Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Regulacja świateł przeciwmgłowych i nieśmiertelny wariator

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Ja sam regulowałem światła przeciwmgielne (w fabrycznie nowym aucie) bo były skandalicznie źle ustawione. Trzeba zdjąć mocowane na wkręty do zderzaka osłony reflektorów i kluczem płaskim "6" można pokręcić od dołu reflektora takie wystające sześciokąty - regulację wykonuje się tylko w płaszczyźnie pionowej, w płaszczyźnie poziomej halogeny powinny oświetlać jezdnię symetrycznie w stosunku do osi pojazdu, a to przynajmniej teoretycznie zapewnia ich posadowienie w zderzaku. Znalazłem zalecane ustawienie - obniżenie 2.2% czyli na 5m plama świetlna powinna się opuszczać o 11cm w stosunku do środka halogenu.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    A druga sprawa - czy wariator może lekko dieslować (tzn nie dawać żadnych objawów typu klekotania na zimno po odpaleniu, spadku mocy, wahlowania obrotami)? Ponoć silnik u mnie dość głośno pracuje, raz już 15 tys. temu zmieniałem wariata, ale wydaje mi się, że minimalnie dieslowanie na wolnych obrotach słyszę...
    W TSach rozrzad pracuje specyficznie, nie jest powiedziane ze to wariat. Moze zawory Ci cykaja? Kiedy zmieniales olej, na jaki?

Tez robilem przeglad w serwisie Fiata i tam wlasnie spece zwrocili mi uwage na to, ze rozrzad cos glosno chodzi... Mysleli, ze moja alfa ma 120 koni
    Najlepiej porownaj dzwiek z innym TSem, albo jedz do kogos kto zna dobrze te silniki. Byly jakies spoty w okolicach Krakowa - forum regionalne

Pozdro

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti
    W TSach rozrzad pracuje specyficznie, nie jest powiedziane ze to wariat. Moze zawory Ci cykaja? Kiedy zmieniales olej, na jaki?

Tez robilem przeglad w serwisie Fiata i tam wlasnie spece zwrocili mi uwage na to, ze rozrzad cos glosno chodzi... Mysleli, ze moja alfa ma 120 koni
    Najlepiej porownaj dzwiek z innym TSem, albo jedz do kogos kto zna dobrze te silniki. Byly jakies spoty w okolicach Krakowa - forum regionalne
    Dzięki za info. Dzisiaj rano umówiłem się ze specem. Raczej to chyba nie wariator, a właśnie rozrząd w ogólności. Jako, że olej zmieniałem 10 tysięcy km temu będę go wkrótce (za 2-3 tygodnie) wymieniał i może się uspokoić.

Co do oleju - leje Mobil S 10W40.