Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Zmiana biegów

Wiciu
    Gość

Domyślnie Zmiana biegów

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy da się założyć - zamontować dokładnie nie wiem jak to się nazywa takie "tsssy" przy zmianie biegów w Alfie Romeo 156 1.9 JTD ? I na czym to polega, dodaję jakoś siły aucie czy coś w tym rodzaju? Z góry przepraszam za "tsssy" ale nie znam się poprostu na tym ^^ Pozdrawiam Wiciu.!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Można jaśniej? Czyżby Ci chodziło o dźwięk zaworu spustowego ciśnienia z turbiny?

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Tylko żeby przez te "tsssy" nie powstał nowy temat zarżnąłem panewki co z tym fantem zrobić

Starscream
    Gość

Domyślnie

on ma na myśli blov off'a.. Da się, zestaw dla diesla kosztuje 800-900 zł, ma na celu chronić turbinę, przed zbyt szybkim zużyciem, przez wyrzucenie nadmiaru powietrza przez "tssssT'. Sprawdza się to w autach bardzo mocno zmodzonych, w seryjnym i to jeszcze dieslu raczej nie ma sensu. Ja co prawda mam go u siebie, ale u mnie to zupełnie inna bajka.

Wiciu
    Gość

Domyślnie

Tak chodziło mi o blov off ^^ Dziekuję za informację. Macie może link na allegro do alfy ? Musi to być jakieś specjalne czy jest standardowe i pasuje do wszystkich aut? I daje to cos czy tylko dzwięk?

Starscream
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wiciu Zobacz post
    Tak chodziło mi o blov off ^^ Dziekuję za informację. Macie może link na allegro do alfy ? Musi to być jakieś specjalne czy jest standardowe i pasuje do wszystkich aut? I daje to cos czy tylko dzwięk?
    bez urazy, ale jak nie masz o tym pojęcia, to odpuść sobie.. Szkoda czasu i pieniędzy.. Muszę Cię rozczarować, w dieslu nie będzie "tsssst", tylko "tst", bo turbo dużo krócej się kręci, więc nawet dźwięku nie będziesz miał, takiego, o jaki Ci chodzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Syknięcie blow-off'a to poezja motoryzacji, np. Mitsubishi EVO, ale w słabym (seryjnym) JTD nie będzie tego efektu.
    W 156 ten zawór miał kolega Robak, ale tam było 1.6 T.S. z dołożonym turbo i u niego efekt syknięcia występował.
    A jak u Ciebie w JTDm sprawdza się ten zawór, Starscream?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Starscream
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Syknięcie blow-off'a to poezja motoryzacji, np. Mitsubishi EVO, ale w słabym (seryjnym) JTD nie będzie tego efektu.
    W 156 ten zawór miał kolega Robak, ale tam było 1.6 T.S. z dołożonym turbo i u niego efekt syknięcia występował.
    A jak u Ciebie w JTDm sprawdza się ten zawór, Starscream?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    w zasadzie to nie czuję różnicy, kiedy jeździłem bez niego a z nim. Dźwięk był kiepski, trochę przerobiłem dyszę wylotową, żeby zmienić dźwięk i jest w miarę ok, jednak, czy założyłbym go raz jeszcze w innym dieslu, tego chyba nie..