Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Chwile wahania...

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

chcąc wymienić rozrząd w 8V musimy szykować około 10 tys złotych z robocizną bo trzeba silnik rozebrać (do tego trzeba się z częściami "szarpać" bo ich ni ma) za sam wariator zapłaciłem 470 zł (tydzień temu), rozrządu nie dotykam ..
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    A nie daj boże kupisz coś nowszego, typu 145 z BX/TS i padnie Ci panewka/rozrząd i co wtedy, będziesz rodzinę o pieniądze prosił? [...] Chyba, że masz nieograniczone kieszonkowe i rodziców, co zarabiają 10 000 netto miesięcznie... wtedy bym się nie zastanawiał i brał 33
    GrzesiuŻar
    Nooo nie niestety (albo naszczęście) nie mam nieograniczonego kieszonkowego
    Mama i tak się wykosztowała dając mi 1000zł...
    Mieszkam u dziadków, więc teoretycznie mógłbym dziadka prosić (on jest nieco zamożniejszy).
    Ale ja nie z tych co to proszą o pieniądze... w życiu nie poprosiłem nawet o mniejszą kwotę typu 50zł nie mówiąc już o wyższych...
    Na prawo jazdy także uzbierałem z własnych pieniędzy (pozbywając się wielu niepotrzebnych rzeczy).
    Dlatego tak jak pisałem, na samochód 2,000zł wystarczająco ale na Alfę muszę jeszcze zarobić...

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Szczerze , może na jakaś 155-tkę Ci starczy
    Tylko ze stan to będzie hmmm Tragedia ale jak bys miał ja wiem tak koło 4 to coś fajnego możesz znaleźć ale hmm utrzymanie stare AR oj , chłopcze porywanie się z motyką na słońce

PiotrekR
    Gość

Domyślnie

Moze zaraz mi sie dostanie za to co napisze, ale jesli nie masz zbyt duzego budzetu to moze warto pomyslec o czyms w stypu 125p. Ta furka ma wloskie korzenie, "najgorsze" lata za soba, na tle nowoczesnych samochodow daje zapewne wiecej pierwotnej przyjemnosci z prowadzenia i powinna byc stosunkowo tania w utrzymaniu.

epion
    Gość

Domyślnie

to moze zorganizujemy jakas zrzutke dla młodego alfisty ?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał epion Zobacz post
    Koniecznie !!! bo z kieszonkowego utrzymać leciwą AR to będzie chyba mistrzostwo świata
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Koniecznie !!! bo z kieszonkowego utrzymać leciwą AR to będzie chyba mistrzostwo świata

---------- Post dodany o godzinie 14:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:16 ----------

[/COLOR]
    Cytat Napisał epion Zobacz post
    Serdecznie dziękuje

Alfista92
    Gość

Domyślnie

To chłopaki jak już jesteście tacy dobrzy to proszę o zrzutkę na model 8c...

Hehe
    Głupio by mi było nawet przyjąć od Was pieniądze Jak już się wykosztowywać to z władnej kieszeni

I sam się teraz zastanawiam...
    bo na ten moment kieszeń nie jest zbyt głęboka.
    Przeszło mi przez myśl kupno jakiegoś Fiata Czinkłaczento w holenderskim gazie
    Ale u mnie na wsi jak pojechałem do apteki to akurat na parkingu stał Fiat CC i obok czerwona Alfa Romeo 33 w wersji Imola...
    Nie muszę tłumaczyć swojego podniecenia, zaraz się zacząłem ślinić a po chwili przyszedł właściciel i cóz...
    BOXER...
    Potem został już tylko Fiacik (może i z Włoskimi korzeniami) ale uznałem, że nie chcę nic innego-tylko Alfę...
    Cóż, wiem że zbankrutuje więcej będzie stała niż jeździła, a patrzenie na nią też nie będzie najprzyjemniejsze szczególnie gdy cała będzie przerdzewiała... W słońce wyjdą defekty wyblakłego czerwonego lakieru i nie będzie mnie stać na paliwo o naprawach już nie wspomnę...
    Ale na pewno przyjdzie taki dzień gdy dostanę od babci 20zł na lody wtedy zaleję Alfinkę za te nędzne grosze i będę się delektował prowadzeniem i dźwiękiem boxera, lub też innej Włoskiej jednostki napędowej dopóki nie spalę całego paliwa...
    Cóż... to w końcu to nie jest samochód... to Alfa Romeo... i wiem, że będę musiał jej bardzo wiele wybaczyć.
    ale zakochałem się w momencie, gdy zobaczyłem jakąś Alfę na allegro... potem całą noc oglądałem filmy na YT z jej udziałem, w końcu zapisałem się na forum, pojechałem na zlot i zakochałem się w Alfistach
    To tak specyficzna grupa samochodów i użytkowników, że dla mnie pasuje jak ulał.
    I gdybym siedział w swoim Golfie, Astrze czy nawet Fiacie CC i obok na światłach stanęłaby Alfa, nie mógłbym sobie wybaczyć błędnej decyzji

Więc... podsumowując, Alfy mnie wciągnęły

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Zawsze możesz sobie zrobić "eleminacje" do Alfy. Jak? Kupić inną Włoszczyznę. Lancia? FIAT? Nie mówię, że ma być to Siena. Ale po głowie mi chodzi przykładowo jakieś Ritmo DOHC, a zwłaszcza 130TC Abarth. Jak uda Ci się opanować... blacharkę w Ritmo, to żadne auto nie będzie Ci straszne. ŻADNE!

Ja karierę zaczynałem na Audi 80 rok 78. Wolę nie wspominać co tam się działo. W każdym bądź razie dzisiaj nie boje się już żadnego auta, nawet w stanie rozkładu
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Narazie zapisałem się na egzamin na prawko
    Jak zdam to będę myślał...
    Tzn. myślę od 18 lat... ale wiecie o co mi chodzi
    A może uda mi się znalezć jakąś pracę za grosze i uda mi się odłożyć jeszcze dodatkowo kilka stówek...
    Pożyjemy, zobaczymy

Hehe... a bandzior t.j 125p. byłby nawet fajny taki oldschool ale jak kupię inne auto to zaraz będę je musiał sprzedać
    Tu liczy się czas, bo czym w czerwcu pojadę do Włoch??
    Już o paliwo w tym przypadku się nie martwię, jedynie o samochód