Cześć. Jestem w kręgu szczęśliwców, którzy mają zapięte z tyłu nivomaty. W moim przypadku jest to 60668186. Wiem, że temat był już wałkowany, ale chciałbym żeby ktoś (kto ma w tej materii doświadczenie) spróbował wszystko usystematyzować. Zacznę od siebie, a Wy mnie poprawcie.
1. Nivomaty są sportowe, więc i z przodu mam sportowe amortyzatory.
2. Nie chcąc grzebać przedniego zawieszenia (w sensie zmieniać na standardowe), z tyłu muszę zamontować również sportowe amortyzatory, czyli 60688989 (oryginał), lub jak można przeczytać na forum np. Bilstein B6/B8.
3. Wymieniam mocowanie amortyzatora oraz sprężynę. I tutaj proszę o zweryfikowanie tego co piszę:
Wchodzę na epera, wpisuję VIN, wchodzę w zawieszenie tylne, namierzam numer amortyzator 60688989, widzę gdzie był stosowany i na tej podstawie dobieram resztę: sprężyna 60662479, ochrona (odbój) 60663775, wkładka elastyczna 60663773, pierścień 60613567, miseczka 60663774. Teoretycznie mam dobrane elementy do nowego, sportowego, ale nie samopoziomującego się amortyzatora, tak?
Założyłem nowy temat, ponieważ nie znalazłem nigdzie informacji nt. dobierania konkretnych elementów zawieszenia. Zamiast szukać/dobierać u sprzedawcy lepiej iść z gotową listą elementów do kupienia, nieprawdaż?
Pozdrawiam,
Czarek