smarowałem cały tłoczek oraz spsikałem tą gumową czesc na pompie gdzie wchodzi - efekt? brak skrzypienia, pedał chodzi bez skoków i duuuuzo lżej, przed operacją jak auto sie nagrzało chodził masakrycznie ciezko, ze aż noga bolała w jezdzie w korku, oraz czułem tak jakby skokowe działanie pedału.
Ostatnio w weekend zająłem się tym i przesmarowałem. Pedał rzeczywiście lepiej chodzi. Niestety ale dziś jadąc do pracy coś strzeliło i juz pedał jakby gorzej chodzi. Najgorsze jest to że sprężyne wymieniałem jakoś miesiąc temu (chyba newet nie) na nową z ASO. Jesli pękła to nie wiem co robić bo nie będę kupował nowej sprężyny za 40zł co miesiąc.![]()
Czyli po wymianie spręzynki pedał nie chodził lżej. A czym smarowałeś bo ja powiem szczerze - mi się wydaje, że tak ciężko nie może chodzić od smaego smarowania. Mechanik twierdzi, że to docisk ale jak to na 100% stwierdzić bo wymiana sprzegla dość kosztowna i jak nie pomoże to kaplica![]()
W najbliższym czasie bede sobie belle przygotowywał do zimy i przesmaruje i wyczyszcze wszsystkie ruchome elementy przy pedale sprzegła, jak równiez te na skrzyni, do tego wymienie sobie płyn hamulcowy, olej w skrzyni i również przesmaruje wszystkie ruchome elementy odwopiedzialne za zmiane biegów co by łatwiej w zimie chodziły. jak mi sie uda to porobie fotosy.
zamówiłem również drążek reakcyjny i prawdopodobnie wymienie poduche pod skrzynią.
Zdam relacje jak to przeprowadze, ale to dopiero gdzies po 10.11.2010
Ostatnio edytowane przez majster ; 04-11-2010 o 18:01
[166] Podpinam się pod temat. Mam AR 166 2.0 TS 16V. Kupiłem niedawno. Sprzęgło tak do ponad połowy wbija się lżej (ale nie lekko) a tak pod koniec, po około 2/3 odczuwa się dużą twardość. Ale wtedy jak nacisnę mocniej, to wbiję do końca. Ale na ostatnim odcinku jest naprawdę ciężko. Nic nie stuka, nie szarpie, jak ruszam, to łapie w okolicy 2/3 wciśniętego, biegi wchodzą dobrze. Czy zapowietrzone ??? A gdzie jest ten wysprzęglik, aby odpowietrzyć? Trzeba wejść pod auto? Czy z góry dostanę się? Dzięki za porady.
Z tego co wiem to zazwyczaj w TSach wysprzęglik jest w skrzyni. Poszukaj na forum to są o tym tematy.