Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: sprężarka klimatyzacji

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

ja mam wystawioną sprezarke klimy za 90zł na allegro i nikt nie dzwoni a to dla mnie dziwne bo napisałem prawde że chodzila bez problemu i byla szczelna a ludzie i tak sie czają. 850zł to według mnie dużo cię to wyniosło bo nabicie gazu 50zł i kompresor 100zł więc nie wiem na co resztę wydałeś. Poczekam jak sie troche cieplej zrobi a wtedy spręzarek klimy na allegro braknie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

a ja czasem do Ciebie wczoraj nie pisałem w tej sprawie?
    http://allegro.pl/item1014787918_alf...matyzacji.html

dostalem odpowiedz od tanifiat:
    "Jeśli chodzi o spręzarke to stosowana była tylko w JTD (Alfie, Fiacie i Lancii). Jest to model 7SBU16C stosowany w wielu innych markach m.in. niemieckich, co pomoże w znalezieniu jakiejś uzywki dla samego koła, np. takiej:

http://www.allegro.pl/item955801351_bmw_5_e39_3_5_4_0_sprezarka_klimatyz acji_7sbu16c.html"

ale oczywiście i BMW i auto maja inne koła niż w jtd ;/

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

samo koło mam od alfy ale 164 V6 95rok

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    ja mam wystawioną sprezarke klimy za 90zł na allegro i nikt nie dzwoni a to dla mnie dziwne bo napisałem prawde że chodzila bez problemu i byla szczelna a ludzie i tak sie czają. 850zł to według mnie dużo cię to wyniosło bo nabicie gazu 50zł i kompresor 100zł więc nie wiem na co resztę wydałeś. Poczekam jak sie troche cieplej zrobi a wtedy spręzarek klimy na allegro braknie.
    Nie wiem, może Ty w jakiejś tańszej (lepszej) Polsce żyjesz ale w wawie nabicie klimy to min 200zł. A kompresor za 100zł z allegro owszem mogłem kupić ale ja chciałem żeby to działało a nie poźniej w gorące lato bujać się za tym po mechanikach.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wiadomo, że w wawie kroją... To nie nowość. Ale tak czy siak też uważam, że 850zł to cholerna przesada. Nie wiem ile może kosztować nówka sztuka ze sklepu ale pewnie już blisko tej ceny byłeś...
    Nigdy bym tyle nie dał mając na allegro całe, sprawne za kilka stów (jak nie mniej). Ja doradziłem autorowi tematu myśląc, że szuka optymalnego rozwiązania za niewielką kasę. Ale oczywiście jeżeli ktoś z kosztami się nie liczy to ok.
    Ja bym w życiu tyle nie dał. Jeżeli sprężarka nie jest zatarta to wszystko można wymienić. Kółko osobno w sklepie albo od zatartej, sprzęgło tak samo, łożyska zamówić w SKF lub INA, tak samo oringi itp. To groszowe sprawy (maks klikanaście-klikadziesiąt złoty).
    Kwestia tylko tego czy chcesz oszczędzić i zrobić samemu czy wręcz przeciwnie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

Dla wielu ludzi jak jest za niska cena to pewnie myślą że musi być mniej sprawna niż ta za 400zł! A mi zależy zeby tylko jak najprędzej pozbyc sie części bo wole taniej a szybciej rozsprzedać to wszystko. Dlatego z powodu że idzie sezon cena za osprzęt klimy wzrosnie na moich aukcjach.

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Ja wam powiem tak. Ta cena też mnie zabolała ale nie mam jak tego zrobić sam. Widmo kolejnego lata bez klimy - nie ma opcji. Myślałem że maks krzykną 600zł ale się przeliczyłem. Może i można było kupić na allegro i tylko podmienić ale tu też by doszły koszta robocizny. Co by nie mówić, macie racje - drogo.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

No ale klima działa i nie ma co przeżywać

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    No ale klima działa i nie ma co przeżywać
    Dokładnie. Ale wyszła mi kolejna dolegliwość.. Jak klima zaczyna działać to co jakiś czas mi przygasają światła. Minimalnie ale da się zauważyć. Czy to może być wina alternatora ? Czy ci magicy coś spier... i ten kompresor nie dość że drogi to i nie do końca sprawny?
    STOP CIOTOM DROGOWYM

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak przygasają? Mocno? Na długo? Tak miałeś wcześniej?
    Klima działa tak że to komp decyduje czy sprężarka może się załączyć czy nie. Jednocześnie zawsze zwiększa obroty silnika (nieznacznie) aby zrekompensować straty na sprężarce (bądź co bądź duże obciążenie).
    Zrób tak: odpal auto, poczekaj aż obroty opadną do biegu jałowego (czyli 850-900 obr/min). Wsłuchaj się i patrz na obrotościomierz. Wtedy manualnie włącz klimę. Efekt powinien być taki że wraz z włączeniem sprężarki powinny nieco podnieść się obroty a potem wrócić do normy. To kilku do kilkunasto sekundowe zjawisko. Obroty wzrosną nieznacznie więc może nawet to robić z podniesioną maską (166 jest dobrze wyciszona). Ja mam HGT i nawet z zamkniętą machą czuje lekki wzrost burknięcia silnika. Tak powinno być a przygaśnięcie świateł może być znikome. Komp powinien dobrze podnosić obroty przy włączeniu klimy.
    Przysłuchaj się jak jest u Ciebie.