wymieniał przed sprzedażą. Na poniedziałek umówiłem się do warsztatu specjalizującego się w ASB zobaczymy co powiedzą, używkę sobie odpuszczę bo nie wiadomo na co się trafi a przy moim szczęściu sprawna będzie sama obudowa.To że tylko na lawecie to wiem nawet właśnie stoi bo przyjechał z serwisu z badania.Jeszcze raz dzięki za cenne informacje.

JACEK 166
    Gość

Domyślnie skrzynia warjuje

witam serdecznie kolegów,mam ten sam problem,AR166 2,4JTD 20 V automat ,zaczęło się od kontrolki przegrzania,potem szarpanie przy ruszaniu,warjacje na wyższych biegach,pojechałem do speca od automatów,nie widział żadnego problemu,daj tydzień a auto będzie OK.Po naprawie Auto na zimnym silniku było w porzo,po przejechaniu 20 km w mieście gorzej niż było,szarpanie ,wchodzenie w tryb awari ,nie da się jeżdzić ,mechanik się poddaje , serwis AR Bydg.twierdzi że wszystko jest ok,a skrzynia warjuje.Znalazłem na forum podobny problem ,rozwiązał to elektronik z Dąbrowy Pawlik,ryzykuję i jadę tam,podobno gostek kumaty,jak mACIE INNE rady proszę o kontakt 500 167 934
    Ostatnio edytowane przez JACEK 166 ; 04-12-2009 o 00:45

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

Witam wszystkich
    Odpukać..z moją 166 jest wszystko OK ale ciekawi mnie to, że w książce serwisowej nie ma nic na temat wymiany oleju w skrzyni biegów sportronic. O manualnej owszem jest..ale o automacie ani słowa. Też tak macie?
    Nie mam pojęcia jaki olej, co ile km itd ;/

pedro99
    Gość

Domyślnie

ani producent skrzyni czyli firma ZF ani serwis nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni automatycznej, jednak olej jak najbardziej wymieniać trzeba co ok 50tyś km należy lać tylko i wyłącznie olej ESSO dokładnego symbolu nie pamiętam ale na forum przewija się kilkakrotnie, producent skrzyni założył że bez wymiany oleju skrzynia ma zrobić określony przebieg i jej żywot się kończy, wymieniając olej w bardzo dużym stopniu wydłużymy ten przebieg, pamiętać jednak trzeba że należy się z tym zgłosić do mechanika który o skrzyniach automatycznych pojęcie ma , no i najważniejsze jeżeli w skrzyni olej nie był wymieniany przez długi czas zdarza się że po wymianie skrzynia się rozsypuje gdyż nowy olej ma lepsze właściwości płuczące w takiej sytuacji awaria skrzyni i tak by była nie unikniona a wymiana oleju tylko to przyspiesza, jednorazowo możemy wymienic tylko częśc oleju ok 5L bo całość nie zleci, a filtr wymienia się tylko przy remoncie skrzyni

JACEK 166
    Gość

Domyślnie

byłem w warsztacie u Pawlika , nie pomógł ,nie ma programu do sterownika skrzyni rocznik 2004 ,z poprzednim modelem sobie radził. Znalazłem pod pedałem hamulca wyłącznik, po rozłączeniu kostki skrzynia nie szarpie,chodzi płynnie, ale nie mam ABS i świateł stopu ,pewnie można to obejść ale nie wiem czy nie wpłynie to potem na skrzynię.Brak mi już pomysłów i pomocy fachowej.

autoserwisdarek
    Gość

Domyślnie automatyczna skrzynia biegów

witam jamam taki sam problem ze skrzynią jak opisujesz ijak rozwiązałes problemproszęo kontakt pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Witam!!!
    Podłącze się pod temat. Ja już sprawę przerobiłem. Zaczęło się od tych samych objawów. Wymiana oleju nie pomogła.

Po konsultacjach z wieloma serwisami dowiedziałem się, że te skrzynie mimo tego, iż opisane w instrukcji jako bezobsługowe, wymagają obsługi. Mercedes ma ten sam rodzaj skrzyni w Vito, są one też w cytrynach i peugeotach.

Dobry fachowiec ( nie z ASO Alfy ), który się zna na tych skrzyniach potwierdzi, że wymiana oleju jest konieczna co 80 tys, a filtra przy około 150-200 tys. Wymiana filtra wiąże się z rozebraniem skrzyni.

U mnie skończyło się na:
    - rozebraniu skrzyni,
    - wymianie filtru oleju,
    - wymianie oleju na nowy,
    - wymianie traczy od 3 biegu,
    - wymianie pompy oleju napędzającej skrzynię,
    - przy okazji wymieniłem konwerter (chyba tak się to nazywa).

Błąd w kompie jest mylący, nie powoduje on praktycznie żadnych konsekwencji, czasem się pojawia i tyle.

Jeśli chcesz uniknąć stresów i wielu tygodni denerwowania się od razu odstawiaj auto do dobrego serwisu. Tylko też nie popadaj w paranoję ta skrzynia to nie jest nie wiadomo co, jest w wielu markach i jest sporo serwisów, które się na tym znają.

Stosuj tylko olej ESSO, żadnych włoskich tutelli.

Jeśli skrzynia się przegrzewa to jest to wina w skrzyni, nie w jej sterowaniu, brak mocy to przyczyna przełączania się skrzyni w tryb awaryjny. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to proszę info na priva, podam nr telefonu, jestem z tym tematem na świeżo i mogę coś podpowiedzieć.

Fachowiec, z którym się konsultowałem powiedział mi, że te skrzynie wymagają remontu po 200 tys km i nie jest to nic nadzwyczajnego. Mi przydarzyło się to znacznie wcześniej prawdopodobnie przez niewymienianie oleju przez poprzednich właścicieli auta.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6