Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: zapala sie lampka oleju ;( problem!!

nerlo1991
    Gość

Domyślnie

hmmm ale nie jest to dziwne po planowaniu głowicy zmianie uszczelki i oleju zaczeła sie zapalac? hmmm a moze troche wody zostało w oleju (nie wszystko zleciało czy cos) i dlatego taks ie dzieje? moze przy czujniku jest woda ?

---------- Post dodany o godzinie 21:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:21 ----------

a co jest dziwne jak sie zacznie zapalac to moge jechac np na 4 tys obrotow tylko rowno nie przyspieszajac, i kontrolka nie mryga

---------- Post dodany o godzinie 21:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:23 ----------

teraz jezdziłem po 10km zaczeła mrygac mrygneła 2 razy a potem mrygala powyzej 4 tys obrotow, i nagle paliwo poszło sporo w dół xD zatrzymałęm sie zgasiłęm , odrzu odpaliłem, paliwo poszło w gore jak było wczesniej, kreciłem ja do 5 nawet kawałek do 6 tys i nawet nie błsynie lampka... a może jakies błedy w kompie??

---------- Post dodany o godzinie 23:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:56 ----------

dodam jeszcze ze od kad zmieniłem silnik po odpaleniu swieci mi sie kontrolka oleju przez ok 5 sekund dzis tak samo było swieciła sie... 5 sekund i zgasła

siwcu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał nerlo1991 Zobacz post
    hmmm ale nie jest to dziwne po planowaniu głowicy zmianie uszczelki i oleju zaczeła sie zapalac? hmmm a moze troche wody zostało w oleju (nie wszystko zleciało czy cos) i dlatego taks ie dzieje? moze przy czujniku jest woda ?

---------- Post dodany o godzinie 21:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:21 ----------

a co jest dziwne jak sie zacznie zapalac to moge jechac np na 4 tys obrotow tylko rowno nie przyspieszajac, i kontrolka nie mryga

---------- Post dodany o godzinie 21:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:23 ----------

teraz jezdziłem po 10km zaczeła mrygac mrygneła 2 razy a potem mrygala powyzej 4 tys obrotow, i nagle paliwo poszło sporo w dół xD zatrzymałęm sie zgasiłęm , odrzu odpaliłem, paliwo poszło w gore jak było wczesniej, kreciłem ja do 5 nawet kawałek do 6 tys i nawet nie błsynie lampka... a może jakies błedy w kompie??

---------- Post dodany o godzinie 23:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:56 ----------

dodam jeszcze ze od kad zmieniłem silnik po odpaleniu swieci mi sie kontrolka oleju przez ok 5 sekund dzis tak samo było swieciła sie... 5 sekund i zgasła
    A może kolego panewki założyłeś po 1szlifie a masz nominał ? Zdecydowanie to jakiś kłopot z ciśnieniem oleju, zmierz zegarem - będziesz pewny.

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Nerlo1991 u którego mechanika robiłeś? Tak się składa, że znam te okolice, a co za tym idzie mechaników.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jak pali się tylko na wysokich obrotach to znaczy że pompa nie daje jak na niskich po nagrzaniu to raczej panewki mają zbyt duży luz
    To trochę dziwna teoria, bo jeśli pompa nie daje na wysokich obrotach to tym bardziej na niskich i wtedy też powinna palić się kontrolka.

Zrób, jak koledzy radzą - zmierz ciśnienie manometrem, bo to może tylko czujnik szwankuje i stąd te problemy. Kiedyś miałem podobnie w innej marce, a winny był czujnik. Po wymianie było OK. Niestety, czasami czujniki też się psują.

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam SG0240
    Najpierw należy zmierzyć ciśnienie, jeżeli będzie zbyt niskie to silnik gruz.
    Jak ciśnienie OK, to zapewne czujnik do wymiany (Kiedyś miałem dokładnie takie objawy w VW Golfie - tam były odwrotnie założone przewody - do wysokiego i niskiego ciśnienia, ale nie wiem czy w Alfie tez jest tak to rozwiązane).

Żeby zmierzyć ciśnienie możesz podjechać do Legio do mojego kolegi (info priv)

nerlo1991
    Gość

Domyślnie

wczoraj znow zrobiłem ponad 50km zapaliła mi sie 2 razy tzn zaczeła mrygac nie swieciła sie!! zatrzymałem sie zgasiłem silnik odpaliłem i z głowy... dzis jezdziłem i mi sie nie zapala wogole ale przy odpalaniu swieciła sie dzis bardo długo z 10 sekund po uruchomieniu zgasiłęm silnik odpaliłem znow 2 sekundy i lamka zgasła a moze jakas resztka wody została i sie do czujnika dostaje i wtedy mryga a jak zgasze to spadnie ta woda (jak jest) i gasnie?

siwcu
    Gość

Domyślnie

A jak się zachowuje silnik? nie wydaje jakiś dziwnych stuków? szczególnie jeśli jedziesz np. na drugim biegu ze stałą prędkością przy ok 3 tyś obr. ??

nerlo1991
    Gość

Domyślnie

własnie silniczek łądnie chodzi nic nie stuka itp, jedynie głosniej pracuje przez chwile tuz po uruchomieniu jak stoi noc i dzien wieczorem odpalam to ta kontrolka sie swieci chwile i troszke głosniej przez chwile pracuje ale jak jade zadnych dzwiekow nic... a teraz mam kolejny problem ;/ tankowałem ja dzis... chce odpalic samochod i cos głosno pyka kontrolki gasna i powoli odzyskuje jasnosc itp nie idzie odpalic tylko z popychy <załamka> cos z rozrusznikiem pewnie? jakies zwarcie? ten samochod mnie do grobu doprowadzi

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał nerlo1991 Zobacz post
    chce odpalic samochod i cos głosno pyka kontrolki gasna i powoli odzyskuje jasnosc itp nie idzie odpalic tylko z popychy <załamka> cos z rozrusznikiem pewnie? jakies zwarcie?
    Brzmi jak za mało prądu/Za duży pobór na rozruszniku