Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Temat: 2.4 136 zamula

bletaon1810
    Gość

Domyślnie Dzięki Sedici!!!

A może powiesz mi ile kosztuje podłączenie pod kompa i czy mogę te usterki naprawić w własnym zakresie czyli u siebie w garażu???

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------

Czy można jeździć z tym problemem, czy bezzwłocznie udać się do naprawy??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Cytat Napisał bletaon1810 Zobacz post
    A może powiesz mi ile kosztuje podłączenie pod kompa i czy mogę te usterki naprawić w własnym zakresie czyli u siebie w garażu???

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------

Witam, też miałem poblem z zacinającą się zmienną geometrię i sam wyczyściłem turbinką na podstawie tego opisu co prawda z pasata ale jest praktycznie identycznie
    http://www.vw-passat.pl/index.php?op...d=266&Itemid=9

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

powiem tak : jeśli masz laptopa ,kup na allegro niebieski kabel VAG KKL (ok 50pln) i sam sobie zdiagnozuj problem programem FiatECUScan
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...slugi_jtd.html

koszt podpięcia pod Examiner w aso Fiat to koszt ok 100pln ;

jesli chodzi o naprawę we własnym zakresie to zależy co jest uszkodzone , sprawdź czy sztanga przy turbosprężarce się rusza;
    najlepiej jak najszybciej podpiąć pod komp diagnostyczny i odczytać błędy
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    Nieporęt
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post

jesli chodzi o naprawę we własnym zakresie to zależy co jest uszkodzone , sprawdź czy sztanga przy turbosprężarce się rusza;
    najlepiej jak najszybciej podpiąć pod komp diagnostyczny i odczytać błędy
    W jego przypadku sztanga na jałowym przy przegazowywaniu nie będzie się ruszała przynajmniej u mnie tak było a chyba ma ten sam silniczek. U mnie tylko był błąd P0235 i utrata mocy przy 3,5obr/min a po czyszczeniu błąd już nie powraca i utraty mocy brak.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

do siłownika sztangi należy podać ciśnienie rzędu 0,68 bar i zaobserwować pracę sztangi

najpierw diagnoza , sprawdzenie wężyka ciśnieniowego , stanu siłownika , a na końcu czyszczenie turbo

Mieszka w
    Nieporęt
    Auto

Domyślnie

do siłownika sztangi należy podać ciśnienie rzędu 0,68 bar i zaobserwować pracę sztangi

najpierw diagnoza , sprawdzenie wężyka ciśnieniowego , stanu siłownika , a na końcu czyszczenie turbo
    Przy takim ciśnieniu siłownik niewiele się rusza przynajmniej u mnie. Żeby zrobił właściwy ruch musiałem podac większe ciśnienie.

bletaon1810
    Gość

Domyślnie

Na allegro nie moge znaleźć twego kabla... Są tylko do seata, audi itp. a do fiata czy alfy nie moge namierzyć:/ Możecie podesłać linka? Z góry dzieki! Wracając do problemu to wczoraj było tylko -1 na termometrze i jak sie alfa rozgrzała to marchewka zgasła ale problem jeszcze czasem się pojawia z tym zamulaniem, nie rozumiem tego auta... A powiecie mi jeszcze czy z tym problemem można spokojnie używać auta i nic mu nie grozi, czy musze to najpierw naprawić??? Czekam na odpowiedź i dzięki za Pomoc!!!!

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał rafal0717 Zobacz post
    Przy takim ciśnieniu siłownik niewiele się rusza przynajmniej u mnie. Żeby zrobił właściwy ruch musiałem podac większe ciśnienie.
    bo miałeś przytarte kierownice

---------- Post dodany o godzinie 15:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:04 ----------

Na allegro nie moge znaleźć twego kabla... Są tylko do seata, audi itp. a do fiata czy alfy nie moge namierzyć:/ Możecie podesłać linka? Z góry dzieki! Wracając do problemu to wczoraj było tylko -1 na termometrze i jak sie alfa rozgrzała to marchewka zgasła ale problem jeszcze czasem się pojawia z tym zamulaniem, nie rozumiem tego auta... A powiecie mi jeszcze czy z tym problemem można spokojnie używać auta i nic mu nie grozi, czy musze to najpierw naprawić??? Czekam na odpowiedź i dzięki za Pomoc!!!!
    dobrze widziałeś , ten kabel z założenia jest do grupy VW , ale do aut koncernu Fiata także doskonale pasuje i bez problemu zrobisz nim diagnostykę silnika (wspomnianym programem FiatECUScan)
    tak ma ten kabel się nazywać , przykładowe aukcje :

http://www.allegro.pl/item904616206_...obd_2_com.html

http://www.allegro.pl/item904834980_..._promocja.html

autem możesz jeździć , tylko bez szaleństw i jak najszybciej zrób diagnostykę i wg tego coś wymyślimy - bo teraz to są nasze przypuszczenia ;
    po to właśnie jest naszpikowany czujnikami aby w razie anomalii o tym zasygnalizować , a w razie potrzeby ma taką strategię aby 'bronić silnik' , np. jeżeli jest za duże doładowanie powietrza , centralka wtrysku w ramach 'obrony' ogranicza czas wtrysku paliwa - i ty to odczuwasz jako zamulanie

Mieszka w
    Nieporęt
    Auto

Domyślnie

bo miałeś przytarte kierownice
    No właśnie to było po czyszczeniu przed nimto wogóle się nieruszały

bletaon1810
    Gość

Domyślnie

Dzieki koledzy za pomoc i znowu potrzebuje pomocy... Znalazłem w necie jedną instalke programu FiatECUScan ale ona chyba jest uszkodzona bo nie chce sie zainstalować:/ Jak byście mogli to podeślijcie jakiegoś linka.. Kabelek już zamówiłem na allegro