Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: skrzynia sporttronic przegrzewa się

pedro99
    Gość

Domyślnie skrzynia sporttronic przegrzewa się

Zaledwie kilka dni cieszyłem się po zakupie mojej Alfy, niestety dzisiaj rano po przejechaniu ok. 500m zapaliła się kontrolka skrzyni biegów światłem ciągłym co wg książki serwisowej znaczy zbyt wysoką temp. oleju dodam że jednocześnie skrzynia przestała ciągnąć odczekałem chwile i na następne ok. 500m niby było dobrze chociaż skrzynia dziwnie przerzucała biegi i wydawała dziwne dzwięki przed samą zmianą, sytuacja powtórzyła się jeszcze kilkanaście razy zanim dotarłem do pracy. Zadzwoniłem do jedynego magika od skrzyń w Toruniu i raczej nie miał pojęcia co to może być a do tego polecił mi jakiś zamiennik oleju ESSO więc już na pewno u niego nie będę naprawiał, zamierzam zacząć od wymiany oleju chociaż raczej to nic nie pomoże może, macie inne pomysły, może ktoś z was już przerabiał podobny temat.
    Z góry dzięki za pomoc

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Od oleju to właśnie bym zaczął. Przekładniówka też się zużywa, następna sprawa- ja mam stary automat- i mam chłodnice oleju do niego z wentylatorem. Może tutaj jest też problem.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

pedro99
    Gość

Domyślnie

nastawiam się na najgorsze a że w Toruniu i okolicach ciężko o kogoś kto by naprawił to chyba zaryzykuje i kupie używke znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/item683619640_alfa_romeo_166_skrzynia_biegow_autom at_3_0_24v.html tyle że z anglika i 2000r nie wiem czy będzie pasowało

olej zamówiony jutro ma przyjść jeszcze mam tylko pytanie czy stan oleju w skrzyni sprawdza się na zgaszonym czy na pracującym silniku bo jak miałem kiedyś opla to silnik musiał chodzić ale tam była zwykła wyciągana miarka
    Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 09-07-2009 o 12:21

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Przy sprawdzaniu oleju w skrzyni at zawsze silnik musi byc włączony Wtedy jest obieg oleju wewnątrz i sprawdzasz to co jest w misce skrzyni. Tak samo też przy wymianie- mój ZF ma ogólnie ponad 9 l w układzie, a wymienia się 5- czyli to co w misce. Po czym olej ten sie miesza ze starym.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

kmito
    Gość

Domyślnie

Według moich informacji ten zakład w Toruniu na Bliskiej to dobry zakład.
    Nie wiem jaki olej zamówiłeś ale do 4HP20 to tylko Esso 71141.
    Na poczatek radzę sprawdzić poziom oleju oraz stan chłodnicy oleju.
    Były przypadki, że ją zaślepiano.
    Miarki oleju niema, jest otwór przelewowy.
    Poziom oleju sprawdza się na zimno przy pracującym silniku.
    Użyj opcji "szukaj" lub po moich postach to dowiesz sie dużo więcej.
    Pozdrawiam i powodzenia.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Witam,

1. Kupując używkę byłbym bardzo ostrożny... jaką masz gwarancję że będzie w lepszym stanie?
    2. Naprawa skrzyni w Alfie nie jest prosta.. kolega rkarol przerabiał ten temat BARDZO intensywnie (łącznie z wymianą na inną używkę) i skończyło się na tym, że... odstawił auto do Wrocławia (a mieszka koło mnie, w Poznaniu) i tam mu to naprawili, aczkolwiek za niemałą kwotę.

Proponuję kontakt z nim, na pewno opowie więcej szczegółów...

