Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Pilnie prosze o pomoc!!! grzeje sie silnik

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Sasza Zobacz post
    dobra dzieki tak sie wlasnie chyba zastosuje. Tylko jest taki problem ze plyn w ukladzie jest, nie ma go tylko w zbiorniczku, silnik sie przegrzewa a z nawiewu leci zimne powietrze. czego to moze byc przyczyna?
    ewidentnie jest zapowietrzony układ, zalej płynem lub wodą, odpowietrz, jeśli nie będzie ok i spod korka będzie wywalało płyn to niestety najbardziej prawdopodobna jest uszczelka pod głowicą. Jeśli nie będzie rosło ciśnienie w układzie to szukaj wycieku - może chłodnica gdzieś puszcza i płyn od razu paruje.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Piszesz że obieg jest płyn wraca do zbiorniczka, może zblokował sie zawór nagrzewnicy stąd brak ciepłego nawiewu ale wyciek musi być skoro nie ma płynu w zbiorniczku

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sasza
    Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto
    AR Giulia 2.0 Veloce Q2 Ti

Domyślnie

Kali uszczelka jest cała, w oleju nie ma śladow płynu, na korku od wlewu oleju nie ma masła, jak równiez olej nie dostaje sie do płynu. Spaliny nie przedostaja sie do układu chłodzenia. Gumowe rury nie twardnieją.

andrew ciepłe powietrze potem leci z nawiewu normalnie (ale to po jakichs kilku 3-4 minutowych postojach bo po tych 5 minutach raczej nie moge dalej jechac a musialem jakos wrocic.) tyle ze to wlaczenie nawiewu daje pewnie tyle ze moge jeszcze ten kilometr przejechac zanim znowu sie zagrzeje.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Jeżeli chodzi o przegrzewanie, to może po prostu czujnik temperatury jest walnięty i pokazuje bzdury na wskaźniku kabinowym, najlepiej podpiąć pod kompa.

Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Jeżeli chodzi o przegrzewanie, to może po prostu czujnik temperatury jest walnięty i pokazuje bzdury na wskaźniku kabinowym, najlepiej podpiąć pod kompa.
    ta a para ze zbiorniczka plynu to wymysl mojej wyobrazni nie pisalbym gdyby to byl tylko taki problem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

sprawdź czy termostat się nie zablokował w pozycji zamkniętej. Czy chłodnica jest gorąca jak temp przekroczy 100 stopni? Czy w samochodzie jest istalacja gazowa? Jaeśli tak to parownik czesto trzeba dodatkowo odpowietrzyć bo robi się poduszka powietrzna i niema obiegu. Jeśli z wydechu leci biały dym to stawiam na uszczelkę pod głowicą. Płyn może być poprostu zasysany do komory spalania i wcale nie musi przedostawać się do oleju.Sprawdź czy któraś świeca nie jest wypłukana (bardziej czysta niż reszta) wtedy będziesz wiedział że płyn "grasuje" w cylindrze. Jeśli wszystko ok to jedynie wyciek zlokalizować bo jeśli będzie powietrze w układzie to zapomnieć o ogrzewaniu.
    Ostatnio edytowane przez sołtys ; 25-10-2010 o 13:16
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Jak dla mnie na 100% chłodnica do wymiany. Miałem podobny problem, płyn uciekał powoli, postawiłem w ASO co by zlokalizowali "wspaniali fachowcy" stweirdzili, że wycieku nie widać to ja dawaj w trase i 300 KM za miastem piździec 130 st C więc dałem nawiewy na maxa na siebie i tez leciało zimne powietrze, temp. spadała momentalnie. Dotarłem na stacje zalałem 1 L płynu a on po minucie cały na ziemi i spowrotem na lawecie bo w ASO nie widzieli wycieku - niech się do okulisty zapiszą cepy. Ty możesz nie widzieć bo wszystko zostaje na osłonie silnika.
    Daj znać jak stwierdzisz co to.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Sasza Zobacz post
    Kali uszczelka jest cała, w oleju nie ma śladow płynu, na korku od wlewu oleju nie ma masła, jak równiez olej nie dostaje sie do płynu. Spaliny nie przedostaja sie do układu chłodzenia. Gumowe rury nie twardnieją.
    nie bądź taki pewien, jak masz gdzieś na chłodnicy nieszczelność to ciśnienie tamtędy ucieka i dlatego nie wybija płynu korkiem. Powietrze w układzie skąś się wzięło i dalej bierze, może jest tylko za mało płynu i dlatego się gotuje, ale uszczelka też może być. Tak jak pisałem zalej go płynem, odpowietrz jeśli się da i dopiero wtedy będzie można wyrokować co jest.
    Jeśli płyn podnosi się znacznie po odkręceniu korka to znaczy że się w środku silnika zagotował.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

na moje oko to termostat

Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    na moje oko to termostat
    No dobra. W odpowiedzi do wszystkich ktorzy pisali.
    1. Gasoline only- tzn bez gazu. Gaz to plynne zlo.
    2. Nie mam oslony pod silnikiem.
    3. Nie ma dymu zadnego koloru z wydechu.
    4. Samochod nie traci mocy.
    5. Nie pali wiecej. Moze nawet mniej
    6. Nie cieszy mnie to wcale bo sie przegrzewa.
    7. Uklad jest szczelny, jedyne miejsce gdzie widzialem wydobywajaca sie pare byla gumowa rura (rura byla i jest miekka) ktory znajduje sie przy termostacie po stronie zimnego obiegu (od strony chlodnicy).
    8. Termostat wyciagnalem i oczyscilem byl troche zasniedzialy. Polalem go wrzaca woda i normalnie sie otwieral. Jak zamontuje go z powrotem to napisze czy pomoglo. Nie mam narazie odpowiedniego kleju zeby to skleic. Wczesniejszy klej nie zalapal. A rurke docisne zeby nie odstawala juz.

Jesli ktos wie w jakich okolicach moze oscylowac cena wymiany uszczelki pod glowica to prosze o info

W razie pytan piszcie tylko nie kazcie mi odpowiadac na pytania ktore pojawily sie wczesniej.