Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Regulacja świateł przeciwmgłowych i nieśmiertelny wariator

QBUS
    Gość

Domyślnie Regulacja świateł przeciwmgłowych i nieśmiertelny wariator

Witam.
    To mój pierwszy post techniczny , ale do rzeczy:

Byłem dzisiaj na przeglądzie technicznym okresowym i gość nie chciał mnie puścić bo podobno prawe światło przeciwmgłowe świeci o pół metra za wysoko. Szukał jakiejś regulacji, ale nie znalazł 8))) . W końcu mnie puścił, ale obiecałem, że wyreguluje , ale sam nie wiem jak to zrobić . Czy ktoś z Was się orientuje w temacie?

A druga sprawa - czy wariator może lekko dieslować (tzn nie dawać żadnych objawów typu klekotania na zimno po odpaleniu, spadku mocy, wahlowania obrotami)? Ponoć silnik u mnie dość głośno pracuje, raz już 15 tys. temu zmieniałem wariata, ale wydaje mi się, że minimalnie dieslowanie na wolnych obrotach słyszę...
    PS Postaram sie nagrać odgłos silnika do oceny na forum

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Zależy na jaki wariatorek trafiłeś :wink: Jeden wytrzyma parędziesiąt tysięcy,a drugi parę.Co to za mechanik robił Ci przegląd :?: :?: :?: Jak jadę do Fiata robić okresowy to jak coś niegra a można to zrobić na poczekaniu w trakcie przeglądu - to robią.A taka regulacja świateł to za frico

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzelutek
    Zależy na jaki wariatorek trafiłeś :wink: Jeden wytrzyma parędziesiąt tysięcy,a drugi parę.Co to za mechanik robił Ci przegląd :?: :?: :?: Jak jadę do Fiata robić okresowy to jak coś niegra a można to zrobić na poczekaniu w trakcie przeglądu - to robią.A taka regulacja świateł to za frico
    To nie dobrowolny tylko przymusowy przegląd na stacji diagnostycznej :mrgreen:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Co za gość się tak ośmieszył, rozumiem Ty jako użytkownik nie masz w obowiązku wiedzieć gdzie jest regulacja świateł, ale on :?: Ja bym go tam wyśmiał i powiedział mu parę słów. Skoro nie wiedział gdzie się reguluje mógł przynajmniej ściemnić że jest wszystko ok :wink:
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V
    Lancia Delta III 1.6 JTDM

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Brzoza
    Co za gość się tak ośmieszył, rozumiem Ty jako użytkownik nie masz w obowiązku wiedzieć gdzie jest regulacja świateł, ale on :?: Ja bym go tam wyśmiał i powiedział mu parę słów. Skoro nie wiedział gdzie się reguluje mógł przynajmniej ściemnić że jest wszystko ok :wink:
    Ludzie czytajcie ze zrozumieniem . Chodzi o światła PRZECIWMGŁOWE (te na dole w zderzaku).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Na szczęście jest taka pora dnia że jeszcze potrafie czytac ze zrozumieniem i pisząć mój post powyżej miałem cały czas na myśli światła przeciwmgłowe, więc nie wiem o co Ci chodzi.
    A dostęp do ich regulacji, hmmmmm troche pomyślunku :mrgreen: i da sie zrobić, ale jak ustawisz bez odpowiedniego przyrządu :?: Na oko :?:
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Brzoza
    Na szczęście jest taka pora dnia że jeszcze potrafie czytac ze zrozumieniem i pisząć mój post powyżej miałem cały czas na myśli światła przeciwmgłowe, więc nie wiem o co Ci chodzi.
    Z dostępem do ich regulacji jest bardzo ciężko przynajmniej w mojej 145 bo z obydwóch stron mam wloty powietrza do chłodnic i u mnie światła właśnie tymi dolotami są przysłonięte, ale reguluje się je bardzo łatwo, oczywiście jeśli jest owy dostęp.
    A to ok (z tym zrozumieniem) - napisałeś tak, jakby ta regulacja była czymś bardzo oczywistym co sugerowało zwykłe światła. W sumie to dobrze, że się przyznał, że nie potrafi wyregulować, bo przynajmniej mam świadomość złej regulacji i że mogę razić po oczach innych kierowców.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Edit do poprzedniego postu, nie trzeba się wciskać od strony silnika, wszystko robisz stojąc przodem do samochodu.
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V

grzelutek
    Gość

Domyślnie

A okresowy to robię sobie co roku z mojego widzimisie, ;// a nie dlatego,że mi się w dowodzie rejestracyjnym skończył <zasady>

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Co do wariatora to na gwarancji byl pare razy wymieniany a potem go sobie odpulilem, a halogeny mozna ustawic np. w garazu przy scianie, jest tam taka srubka chyba imbusowa.