Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Zawieszenie tylne - nivomat - 156 SW FL 1.9 JTD 16V

czarlz
    Gość

Domyślnie Zawieszenie tylne - nivomat - 156 SW FL 1.9 JTD 16V

Cześć. Jestem w kręgu szczęśliwców, którzy mają zapięte z tyłu nivomaty. W moim przypadku jest to 60668186. Wiem, że temat był już wałkowany, ale chciałbym żeby ktoś (kto ma w tej materii doświadczenie) spróbował wszystko usystematyzować. Zacznę od siebie, a Wy mnie poprawcie.
    1. Nivomaty są sportowe, więc i z przodu mam sportowe amortyzatory.
    2. Nie chcąc grzebać przedniego zawieszenia (w sensie zmieniać na standardowe), z tyłu muszę zamontować również sportowe amortyzatory, czyli 60688989 (oryginał), lub jak można przeczytać na forum np. Bilstein B6/B8.
    3. Wymieniam mocowanie amortyzatora oraz sprężynę. I tutaj proszę o zweryfikowanie tego co piszę:
    Wchodzę na epera, wpisuję VIN, wchodzę w zawieszenie tylne, namierzam numer amortyzator 60688989, widzę gdzie był stosowany i na tej podstawie dobieram resztę: sprężyna 60662479, ochrona (odbój) 60663775, wkładka elastyczna 60663773, pierścień 60613567, miseczka 60663774. Teoretycznie mam dobrane elementy do nowego, sportowego, ale nie samopoziomującego się amortyzatora, tak?

Założyłem nowy temat, ponieważ nie znalazłem nigdzie informacji nt. dobierania konkretnych elementów zawieszenia. Zamiast szukać/dobierać u sprzedawcy lepiej iść z gotową listą elementów do kupienia, nieprawdaż?

Pozdrawiam,
    Czarek
    Ostatnio edytowane przez czarlz ; 11-10-2010 o 18:15

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

poczytaj sobie temat "SW Nivomat usunięty i jeździ się super" mysle ze tam masz wszystko, szczegolnie strona 3 tematu jest odpowiedz jak nawet mozna poskladac zwykly amor na bebechach z nivo.

czarlz
    Gość

Domyślnie

Ten temat w szczególności znam na pamięć. Chodzi mi o to, że nikt nigdzie nie wymienia konkretnych numerów częsci.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał czarlz Zobacz post
    Cześć. Jestem w kręgu szczęśliwców, którzy mają zapięte z tyłu nivomaty. W moim przypadku jest to 60668186. Wiem, że temat był już wałkowany, ale chciałbym żeby ktoś (kto ma w tej materii doświadczenie) spróbował wszystko usystematyzować. Zacznę od siebie, a Wy mnie poprawcie.
    1. Nivomaty są sportowe, więc i z przodu mam sportowe amortyzatory.
    2. Nie chcąc grzebać przedniego zawieszenia (w sensie zmieniać na standardowe), z tyłu muszę zamontować również sportowe amortyzatory, czyli 60688989 (oryginał), lub jak można przeczytać na forum np. Bilstein B6/B8.
    3. Wymieniam mocowanie amortyzatora oraz sprężynę. I tutaj proszę o zweryfikowanie tego co piszę:
    Wchodzę na epera, wpisuję VIN, wchodzę w zawieszenie tylne, namierzam numer amortyzator 60688989, widzę gdzie był stosowany i na tej podstawie dobieram resztę: sprężyna 60662479, ochrona (odbój) 60663775, wkładka elastyczna 60663773, pierścień 60613567, miseczka 60663774. Teoretycznie mam dobrane elementy do nowego, sportowego, ale nie samopoziomującego się amortyzatora, tak?

Założyłem nowy temat, ponieważ nie znalazłem nigdzie informacji nt. dobierania konkretnych elementów zawieszenia. Zamiast szukać/dobierać u sprzedawcy lepiej iść z gotową listą elementów do kupienia, nieprawdaż?

