A może masz coś takiego że wentylator załącza się właściwie 85-95 st. a na konsoli masz złe zawyżone wskazania.
A może masz coś takiego że wentylator załącza się właściwie 85-95 st. a na konsoli masz złe zawyżone wskazania.
Ostatnio edytowane przez jary17 ; 27-06-2010 o 10:48
tak jak pisałem wyżej, temperatura na wskaźniku bez klimy 90 - 95 st C, z klima jest teraz najmniej 100 a doszło wczoraj do 120 st C.
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
Mysle że generalnie wszystko masz sprawne, a ten system tak ma. Tez nie dawały mi spokoju wysokie wskazania temperatury i zacznijmy od tego ze wskazania swojego czujnika moge sobie traktować jako czysto orientacyjne. Były dwie wersje wskaźnika, jedna w pionie ma 70 st, druga-u mnie- 90st a wygląda na to że powinienem mieć w pionie 70 bo sam czujnik tak jest skalibrowany , moze tez tak masz stąd 120 stopni na budziku jak również bywa u mnie. Dlatego też wreszcie znalazłem uzasadnienie żeby kupić sobie zabawkę o nazwie pirometr i pomierzyć realne temperatury i zachowanie układu.
Sprawa wygląda tak, że gdy po długim postoju w korku,nawet bez klimy, na wskaźniku mam 120st to termostat ma raptem 104-108 max, kawałek dalej waż górny do chłodnicy ledwo sięga 100st i są to raczej do przyjęcia temperatury w cisnieniowym układzie w skrajnych warunkach. Odejmując 20st róznicy z budzika zaczyna to nabierać sensu.
Możesz zrobić dwie rzeczy. Dla świętego spokoju wymyć chłodnicę ciśnieniowo z zewnątrz, tyle że jest to trudniejsze z założoną chłodnicą klimy. Ja pojechałem na myjkę samoobsługową, poczekałem z godzinę aż wszystko przestygło, osłoniłem kartonem silnik i alternator, folią przekaźniki na przednim pasie i w miarę możliwości silnik wentylatora i ostrożnie pod kątem prostym-aby nie pogiąć blaszek- przepuściłem wodę przez obie chłodnice.Acha, wczesniej ile się dało to spryskałem je płynem do usuwania owadów, tyle że rozcieńczonym bo nie byłem pewien co do składu.
Drugą rzeczą jest drugi bieg wentylatora, raczej przewidziany na sytuacje ostateczne.Mnie nie udało się zauważyć żeby się włączył. Powinien to zrobić przy 97 st, ale trzeba brać pod uwagę że będzie to temperatura cieczy po przejśćiu przez chłodnicę na pracującym już pierwszym biegu , czyli silnik będzie miał wtedy sporo więcej, być może więc jest dopuszczalna realna temperatura 115-120st, nie wiem i wolę nie sprawdzać.
Można pomóc drugiemu biegowi się włączyć. Patrząc od przodu pod maskę, prawy przekaźnik załącza drugi bieg wentyla dostając sterującą masę z czujnika w chłodnicy. Wystarczy podpiąć się do skrajnie prawej nóżki, cały czas patrząc od przodu. Prowadzisz kabelek do wnętrza, podpinasz do masy np. pod kierownicą a po drodze wstawiasz przełącznik. Instalacja prosta i bezpieczna, na całym kablu masz tylko masę i znikomy prąd służący tylko do wysterowania załączenia przekaźnika. Zrobiłem to i w korkach mogę spać spokojnieDrugi bieg obciąża instalację i na pewno skraca trochę żywotność wentyla, używam tylko do schładzania przez minutę-dwie co jakiś czas jeśli faktycznie jest już źle. Jeśli masz jeszcze oryginalny bezpiecznik 40A na przegrodzie czyli taką blaszkę między śrubami to lepiej od razu zmień na nowy, tyle że oryginału nawet w aso nie mają więc trzeba przerobić na oprawkę.
mam bezpiecznik na oprawce 40A, mam miernik z czujnikiem temperatury więc później sprawdzę jaką on pokazuje temperaturę.
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
dziwne u mnie przy załączonej klimie temperatura silnika była niższa chłodnice też miałem starą z wypadającymi kawałkami
pawel164
dla pewności zmienię jeszcze płyn chłodniczy i wypłukam cały układ.
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
dziś jechałem na klimie, temperatura wzrosła do 110 st C, włączyłem funkcje eco czyli wyłączyłem klimę przejechałem jeszcze 2 km i wróciłem tą samą trasą tym samym stylem jazdy i temperatura nie drgneła powyżej 92 st C - oczywiście te 92 to na oko, wskazówka była kawałek za 90 st. Później do testu wziąłem drugą 164 i ta sama trasa z klimą i wskazówka na 90 st. pomysły mi się kończą. byłem i zrobiłem tak, klima na max na dół - leci zimne, po 10 sekundach włączenie max ciepła i po 10 sekundach leci gorące, czyli pompa ok. temperatura na wskaźniku 60 st.
Ostatnio edytowane przez kasza85 ; 28-06-2010 o 18:25
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
Zmiana ciepłe zimne oznacza tylko ze działa klapka przy nagrzewnicy.Ciecz leci przez nią cały czas, nie ma zaworu odcinającego, więc jeśli pompa cokolwiek daje to ciepłe i tak poleci.Z resztą wydaje mi się że te pompy działają do końca, prędzej pociekną jak moja kiedyś, ale mogę się mylić,moze komuś padła.
Po przełączeniu na ciepłe temperatura spadła do 60 st?? sporo za nisko, termostat nie powinien na to pozwolić.
A tak w ogóle to zmierzyłes termometrem faktyczną temperature np na obudowie termostatu i zgodność ze wskaźnikiem?
Przejażdżka była płynna czy korki/światła ? jakie prędkości?
Na chłopski rozum to wygląda jakby chłodnica klimy rozgrzewała się do jakiejś masakrycznej temperatury,dasz rade zmierzyc? Napisz czy klima dobrze chłodzi, kompresor nie obciąża za bardzo silnika przy włączeniu w ruchu i czy wiesz może ile Ci czynnika nabili.
Mając drugą 164 do porównania ustawiłbym tak samo nawiewy na postoju i pomierzył tempy tu i tam, zwłaszcza chłodnicy klimy. Jakieś znaczące różnice w stanie układów są?
Zmieniając temat, mój wskaźnik jaki jest to jest, ale na tyle już go poznałem że uniknąłem dziś przegrzania auta. Przestał się krecić wentyl. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki całe, więc myślałem że wyzionął ducha. Na szczęście okazało się że we wtyczce przy wentylatorze, pewno przez słaby styk, wytopiła się okolica spinki od masy. po oczyszczeniu i dogięciu konektora mogłem pojechać dalej.Do całej sprawy z pewnością przyczyniło sie częstsze używanie drugiej prędkości, ale tak czy inaczej jest to kolejne miejsce które warto skontrolować przed upałami!
różnica pomiędzy wskaźnikiem a zewnętrznym termometrem jest w granicy błędu, tu kawałek za 90- około 91 a na mierniku 89. chłodnicę zamówiłem nową valeo, jeżeli to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a brakuje w starej dużo lamelek - tak około 15-25% więc dużo za dużo. może przez to nie ma jak odprowadzić ciepła bo przy klimie dochodzi grzejnik jakim jest chłodnica klimy, przy braku tego grzejnika chłodnica może jeszcze na tyle być sprawna że nadąża z oddawaniem ciepła. w weekend wymiana płynu i chłodnicy.
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest