Witam, czy to możliwe że przyczyną uszkodzenia tulei wahacza górnego był zły montaż (wahacz TRW przejechane ok 15 tys. km i całkowicie rozbite tuleje)?? Mechanik powiedział mi że koła nie były prosto w momencie montażu.
Czy to możliwe??
Witam, czy to możliwe że przyczyną uszkodzenia tulei wahacza górnego był zły montaż (wahacz TRW przejechane ok 15 tys. km i całkowicie rozbite tuleje)?? Mechanik powiedział mi że koła nie były prosto w momencie montażu.
Czy to możliwe??
Witam
Instrukcja mówi żeby śruby dociągać gdy samochód stoi na kołach wówczas tuleja pracuje w swoim prawidłowym zakresie. Gdy śruba górnych tuleji była skręcona na gotowo na podnośniku wówczas po opuszczeniu auta była już skręocona i mogło to spowodowac jej szybkie zużycie
Wydaje mi sie że warto brac pod uwage to że element gumowy jest tylko wcisnięt tak samo tuleja w gume. Nic tam nie jest smarowane. Jeśli mechanik nie smarował grum i skręcił nawet na opuszcznym samochdzie wydaje mi sie że jest prawdopodobne żużycie owych tuleji.
Tutaj masz więcej w temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...wieszenie.html
Tuleje górnego wahacza nie są na stałe wulkanizowane z metalem, są wprasowane w wahacz ale środkowa tuleja się swobodnie obraca i jest oryginalnie nasmarowana smarem, jest jej zupełnie obojętne jak zostanie skręcona. Co do prostych kół to nie widzę to żadnego związku z wahaczem - w tym zawieszeniu nawet amortyzator jest nie ruchomy. Jeżeli ktoś mi to jakoś jest w stanie wytłumaczyć rzeczowo to chętnie posłucham - jakie znaczenie ma ustawienie kół do montażu wahacza górnego.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Tez wymienialem z pol roku temu wahacze na TRW i juz mi puka... Nie wiem czy naprawde to wina TRW czy w czym tkwi problem... Ogolnie mam juz dosc alfy i bede chyba myslal nad jej sprzedaniem....