Pozdrawiam,
    Czarek
    Witam
    Sprężyny 6062479 to sprężyny standardowe (przynajmniej do V6 i podejrzewam że do większości kombi). Informacja że amortyzator 60688989 jest sportowy raczej nie jest wiarygodna, nawet jeśli została uzyskana w ASO - podał ją Twardy i pytaj jego skąd to wie i czy da łapę odciąć za jej prawdziwość. Ja jak szukałem gratów do siebie przeglądałem EPER we wszystkie strony pod różne wersje silnika i rocznika i po mojemu to sportowe amortyzatory bez samopoziomowania występowały do 2002 roku. potem weszły nivo i zwykłych sporpakowych juz nie wkładali. Amortyzator który można uznać za sportowy to amor do gta, ale numer musisz poszukać w EPER po wersji silnikowej i nadwozia pod GTA Sportwagon a nie po VIN po mojemu to 60688990 ma największe szanse na to że będzie twardszy niż 989, tylko jest jeszcze kilka pytań: jak wiadomo GTA ma szerszy rozstaw kół, czy mocowanie wachaczy do amora nie zmieni geometrii ? Jest eż wymieniony jako amor do 2.4 jtd, alo to lepiej sprawdź. 60688989 pasuje do każdego kombi niezależnie od wersji silnikowej. Nie potrafię ci doradzić czy B8 (bo do obniżonego zawieszenia przeznaczone jest właśnie B8 a nie B6 - B6 to jest twardszy amortyzator do standardowej długości sprężyny) będzie dobrze współpracować ze sportpakiem z przodu. Nikt ci nie doradzi bo czhyba nikt nie wie. Dobra wiadomość jest taka, że w tej kwesti możesz byc pierwszy - jeśli ci zależy na pierwszeństwie - i podzielić sie doświadczeniam z forumowiczami. Koszt B8 to jakieś 2400 PLN za komplet na przód i tył. B6 jest niewiele tańsze.
    Tak na dobrą sprawę to najpierw musisz sobie zadać pytanie czego chcesz:
    1. Jak chcesz zachować sportowe zawieszenie to albo zakup nivomatów za 3500 PLN albo
    2. nastawiasz się na B8 2400 i powiedzmy czarne eibachy 750 (-30mm wzgledem serii czyli podobnie jak w sportpacku), zaczynasz wymianę od tyłu i jak się nie dogaduje z przodem wymieniasz też przód,ale w drugim etapie lub
    3. wymieniasz na B6 2200 i standardowe sprężyny 550 na wszystkich kołach od razu - masz wtedy wyżej zawieszony samochód -tzn standardowo, ale za to o twardszej charakterystyce pracy
    4. Wymieniasz na jakiekolwiek dobre standardowe amortyzatory na B4 lub KYB za 1100 i standardowe spręzyny 550 i masz nieźle prowadzący się samochód, ale z obciętymi pazurkami

Co do łatwizny z gotową lista zakupów to nie jest to takie proste, bo jak coś nie będzie pasować to nikt ci kasy nie odda. Pamiętaj, że modele różnią sie między sobą szczegółami i możesz się zdziwić jak coś będzi z innej bajki.

powodzenia
    Ostatnio edytowane przez kubacik ; 11-10-2010 o 23:15

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

kolega o nicku 156x wywalil nivo o kosztowalo go to 650 zl,jest z Wroclawia wiec pewnie ci pomoze.

czarlz
    Gość

Domyślnie

Obstawiał będę chyba opcję nr 4. Nie mam zapędów sportowych z JTD na pokładzie. W przeciwnym razie, wymiana amortyzatorów, np. B8 będzie mnie kosztowała prawie tyle, co wymiana nivomatów. Jeszcze jedno pytanie: jaka jest standardowa sprężyna na przód? Dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez czarlz ; 11-10-2010 o 21:32

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

Witam
    wg eper po 2003 SW sprężyny przód
    1.9 16 v CF3 i CF3 93 kW M26 i M27 wersja impression V19 progression V21 i distinctive V23 60668248
    pozdro

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał czarlz Zobacz post
    wymiana amortyzatorów, np. B8 będzie mnie kosztowała prawie tyle, co wymiana nivomatów
    Hola hola. Nivomat 1szt to koszt ok 2200zł (kompletna kolumna).
    Opłacalność będzie można rozważać jak uzyskasz końcową kwotę za 2szt 60688989 z gratami.

