Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: [145] PRZEDNIE ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Kontynuując temat - ostatnio sytuacaja zmusiła mnie do zakupu przedniego zderzaka. Traf chciał, że udało mi się dostać zderzak z przednimi światłami przeciwmgielnymi. Tak, jak wcześniej już pisałem mój samochód nie był wyposażony od nowości w tego typu światła. Chciałbym się dowiedzieć, czy dużo jest roboty z ich podłączeniem? Dodam tylko, że mam na panelu wewnątrz przycisk służący do włączania/wyłączania tych świateł, jednak na desce z przekaźnikami/bezpiecznikami (typ B) nie ma miejsca na wpięcie niczego dodatkowego. Czy trzeba będzie ciągnąć przewody od samego włącznika? Czy da się to wszystko podłączyć tak, aby na pulpicie z zegarami świeciła się odpowiednia kontrolka?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    100 wat
    Nic bardziej głupszego wymyślić się nie dało ? Skąd Wy bierzecie takie "cudowne" pomysły ? Następnym razem jak komukolwiek "strzeli" tak światła myśl do głowy niech pomyśli czy chciałby mijać się z samochodem, który ma zamontowane takie oświetlenie. Ręce opadają...

Rozumiem, że zamontujesz dodatkowe chłodzenie reflektora, gdyż temperatura wzrośnie przeszło dwukrotnie (ona rośnie wykładniczo a nie liniowo). Po za tym w maluch reflektor cały był wykonany ze szkła i ceramiki i wytrzymał by znacznie więcej a u nasz jest sporo tworzywa (praktycznie wszystko po za frontową osłoną), którego wytrzymałość temperaturowa została konkretnie określona. Idę o zakład, że daleko nie zajedziesz z takimi pomysł... tfu światłami.

---------- Post dodany o godzinie 20:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:42 ----------

Cytat Napisał as Zobacz post
    Czy trzeba będzie ciągnąć przewody od samego włącznika? Czy da się to wszystko podłączyć tak, aby na pulpicie z zegarami świeciła się odpowiednia kontrolka?
    Deska przekaźników typu B była dość uboga i wiele dodatkowego osprzętu było montowane po za samą deską bezpieczników. Wszystko czego szukasz znajdziesz w WorkShop Manualu i schematach elektrycznych dla poszczególnych modeli. zastanawia mnie jedynie istnienie włącznika przednich świateł przeciwmgielnych mimo ich nie występowania. Pytanie brzmi po co on tam się znajduje ? Czysta rozrzutność ? A może światła kiedyś miałeś tylko po jakimś dzwonku pod ręką poprzedniego właściciela był tylko ślepy zderzak ? Sprawdź dokładnie bo może szukasz czegoś, co masz od samego początku. Trzymam kciuki za owocne poszukiwania
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Addios
    Gość

Domyślnie

U mnie brakowało "kawałka" instalacji mimo iż miałem wyłącznik i przewody wyprowadzone do halogenów w zderzaku. Trzeba dorobić ten brakujący fragment i dodać przekaźnik. Posiadam skrzynkę bezpieczników typ "B". Jak dodasz ten brakujący fragment instalacji to i kontrolka w liczniku będzie świecić.
    Ostatnio edytowane przez Addios ; 24-01-2010 o 22:16

Wojce
    Gość

Domyślnie

Szkoda sie męczyć one nic nie dają te halogeny ,są po to chyba,żeby nas widzieli z przodu

Addios
    Gość

Domyślnie

>Szkoda sie męczyć one nic nie dają te halogeny ,są po to chyba,żeby nas widzieli z przodu

Uważam ze jednak dają dużo i jestem zadowolony że je zamontowałem. Zawłaszcza że nie miałem ich fabrycznie. A skoro kolega kupił zderzak z halogenami to warto zrobić żeby świeciły.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Na chwilę obecną trudno mi powiedzieć na ile przydatne okażą się przednie światła przeciwmgielne jednak skoro mam kompletny zderzak to wypadałoby zaryzykować i je podłączyć. Zastanawiam się jednak, czy dużo będzie roboty i gdzie konkretnie musiałbym szukać wyprowadzenia ewentualnych przewodów? Wydaje mi się, że może istnieć jakieś połączenie między włącznikiem a kontrolką na panelu z zegarami. No nic poczekczekam - może ktoś dorzuci jeszcze coś ciekawego do tematu
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Wojce
    Gość

Domyślnie

Może te sprzed liftingu 145 są lepsze bo te co mam fabryczne po fl to tylko ładnie samochód wygląda jak się je włączy ,natomiast widoczność zza kierownicy się nie polepsza

Addios
    Gość

Domyślnie

>Wydaje mi się, że może istnieć jakieś połączenie między włącznikiem a kontrolką na panelu z zegarami.

Do kabiny jest doprowadzona instalacja i jej wtyczka znajduje się za skrzynką bezpieczników (jest dwu pinowa) i leży sobie luzem. Wyłącznik jest połączony z kontrolką ale brakuje połączenia między wyłącznikiem a tą wtyczką co wcześniej opisałem. W to połączenie trzeba wpiąć przekaźnik bo wyłącznik jest dość delikatny.

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Addios Zobacz post
    >A skoro kolega kupił zderzak z halogenami to warto zrobić żeby świeciły.
    To muszą mu działać. Jeśli samochód jest wyposażony w takie oświetlenie to musi byś sprawne. W przeciwnym przypadku diagnosta może nie przedłużyć ważności dowodu rejestracyjnego.

Jeśli auto nie w/w świateł to nie ma problemu. Jeśli ma to muszą działać.
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Hm taaa. Ja na twoim miejscu bym założył mocniejsze żarówki od świateł mijania np. 100 wat. 145 ma małe halogeny przeciwmgłowe i nie dają dużo światła.
    Nie polecałbym tego. Spalisz oprawkę. A co do halogenów, moje są OK, nie narzekam.