tipo ma krótsze wahacze i zwykłą maglownice, dlatego sie tak fajnie nie prowadzi jak 155
tipo ma krótsze wahacze i zwykłą maglownice, dlatego sie tak fajnie nie prowadzi jak 155
Na jakim Bravo, że tak spytam?
Rodzina modeli: 145/146, 155, Tipo, Tempra, Bravo/Brava, Delta II, Dedra, wykorzystuje wspólną konstrukcję płyty podłogowej. To, że każdy z tych modeli ma inną charakterystykę, wynika tylko i wyłącznie z innych nastawów zawieszenia, ale poszczególne elementy są wspólne.
Płyta dla modelu 156 była nową konstrukcją opracowaną od podstaw dla tego modelu. Później wykorzystano ją do modelu 147/GT i do Lancii Lybry (Lancia zmieniła jedynie zawieszenie przednich kół, stosując wyłącznie wahacze dolne).
do tej płyty co ma 155 dochodzi jeszcze GTV *I to tez jest ciekawe bo wiele osob ktore porownywały gtv z 156 mowiło ze gtv prowadzi sie lepiej
![]()
Dzisiaj tata oglądał 159 i 166 w alfateam. Stwierdził, że wygodniej się siedzi w 155, fotele lepiej trzymają, są lepiej wyprofilowane![]()
Alfa Romeo 155 1.9 TD '94 Verde Mirto - jedna z 15652 egzemplarzy
to prawdana prawde fotele sa genialne
![]()
zgadzam się ale najlepsze ma GTV
Teraz inny temat, dla odmiany
Na allegro jest bardzo ładna, zadbana, sprowadzona z Holandii 155 z '97 roku. Poliftowa 1.6. Najmniejszy dostępny silnik dla 155. Oczywiście jest zagazowana jakimś super-hiper-wypas gazem którejś tam generacji (normalnie Star Trek Next Generation i Star Wars razem wzięte). Na cholerę? Mały, oszczędny silnik. Gdybym był ewentualnie tym samochodem zainteresowany to jak nic zapytałbym, czy mogę kupić taniej bez tej zasranej super-duper instalacji za 4000 tysiące złotych, albo ile kosztuje wywalenie tego ustrojstwa w pizdu.
Obecnie większość benzynowych 155 na allegro jest zagazowanych. I jeszcze się ludzie dziwią, że nie mogą takich samochodów sprzedać :/ Wersje 16v jakoś mogę przeboleć, bo i tak mnie nie interesują, za dużo trzeba o nie dbaćAle rewelacyjne i coraz rzadsze 8v to już duża szkoda i zbrodnia.
Całe szczęście na Zachodzie gazowanie Alf nie jest takie popularne, chodzi mi głównie o Włochy i opieram się o dane ze stron gdzie auta są wystawiane na sprzedaż.
Alfa Romeo 155 1.9 TD '94 Verde Mirto - jedna z 15652 egzemplarzy
Dobry gaz nie jest zły. To tak samo jak z Alfami - jakaś flej kupiła nic przy niej nie robiła to się zepsuła. Z gazem jest tak samo, trzeba pamiętać o regularnym serwisowaniu i o tym, że olej w silniku przy lpg nie 'brudzi' się tak bardzo co nie znaczy, że można na nim nalatać 20 kkm.
Silnik 8v jest bardziej lpg frendly i jemu to raczej nic nie będzie. Sam zastanawiam się czy nie zapodać muchozolu bo jak alfka widzi 6k na obrotomierzu to łyka wtedy ładne ilości benzyny.
Kolejna sprawa to taka, że instalacja z wtryskiem gazu nie pogarsza osiągów. W starszej generacji zawsze mikser można zastąpić czymś innym- blos![]()
Na koniec takie moje spostrzeżenie, że lpg niszczy z reguły silniki tym, którzy go nie mają...