Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z komputerem

kosior
    Gość

Domyślnie Problem z komputerem

Witam. Mam problem ze swoją Bella, a że ogólnie na mechanice się nie znam wiec pisze, może pomożecie.

Mianowicie, alfa stała parę dni ( chyba 4 ) z odpiętym akumulatorem. Dzisiaj po podłączeniu akumulatora i odpaleniu samochodu komputer jest czarny nic kompletnie nie pokazuje. Czy wiecie co może być przyczyna?

Moja bella to 156 1,9JTD 115KM rok 2004.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

A w jakiej kolejności kolego podłączyłeś klemy gdy włożyłeś akumulator? Jak reszta wyposażenia elektrycznego, wszystko sprawne?
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

kosior
    Gość

Domyślnie

miałem odłaczoną tylko minusową.. więc ją podłączyłem.. reszta elektryki okej swiatla, radio, klima wszystko chodzi.

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Hmm... no to ciekawostka proszę Pana No to teraz, jak jest ciemno, przekręcasz kluczyk, powinien pojawić się "ekran powitalny" czy z okolic obramowań ekranu widać jakby przebijające się czerwone światło, czy jest całkowicie czarny na amen?

Druga sprawa, najlepiej w dzień lub przy pomocy dobrej latarki, najlepiej o skupionej wiązce światła oświetlasz ekran i pod kątem patrzysz czy coś się wyświetla (lecz nie podświetla, w LCD bez backlight widać jak buduje się obraz), oczywiście kluczyk masz przękręcony (MAR), przechodź do kolejnych pozycji menu przyciskami tak aby się coś "działo".

Ktoś na forum miał taki problem, po odpięciu aku, podobno zrobił to w złej kolejności. Co mogło uszkodzić panel? Złe zabezpieczenie napięciowe, LCD są wrażliwe i wymagają odpowiedniego sterowania. Może padło podświetlenie, ale to pokaże test w dzień lub z latarką, spróbuj "postukać" delikatnie w panel, może coś się nie kontaktuje. Czytałem iż niektórym LCD nagle ożywał, gdy za parę dni wsiedli do samochodu i przekręcili kluczyk... po czym znów zamierał... Spróbuj odpiąć całkowicie aku, (najpierw "-", potem "+", podłączasz "+", potem "-"), odczekaj z 15 minut, podłącz spowrotem.

Dziwna sytuacja, ja miałem bardzo słaby aku, zaniki napięcia miałem regularne co odpalenie, wymieniłem aku, LCD jest OK.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

kosior
    Gość

Domyślnie

dzięki tomito jutro posprawdzam, zobaczę co się stało, a jak nic sie nie zmieni to jadę do jakiegoś elektromechanika.

ale faktycznie dziwna sprawa bo przed odłączeniem aku nigdy nie miałem problemów z komputerem z wyświetlaczem, no nic zobaczymy.

Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś pomysły piszcie.

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Exclamation

Tak na przyszłość to użyj zaawansowanego wyszukiwania -> wybierz model "156" i wpisz frazę - wyświetlacz, LCD, infocenter Szybciej dojdziesz do informacji zanim ktoś Ci odpisze, choć wiem z doświadczenia że nawał informacji czasem nie pomaga.

Poszukałem tu po forum i nie mam zbyt dobrych wieści... Najwięcej skarg dot. wyświetlacza było w ciepłe dni, wtedy często przestawał działać, błędnie wyświetlał dane - podobno winne są uszkadzające się połączenia w samym module wyświetlającym (od tasiemek), podobno bardzo ciężko naprawić. Dobrze gdyby to było samo podświetlenie, gdyby poprawa lutów, wymiana elementu na płytce lub poprawa tasiemki to załatwiła. Rzadko aby przestawał działać na amen tak od razu. Drogi ten wyświetlacz powiem Ci jak poczytałem o tym. Ja bym próbował ratować się naprawą, ale wiem że nie każdy ma zaplecze, a wydać kasę u elektronika który się narobi, a nic nie zdziała także chyba nie jest dobrą inwestycją. Choć dobry elektronik jak nie zrobi to nie powinien Cię nic skasować.

Zobacz na ten link: Wymiana wyświetlacza
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 29-11-2010 o 21:49