Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Problem z hamulcami(ABS)

klepus166
    Gość

Exclamation Problem z hamulcami(ABS)

Tak jak w temacie mam alfe 156 z 98r. z abs-em.Gdy gwaltownie wcisne pedal hamulca do konca,to zaczyna cos jakby zgrzytac.Noga pomalu opada z pedalem prawie(w ok.70%)do konca.Autem zaczyna jakby szarpac raz z jednej a raz z drugiej strony.Mam wrazenie jakby ten dziwny dzwiek wydobywal sie gdzies z przodu samochodu.Najgorzej jest na lodzie(ubitym sniegu)wtedy wcisniece hamulca nawet delikatnie do okolo polowy powoduje ze auto leci(wrazenie jakby sie mialo uniesc)i hamowanie jest bardzo slabe.Czy spotkaliscie sie z podobnym problemem??Co to moze byc??Zapowietrzone(tylko jak?)hamulce,czujniki abs??A moze pompa hamulcowa??Żadna kontrolka od abs ani ogolnie od hamulcow mi sie nie swieci.A zbiorniczek jest zalany plynem do maximum.Pomozcie.I ewentualnie jakich mialbym sie spodziewac kosztow.Z gory bardzo dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
    klepus166(srebrna156)

JFC
    Gość

Domyślnie

Oj będzie chyba ciężko coś powiedzieć z Twojego opisu. Czy jeździłeś już samochodem z abs? Bo to co opisujesz jako zgrzytanie, to przypuszczam, że chodzi o pracę abs'u, bo brzmi to jak terkotanie czy jakoś tak i jest to raczej normalne. Co do szarpania, to może to być działanie ebd szczególnie na lodzie/śniegu tak jak piszesz. A jak zachowanie na czystym (obojętne suchy/mokry) asfalcie? Teoretycznie jeżeli nic nie sygnalizuje błędu, to powinno być o.k. Podjedź na jakąś stację gdzie robią np. przeglądy niech Ci sprawdzą na rolkach, może coś nie tak z pompą hamulcową.

klepus166
    Gość

Domyślnie

na suchym asfalcie podczas gwaltownego hamowania tez sie tak dzieje i pedal skacze pod noga.A jezeli chodzi o jazde autem z abs to jest to juz moje 4 auto i zadne nie mialo takich objawów.Na suchym jak hamuje gwaltownie to podskakuje mi lekko pedal po czym wpada prawie do konca i auto sZarpie tak jak by 4 kola nie chamowaly jednoczesnie tylko najpierw lewa strona potem prawa i najbardziej czuc przednie kola(jak hamuja) i to zgrzytanie jest dosyc glosne.Poprostu hamujac gwaltowniue z duzej predkosci auto sie zatrzymuje dopiero jak pedal mi opadnie na dol pod wplywem nacisku(jakby tracilo gdzies lekko cisnienie,pedal wcisniety do konca jeszcze lekko opada do dolu nawet na zgaszonym aucie.Przepraszam za nie jasnosc w pisaniu ale nie dawno dopiero wrocilem z pracy i klade sie spac.Mam nadzieje ze mnie jakos zrozumiecie.
    Ostatnio edytowane przez klepus166 ; 17-12-2010 o 08:54

JFC
    Gość

Domyślnie

No to pewnie Ci nie bardzo pomogę, ale wygląda, że pompa hamulcowa pada. Mam nadzieję, że ktoś może już przerabiał taki temat i udzieli Ci wskazówek.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

nie trzyma ci zawór zwrotny w abs.Albo pompa hamulcowa przepuszcza
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Wciśnij na postoju przy zapalonym silniku hamulec i sprawdź czy ci pedał nie zjeżdża w podłogę. Płynu hamulcowego nie ubywa ? Następnie sprawdź serwo, powciskaj hamulec (aż zrobi się twardy) i odpal silnik, pedał powinien opaść. Jak wszystko będzie ok to drogą eliminacji odłącz bezpiecznik od ABS i zahamuj na suchym. W jakim stanie masz opony ?

klepus166
    Gość

Domyślnie

jak stoje na postoju z zapalonym silnikiem i wcisne pedal hamulca to czuc pod noga ze opada pomalu,plynu nie brakuje caly czas jest na max nigdzie w garazu pod autem nie mam zadnych tlustych plam wiec nieszczelnosc wykluczam.Na wylaczonym silniku to pedal hamulca jest bardzo twardy ze nie ma prawie co pompowac,a jak tylko odpali to robi sie mieki po ok 3 sekundach.Sprobuje z tym bezpiecznikiem 60A od ABS czy jest jakas roznica.Opony maja okolo 7-8mm bierznika

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

A problemy z działaniem hamulców miałeś wcześniej czy pojawiło się to niedawno ? Tarcze i klocki masz w dobrym stanie ? Kiedy zmieniany był płyn hamulcowy ? Pedał hamulca zatrzymuje się w pewnym momencie czy schodzi coraz niżej aż do podłogi ?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Lightbulb

klepus166 mi tak działało jak się ślizgałem letnimi na śniegu wtedy abs zaczynał działać i było go wyraźnie czuć. Szarpało pod hamulcem, nie wiem czy to źle, może masz po prostu już wytarte opony i nie łapią przyczepności i dlatego tak Ci się dzieje, to tylko moje przypuszczenia, niech się wypowiedzą fachowcy.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał klepus166 Zobacz post
    jak stoje na postoju z zapalonym silnikiem i wcisne pedal hamulca to czuc pod noga ze opada pomalu,plynu nie brakuje caly czas jest na max nigdzie w garazu pod autem nie mam zadnych tlustych plam wiec nieszczelnosc wykluczam
    jeśli pedał powoli opada pod naciskiem coraz niżej to masz ewidentnie zpowietrzone hamulce lub nieszczelność. Pamiętaj że puszczać może też zacisk, płyn wylewa się wtedy na gorącą tarczę i od razu paruje więc możesz nie zauważyć wycieku.

Cytat Napisał klepus166 Zobacz post
    Na wylaczonym silniku to pedal hamulca jest bardzo twardy ze nie ma prawie co pompowac,a jak tylko odpali to robi sie mieki po ok 3 sekundach.
    tak ma być