Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Stukanie z przodu - potrzebuję pomocy

maciek156ts
    Gość

Domyślnie Stukanie z przodu - potrzebuję pomocy

Witam. Od kilku dni próbuję zlokalizować stuki które słychać z przodu ale będąc u dwóch mechaników żaden nie mógł mi pomóc. Przeważnie jadąc 2 i 3 biegu nie wysprzęglając silnika jak puszczam pedał gazu to czuć szarpnięcie i jakby hamulce same hamowały i słychać metaliczne uderzenie. Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Zaznaczam że mechanicy na podnośniku sprawdzali czy to czasem nie poduszki i raczej to wykluczali.
    Ostatnio edytowane przez Administracja ; 08-10-2010 o 07:50

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Jedź na szarpaki do kogoś kto "kuma bazę". Co tu więcej podpowiedzieć...

indorek1
    Gość

Domyślnie

walcze z podobnymi stukami i szarpaki nic nie pomogły. do wymiany pozostały mi gumy stabilizatora tylko.

maciek156ts
    Gość

Domyślnie

Problem polega na tym że byłem na szparkach w serwisie alfy no i dowiedziałem się że prawy górny wachacz jest do wymiany a odgłosy dochodzą z lewej strony.

Ps. a jak ma się regeneracja zawieszenia? jak sprawdza wymiana gum stabilizatorów, wachaczy itp. czy lepiej zakupić nowe całe wachacze?
    Jeszcze jedno czy ktoś próbował wymiany na zestaw naprawczy z poliuretanu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał maciek156ts Zobacz post
    Problem polega na tym że byłem na szparkach w serwisie alfy no i dowiedziałem się że prawy górny wachacz jest do wymiany a odgłosy dochodzą z lewej strony.
    Szczerze odradzam Ci szarpaki, czy ASO. Znajdź po prostu dobry serwis samochodowy i poproś o sprawdzenie stanu zawieszenia z przodu, ale w taki sposób, żeby podnieśli auto w górę i oblukali każdy z wahaczy osobno.

Ps. a jak ma się regeneracja zawieszenia? jak sprawdza wymiana gum stabilizatorów, wachaczy itp. czy lepiej zakupić nowe całe wachacze?Jeszcze jedno czy ktoś próbował wymiany na zestaw naprawczy z poliuretanu?
    Dokładnie miesiąc temu wymieniałem zawieszenie w mojej Belli, odżałowałem trochę grosza, kupiłem u kolegi puotek wahacze przednie górne i dolne z TRW, oraz równocześnie gumy stabilizatora z poliuretanu (www.strong-flex.eu). Po wymianie i ustawieniu zbieżności, aż chce się jeździć. Żadne stuki przy nierównościach, żadne skrzypienia, jest wreszcie cicho

Sprawdź, które wahacze się kończą, bo gumy stabilizatora są do wymiany na pewno (warto pomyśleć też o łącznikach stabilizatora - jedna sztuka TRW ok 50 pln) i działać.

ps. większość osób, jak i mechaników zaleca wymianę jedynie tej części zawieszenia, która się wypracowała, a ja polecam zastanowienie się nad wymianą wahaczy/gum kompletami.

Pozdrawiam,

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Przeważnie jadąc 2 i 3 biegu nie wysprzęglając silnika jak puszczam pedał gazu to czuć szarpnięcie i jakby hamulce same hamowały i słychać metaliczne uderzenie. Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
    miałem podobny problem w AR 147... podczas zdjęcia nogi z gazu albo gwałtownego przyspieszania było słychać stuk, dodatkowy objaw był taki że po ostrzejszym przyspieszaniu przy gwałtownym naciśnięciu na hamulec było słychać stuk i czuć dziwne przesunięcie w zawieszeniu... przyczyny były dwie - zużyte łapy na dolnych wahaczach (są wymienne) i wytłuczona poduszka pod skrzynią biegów. Jeśli masz podobny objaw radziłbym się przyjrzeć tym elementom pozdrawiam

maciek156ts
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    miałem podobny problem w AR 147... podczas zdjęcia nogi z gazu albo gwałtownego przyspieszania było słychać stuk, dodatkowy objaw był taki że po ostrzejszym przyspieszaniu przy gwałtownym naciśnięciu na hamulec było słychać stuk i czuć dziwne przesunięcie w zawieszeniu... przyczyny były dwie - zużyte łapy na dolnych wahaczach (są wymienne) i wytłuczona poduszka pod skrzynią biegów. Jeśli masz podobny objaw radziłbym się przyjrzeć tym elementom pozdrawiam
    Właśnie objawy są identyczne. Przekaże to mechanikom i niech sprawdzają. Dzięki wszystkim za pomoc.

BartoschCRF
    Gość

Domyślnie

elo
    u mnie tez cos stuka, dzisiaj zlokalizowalem skad dobiega ten dzwiek, mianowicie dolne wachacze do wymiany, wybita guma w mocowaniu widełek amortyzatora...
    P.S. polecam skrecac wszystkie elementy gumowo metalowe na smar miedziowy, zero pisków!!!
    pzdr