Jakie żarówki postojowe polecacie do alfy 166. Alfa ma fabryczne ksenony ,ale pozycje świecą się na żółto to szpeci cały efekt ksenony. Na dodatek jedna postojówka przepaliła się i nawet niewiem jak ją wymienić pomocy
Jakie żarówki postojowe polecacie do alfy 166. Alfa ma fabryczne ksenony ,ale pozycje świecą się na żółto to szpeci cały efekt ksenony. Na dodatek jedna postojówka przepaliła się i nawet niewiem jak ją wymienić pomocy
Kolego mam ten sam problem przepalily mi sie obie postojowki i z tego co zagladalem to chyba bez demontażu zderzaka nie uda mi sie wymontowac lampy zeby zmienic zarowki bo przetwornice blokuja dostep:/ ale jak juz sie zmobilizuje do demontażu zderzaka to napewno zaloze postojowki diodowe biale.. przynajmniej nie beda sie przepalac a i efektu jest superwiem bo robilem takie cos w Punto II gdzie mialem zamontowane xenony
Musisz szukac zarowek diodowych z oznaczeniem W5W bo takie sa orginalne zarowki w lampach
![]()
Żarówki postojowe to H6W
O dzieki za sprostowanienie wiem dlaczego mi sie te W5W ubzduraly..:/ Przepraszam za pomylke.
Czyli to jeszcze te stare z cokolkiem metalowym.. A koledzy one maja bolce asymetrycznie?
Ostatnio edytowane przez zulek1986 ; 14-11-2010 o 11:27
Kolego a jak sciagnac przetwornice bo tak podgladalem ale nie bardzo wiem jak ;/ czy trzeba odkrecic te 3 srubki czy tylko sie ja jakos wypina z mocowania.. nie chce czegos polamac..:/
Kolego, wymieniałem już kilka razy postojowe światełka i teraz wymiana zajmuje mi jakieś 5 minut. Przetwornicę przekręcasz w lewo lub w prawo (już nie pamiętam) i schodzi. Odpinasz od niej wtyczkę ( kable czerwono/czarne) i odchylasz. Odkręcasz 3 śruby mocujące (1 - góra, 1-po lewej, 1-po prawej) osłonę żarówki (klucz 13 lub ampuł). Odchylasz wszystko lekko i przekręcasz metalową wtyczkę "xenona" w górę o jakieś 15 stopni i wypinasz ją z gniazda. Gdy już to zrobisz, wyjmujesz wszystko i masz gniazdo postojówki przed sobą. Wyciągasz dość długi trzpień na którym siedzi i wymieniasz. Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności.
Ps. Moim zdaniem to właśnie postojówka dająca żółte światło robi efekt. Widać wtedy jak mocny jest xenon. Montowałem diody ale nie było fajnego efektu.
Ostatnio edytowane przez Paazik ; 14-11-2010 o 14:12
Ja tak tylko wtrącę od siebie że mi osobiście bardziej się podoba jak są ksenony a postojówki zwykłe. Uważam że to tak jakoś naturalniej wygląda a nie wszystko wybielone, widać że grzebane. To moja subiektywna ocena![]()