Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: 2.0 TS + gaz przerywa przy przyspieszaniu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Lublin / Poznań
    Auto
    166 FL 3.0 v6 automat

Domyślnie 2.0 TS + gaz przerywa przy przyspieszaniu

Witam,

mam problem z moją 156 a dokładnie z silnikiem. Odkąd zrobiło się chłodniej (a może to przypadek) zacząłem miewać problem z przyspieszaniem. Alfa ma skrzynie selespeed więc objawia się to szczególnie gdy zwalnia się bez hamowania do 1000-2000rpm a potem trzeba dodać gazu (obojętnie jaki bieg). Wtedy silnik tak jakby się dusił, nie przyspiesza (efekt podobny troche do tego jakby chodził na 3 garach ale to nie to). Sytuacja dzieje się na gazie i na benzynie. Silnik nie zgłasza błędów co mnie zastanawia bo momentami mam wrażenie że zaraz zgaśnie, szczególnie jak się dojeżdża do świateł. Zastanawiam się czy to może mieć związek z katalizatorami które się wytłukły i latają w rurze (szczególnie na zimnym silniku).

Czy ma ktoś może pomysł w czym problem? Ewentualnie czy ktoś wywalał katalizatory z euro3?

Pozdrawiam,
    Michał

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Evoluzione1997 Zobacz post
    Witam,

mam problem z moją 156 a dokładnie z silnikiem. Odkąd zrobiło się chłodniej (a może to przypadek) zacząłem miewać problem z przyspieszaniem. Alfa ma skrzynie selespeed więc objawia się to szczególnie gdy zwalnia się bez hamowania do 1000-2000rpm a potem trzeba dodać gazu (obojętnie jaki bieg). Wtedy silnik tak jakby się dusił, nie przyspiesza (efekt podobny troche do tego jakby chodził na 3 garach ale to nie to). Sytuacja dzieje się na gazie i na benzynie. Silnik nie zgłasza błędów co mnie zastanawia bo momentami mam wrażenie że zaraz zgaśnie, szczególnie jak się dojeżdża do świateł. Zastanawiam się czy to może mieć związek z katalizatorami które się wytłukły i latają w rurze (szczególnie na zimnym silniku).

Czy ma ktoś może pomysł w czym problem? Ewentualnie czy ktoś wywalał katalizatory z euro3?

Pozdrawiam,
    Michał
    Jeśli wytłukły się Tobie katalizatory i masz luz to latające elementy mogą zaburzać przepływ spalin. Miałem taką sytuację, powyżej 3000 obrotów ani grama mocy, ledwo do mechanika dojechałem a kolektor wydechowy rozgrzany do czerwoności. Wymiana kata rozwiązała problem

Mieszka w
    Lublin / Poznań
    Auto
    166 FL 3.0 v6 automat

Domyślnie

Raczej nie o nie chodzi. Dzisiaj efekt był tylko rano gdy było chłodno (2-3 stopnie) i mokro wszędzie przez mgły. Gdy wracałem temperatura była koło 8 stopni, sucho i żadnego problemu nie było. Rozmawiałem z ojcem który się zna troche na serwisie i mówi że może to zależeć od czujnika temperatury. Ktoś ma jakiś problem jak to sprawdzić?

PS: Zna ktos jakiś warsztat w Poznaniu gdzie zdiagnozują mi to i naprawią solidnie i w rozsądnej cenie?