Powodzenia i pozdr,
    ~tomaz

pedro99
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jaki olej zamówiłeś ale do 4HP20 to tylko Esso 71141
    no właśnie ten olej zamówiłem a gość z Bliskiej proponował mi jakieś zamienniki bo ESSO nie stosuje, zresztą już jedną skrzynie mi spier... we wspomnianym wcześniej Oplu. Mam nadzieje że uda mi sie dziś wymienić olej no i że to coś pomoże. Objawy są bardzo dziwne bo po ruszeniu całkowicie zimnym samochodem po przejechaniu dosłownie 200m wlącza się kontrolka światłem ciągłym i samochód przestaje ciągnąć wystarczy że wyłącze zaplon i włącze ponownie i moge przejechać następne ok 200m dodam że dotykałem od spodu skrzyni i nagrzewnicy i była zimna.Wczoraj spuściłem troszke oleju i nie wygląda na bardzo przepracowany a na pewno nie śmierdzi spalenizną, więc jest opcja że poprzedni właścicial wymienił olej na nieodpowiedni albo jest go za mało chociaż wycieków żadnych nie stwierdziłem. Zobaczymy co da wymiana oleju ale już sie nie nastawiam na cód
    Właśnie przyszedł olej i jest inny niż ten co mam obecnie w skrzyni,ESSO mo kolor bardziej żółtawy i ma inny zapach a ten co jest w skrzyni jest czerwony taki jak kiedyś lałem do Opla jakiś Mobil ATF jeżeli dobrze pamiętam
    Ostatnio edytowane przez pedro99 ; 10-07-2009 o 09:31

pedro99
    Gość

Domyślnie

a więc okazało się po wczorajszym badaniu komputerowym w serwisie że z komputerem skrzyni nie można się połączyć, czyli problem będzie najprawdopodobniej taki jaki przerabiał kolega blackalfa166 jutro zabieram się za czyszczenie styków mam nadzieje że to pomoże jak nie to będę szukał nowego kompa może ktoś z Was ma na sprzedaż ?

rkarol
    Gość

Domyślnie Odp.

Cytat Napisał pedro99 Zobacz post
    a więc okazało się po wczorajszym badaniu komputerowym w serwisie że z komputerem skrzyni nie można się połączyć, czyli problem będzie najprawdopodobniej taki jaki przerabiał kolega blackalfa166 jutro zabieram się za czyszczenie styków mam nadzieje że to pomoże jak nie to będę szukał nowego kompa może ktoś z Was ma na sprzedaż ?
    Ogólnie to temat rzeka, miałem podobne problemy, ale bardziej rozbudowane... Mi też się nie łączył z komputerem, ale nie była to wina elektroniki, tylko w momencie, gdy się skrzynia przegrzewała, wyłączała się z przegrzania elektronika skrzyni, a nie komputer skrzyni, co się objawiało tym samym- brak połączenia.
    Podaj więcej szczegółów. Czy jak wybije Ci biegi, musisz ponownie uruchomić silnik? Czy biegi wyskakują do luzu?

pedro99
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rkarol Zobacz post
    Ogólnie to temat rzeka, miałem podobne problemy, ale bardziej rozbudowane... Mi też się nie łączył z komputerem, ale nie była to wina elektroniki, tylko w momencie, gdy się skrzynia przegrzewała, wyłączała się z przegrzania elektronika skrzyni, a nie komputer skrzyni, co się objawiało tym samym- brak połączenia.
    Podaj więcej szczegółów. Czy jak wybije Ci biegi, musisz ponownie uruchomić silnik? Czy biegi wyskakują do luzu?
    nawet na zimnym silniku i skrzyni wystarczy że przejade ok 200-500 metrów zapala się kontrolka skrzyni ciągłym światłem i musze wyłączyć zapłon i włączyć ponownie i znowu jest dobrze na kolejne 500m w momencie włączenia się kontrolki chyba wyrzuca na luz bo samochód przestaje ciągnąć, chyba niemożliwe żeby na tak krótkim odcinku olej w skrzyni na tyle się zagrzał. A jakie były przyczyny grzania się skrzyni u Ciebie, jakie były objawy w momencie wyłączenia się komputera i jak sobie z tym poradziłeś ?
    Najgorsze w tym jest to że po zakupie samochodu cieszyłem się nim tylko jeden dzień