Cytat Napisał kubacik Zobacz post
    Informacja że amortyzator 60688989 jest sportowy raczej nie jest wiarygodna, nawet jeśli została uzyskana w ASO - podał ją Twardy i pytaj jego skąd to wie i czy da łapę odciąć za jej prawdziwość.
    Nie tyle uzyskana. ASO mi ten amortyzator zamówiło i zamontowało do mocowań od nivo. BA! Zrobiłem z tym zestawem geometrię i test amora. Wszystko ok. Wizualnie 1-2cm dupa usiadła - dla mnie za dużo, ale do przełknięcia. Jest to na 100% tylny sportowy amor - tylko że bez samopoziomowania.

Niech kolega najpierw podzieli się uzyskaną ceną tylnego kompletuzestawu. Jeśli więcej jak 1200zł - to wg. mnie nie opłaca się pakować takiej kasy.
    Napisz do sprzedawców z Allegro - na pewno zaoszczędzisz kilka stówek niż w stacjonarnych serwisach.
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 12-10-2010 o 00:11

czarlz
    Gość

Domyślnie

Chciałbym nie pójść z torbami na tym wszystkim . Mam trochę kasy na remont zawieszenia, ale wolałbym na przyszłość montować zwykłe amortyzatory za 300-400zł/szt . Jeszcze jedna kwestia: czy ktoś tu z Wrocławia (i okolic) regenerował wahacze, tzn. wymieniał tuleje na te z firmy strong-flex? Szukam warsztatu gdzie by mi to zrobili, jak się okaże na szarpaku, że sworznie wahaczy są jeszcze ok. Z "przyjemnością" zrobiłbym to sam, ale nie mam gdzie się rozłożyć z autem na te 2 dni..

Jeśli chodzi o to, czy amortyzator 60688989 jest sportowy, lub jaki w ogole powinien być ten sportowy amortyzator można zapytać kogoś, kto ma auto sprzed 2002 roku i sportowe zawieszenie (jeśli faktycznie tak jest, że po 2002 roku nie było sportpackowych). Niech po prostu rzuci okiem, co ma na pokładzie
    Ostatnio edytowane przez czarlz ; 12-10-2010 o 06:51

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Hola hola. Nivomat 1szt to koszt ok 2200zł (kompletna kolumna).
    Opłacalność będzie można rozważać jak uzyskasz końcową kwotę za 2szt 60688989 z gratami.
    Nie tyle uzyskana. ASO mi ten amortyzator zamówiło i zamontowało do mocowań od nivo. BA! Zrobiłem z tym zestawem geometrię i test amora. Wszystko ok. Wizualnie 1-2cm dupa usiadła - dla mnie za dużo, ale do przełknięcia. Jest to na 100% tylny sportowy amor - tylko że bez samopoziomowania.
    Witam

ad1 fiat-lancia-alfa zaproponował mi nivo po 1700 za sztukę

ad2 nie chcę się wypowiadać o expertach z ASO bo to temat rzeka ale amor 60688989 jest wymieniony w eper we wszystkich kombi poza GTA (patrz mój wpis wyżej) i Croswagonem chyba. Po numerze VIN pasuje też do mojego diesla z zawieszeniem standardowym - po mojemu to nie jest w takim układzie sport tylko seria.
    Jak piszesz na gratach z nivo ten amortyzator udało się złożyć i było o 1-2 cm niżej po przejechaniu 12km. Po kolejnych 1-2 tysiącach jak się ułoży opadnie kolejne 1-2 cm a to juz porażka bo to nie wygląda dobrze.

Nie piszę tego po to by się wymądrzać tylko ktoś ma do wydania dużą kwotę i raczej należy podać mu informacje pewne, żeby nie wpakować go w głębsze problemy tylko pomóc mu wyjść na prostą. Eksperyment z łączeniem elementów nivo ze standardowymi przerobił mach i w końcu się poddał bo nic się kupy nie trzymało. Albo dupa była pod sufitem, albo opadnięta na podłogę.

Z tego powodu ja zdecydowałem się na rozwiązanie bezkompromisowe i bez półsrodków. Teraz jestem zadowolony.

pozdrawiam
    Pozdrawiam