Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Temat: Pedał sprzęgła, opór przy wciskaniu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Robertsite Zobacz post
    Otóż uważam, że może mieć, ja również wymieniłem sprzęgło i było ok przez tydzień, w tym samym czasie było też smarowane przy pedale przez mechanika. Po tygodniu pedał działa lżej niż przed wymiana ale tylko wtedy gdy nie skrzypi.
    To jest tylko moje gdybanie trzeba po prostu to sprawdzić.
    Rozumiem, że smarowałeś ten "tłoczek" co na foto. Po świetach zakupie jeszcze sylikon w sprey i zobaczymy czy on coś pomoże bo jest coraz gorzej...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

smarowałem cały tłoczek oraz spsikałem tą gumową czesc na pompie gdzie wchodzi - efekt? brak skrzypienia, pedał chodzi bez skoków i duuuuzo lżej, przed operacją jak auto sie nagrzało chodził masakrycznie ciezko, ze aż noga bolała w jezdzie w korku, oraz czułem tak jakby skokowe działanie pedału.

Użytkownik Świeżak Avatar Robertsite
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR 147 1.9 jtd 16v 140 km, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Rozumiem, że smarowałeś ten "tłoczek" co na foto. Po świetach zakupie jeszcze sylikon w sprey i zobaczymy czy on coś pomoże bo jest coraz gorzej...

Nie wiem co smarował mechanik, ja smarowałem plastiki przy pedale i sprężynkę. Ale u mnie to nie może być pompa bo jest nowa. No chyba, że nowa jest bez grama jakiegoś smaru..

Ja cały czas obstawiam plastiki z linku foto który pokazywałem w wcześniejszych postach

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Robertsite Zobacz post
    Ja cały czas obstawiam plastiki z linku foto który pokazywałem w wcześniejszych postach
    Mozesz dać przekierowanie na tego posta bo nie moge znaleźć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Ostatnio w weekend zająłem się tym i przesmarowałem. Pedał rzeczywiście lepiej chodzi. Niestety ale dziś jadąc do pracy coś strzeliło i juz pedał jakby gorzej chodzi. Najgorsze jest to że sprężyne wymieniałem jakoś miesiąc temu (chyba newet nie) na nową z ASO. Jesli pękła to nie wiem co robić bo nie będę kupował nowej sprężyny za 40zł co miesiąc.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tekken666 Zobacz post
    Ostatnio w weekend zająłem się tym i przesmarowałem. Pedał rzeczywiście lepiej chodzi. Niestety ale dziś jadąc do pracy coś strzeliło i juz pedał jakby gorzej chodzi. Najgorsze jest to że sprężyne wymieniałem jakoś miesiąc temu (chyba newet nie) na nową z ASO. Jesli pękła to nie wiem co robić bo nie będę kupował nowej sprężyny za 40zł co miesiąc.
    Czyli po wymianie spręzynki pedał nie chodził lżej. A czym smarowałeś bo ja powiem szczerze - mi się wydaje, że tak ciężko nie może chodzić od smaego smarowania. Mechanik twierdzi, że to docisk ale jak to na 100% stwierdzić bo wymiana sprzegla dość kosztowna i jak nie pomoże to kaplica

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

W najbliższym czasie bede sobie belle przygotowywał do zimy i przesmaruje i wyczyszcze wszsystkie ruchome elementy przy pedale sprzegła, jak równiez te na skrzyni, do tego wymienie sobie płyn hamulcowy, olej w skrzyni i również przesmaruje wszystkie ruchome elementy odwopiedzialne za zmiane biegów co by łatwiej w zimie chodziły. jak mi sie uda to porobie fotosy.

zamówiłem również drążek reakcyjny i prawdopodobnie wymienie poduche pod skrzynią.
    Zdam relacje jak to przeprowadze, ale to dopiero gdzies po 10.11.2010
    Ostatnio edytowane przez majster ; 04-11-2010 o 18:01

Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Czyli po wymianie spręzynki pedał nie chodził lżej. A czym smarowałeś bo ja powiem szczerze - mi się wydaje, że tak ciężko nie może chodzić od smaego smarowania. Mechanik twierdzi, że to docisk ale jak to na 100% stwierdzić bo wymiana sprzegla dość kosztowna i jak nie pomoże to kaplica
    Oczywiście ze po wymianie było dużo lepiej i lżej pedał chodził ale po przesmarowaniu było jeszcze ciut lepiej.

Andi-166
    Gość

Domyślnie

[166] Podpinam się pod temat. Mam AR 166 2.0 TS 16V. Kupiłem niedawno. Sprzęgło tak do ponad połowy wbija się lżej (ale nie lekko) a tak pod koniec, po około 2/3 odczuwa się dużą twardość. Ale wtedy jak nacisnę mocniej, to wbiję do końca. Ale na ostatnim odcinku jest naprawdę ciężko. Nic nie stuka, nie szarpie, jak ruszam, to łapie w okolicy 2/3 wciśniętego, biegi wchodzą dobrze. Czy zapowietrzone ??? A gdzie jest ten wysprzęglik, aby odpowietrzyć? Trzeba wejść pod auto? Czy z góry dostanę się? Dzięki za porady.

Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Z tego co wiem to zazwyczaj w TSach wysprzęglik jest w skrzyni. Poszukaj na forum to są o tym tematy.