Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Drgania samochodu po wymianie poduszki za skrzynia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar moskal1990
    Mieszka w
    Wejherowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL SW 1.9 JTD 150 KM rok 2005

Domyślnie Drgania samochodu po wymianie poduszki za skrzynia

Witam, mam problem a mianowicie po wymianie sprzegła i dwumasy samochod dziwnie sie zachowywal podczas ruszania a mianowicie musialem doslownie troszke przypalac sprzeglo zeby plynnie ruszyc bo inaczej trzeslo cala buda. I dosatkowo slychac takie dziwne pukanie z prawej strony dodam ze zawieszenie z przodu cale nowe tj wahacze gora dol, laczniki, drazki. Ale widentnie to nie odglos z zawiechy.. opiesze to jako puste dudnienie. No i wracajac do sedna sprawy po wymianie poduszki dalej delikatnie puka z prawej ( ale teraz znacznie mniej) podczas ruszania dalej telepie ale dodatkowo samochod wchodzi w takie mikro wibracje tylko na luzie.. jak trzyma sie noge na hamulcu to az dretwieje noga i po przejechaniu ok 10 km az bola nogi.. strasznie.to wkur... dodam ze poduszka febiego.. nie ma w oryginale... ale mozna dokupic np w oryginale blaszke nad poduszke i srube.. zastanawiam sie.czy to wyeliminuje mikro wibracje? I zastanawiam sie.czy dodatkowo moze teraz jak tamta poduszka.jest sztywna do inne wprawiaja w mikrowibracje? Przed wymiana tego nie.bylo..

Użytkownik Świeżak Avatar dawid221
    Mieszka w
    Kielce/Warszawa
    Auto
    Były 2x 156 1.9 8v 2003r i 1.9 16v 2004r Są 2x 159 1.9 16v 190km 2007r i 1.9 8v 120km 2009r

Domyślnie

Mam taka samą przypadłość nowe sprzęgło,dwumas,poduszki[zamienniki] i nie da się ruszyć bez telepania samochodem dodatkowo przy gwałtownym dodaniu gazu na luzie i odpuszczeniu słychać stukniecie-uderzenie .
    Wydaje mi się że winne mogą być zamienniki poduszek których guma nie tłumi tak jak oryginalnych bo są za miękkie albo za twarde .

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar moskal1990
    Mieszka w
    Wejherowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL SW 1.9 JTD 150 KM rok 2005

Domyślnie

No ale.najlepsze ze przed wymiana sprzegla.nie bylo telepania podczas ruszania a przed wymiana poduszki nie bylo tych drgan na luzie.. Wczesniejsza poduszka to poduszka febiego, wydaje mi sie ze poprostu lipne wykonanie.. teraz zamowilem poduszkie Ruvilla i zobaczymy co bedzie teraz. A z tym ruszaniem to zobacze co sie zmieni we wtorek w przyszlym tygodniu bo jade na wymiane elastycznego lacznika wydechu ktory juz nie zdaje egzaminu. Ale poprosze jeszcze o jakies sugesti

Użytkownik Świeżak Avatar dawid221
    Mieszka w
    Kielce/Warszawa
    Auto
    Były 2x 156 1.9 8v 2003r i 1.9 16v 2004r Są 2x 159 1.9 16v 190km 2007r i 1.9 8v 120km 2009r

Domyślnie

elastyczny łącznik wydechu też wymieniałem bo był rozerwany i pozatym ze samochód ciszej chodzi to nic się nie zmieniło

Użytkownik Rowerzysta Avatar mufas
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR GT jtd

Domyślnie

Cytat Napisał moskal1990 Zobacz post
    No ale.najlepsze ze przed wymiana sprzegla.nie bylo telepania podczas ruszania
    Chyba to przechodziłem
    po wymianie sprzęgła po kilku tys. km. zaczeło strasznie telepać budą przy ruszaniu i redukcji. Wadliwy okazał sie dociski i cały komplet sprzęgła poszedł na reklamację.
    Generalnie mam wrażenie, że auto na nowym komplecie sprzęgła gorzej jeździ (szarpie, trzęsie) niż na starym oryginalnym od nowości, gdzie jedynym objawem zużycia było ślizganie się sprzęgła.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wa-wa
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 16V 150KM SW

Domyślnie

U mnie to samo po 9tys - nowa dwumasa i sprzęgło, telepie budą przy ruszaniu jak trzeba, w poniedziałek zostawiam auto. Zgadzam się, że stare sprzęgło które miało przelatane o wiele więcej było o niebo lepsze od obecnego...

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał moskal1990 Zobacz post
    dodam ze poduszka febiego.. nie ma w oryginale
    Przede wszystkim wywal poduszkę Febi'ego, mają chyba najtwardszą gumę z możliwych. Sam importer to przyznaje i uwzględnia reklamacje z marszu.
    Jak to "nie ma w oryginale..." proszę Cię. Załóż chociaż dobry, używany oryginał. Zobaczysz różnicę.

Cytat Napisał mufas Zobacz post
    po wymianie sprzęgła po kilku tys. km. zaczeło strasznie telepać budą przy ruszaniu i redukcji. Wadliwy okazał sie dociski i cały komplet sprzęgła poszedł na reklamację.
    Cytat Napisał ro_ot Zobacz post
    U mnie to samo po 9tys - nowa dwumasa i sprzęgło, telepie budą przy ruszaniu jak trzeba,
    Nasuwa się pytanie... co to za sprzęgła Wam montują, być może ktoś tu próbuje przyciąć na kosztach i wam pozakładał jakiegoś "SRL'a" lub "4dni max'a"

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer