Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108

Temat: Silniki w Alfa Romeo kiedyś, a dziś...

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

To niepopularne tutaj ale spodobało mi się opakowanie więc kupiłem produkt i głównie oczekuję od niego że bezstresowo mnie dowiezie tam gdzie chcę. Jak jest fajnie zestrojony i się dobrze prowadzi to plus, jak silnik ładnie gra to OK, jak są innowacyjne rozwiązania to też ale to wszystko dla mnie wartość dodana-ważna ale nie będę do tego "ideologii wyższości" dorabiał. W pierwszym rzędzie ma on być dla mnie a nie ja dla niego (patrz jakieś wycieki, obchodzenie się jak z jajkiem, paliwożerność czy kłopotliwy serwis). Mimo tego że nie jeden silnik rozbierałem i składałem i sporo przy aucie potrafię zrobić (czasem nawet sprawia to przyjemność) dla mnie to dyskwalifikuje auto podczas gdy niektórzy "prawdziwi alfisti" nie umiejący bezpiecznika wymienić uznają to za normal. Dlatego nie mam żalu o fiatowskie masowe dość sprawdzone technologie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Cytat Napisał Kierownik Zobacz post
    Powiedzcie mi, co sądzicie o boxerach? Waszym zdaniem ten silnik zasługuje na wyróżnienie?

Bo ja uważam ten silnik za jeden z najlepszych wyprodukowanych przez AR. Mam taki i w przełożeniu osiągi - pojemność - spalanie jest rewelacyjny. Do tego, model z 93roku a jest dość zaawansowanym technicznie samochodem (ABS, komp. pokładowy, elektryczne szyby, w niektórych wersjach klimatyzacja..)

Fakt, że v6 to zupełnie inna klasa, ale mimo wszystko ja tam wolę boxerka
    Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    Nie żartuj Kierownik..spalanie? Pali dużo, za dużo. Jest to poza tym silnik elastyczny w strefach wysokich obrotów, a zatem w jezdzie miejskiej dość krowiasty. Sam mam boxa od paru lat wiem co mowię.
    Silnik jest kultowy, brzmi genialnie, posiadanie go to frajda i temat do rozmów z innymi, rzędowcami)
    Ale realnie patrząc: jak jezdzisz spokojnie, nie masz funu. Jak jezdzisz ostro, dynamicznie, rwiesz paski, przekręcasz panewki i zjadasz hektolitry paliwa.
    Taka prawda panie.
    Ja również uważam silniki typu boxer od Alfa Romeo za warte wyróżnienia. Ale tylko te montowane do końca produkcji w 33. Do 145 czy 146 te silniki nie pasują, przez co tracą swoją magię którą tworzyły w starszych modelach AR.
    Rozumiem Pana Kowalskiego z tym że uważa silniki typu boxer za mało elastyczne i paliwożerne. Posiada model 145 który jest zdecydowanie cięższy od 33 i dlatego nie modernizowany przez lata silnik typu boxer nie daje sobie rady w nowszych od 33 produkcjach.
    Ja posiadam 33 z silnikiem typu boxer. Dla mnie ten samochód jest szybki, elastyczny i pomimo gaźników potrafi zaskoczyć pozytywnie spalaniem.
    Jadąc w trasę 33 używam głównie 5 biegu, elastyczność silnika typu boxer wspomagana gaźnikami jest rewelacyjna przez co pozwala na wyprzedzanie innych aut bez zbędnej redukcji. Dodatkowo dodam iż posiadam najdłuższą skrzynie biegów montowaną w silnikach benzynowych w 33 więc gdyby do tego silnika dołożyć przełożenie główne z silnika 1.3/1.4 boxer to elastyczność byłaby jeszcze lepsza.
    Osobiście bardzo żałuję że Alfa Romeo nie produkuje wciąż silników typu boxer. Jest wiele aspektów w których wyprzedzają jednostki rzędowe i jak widać po Porsche i Subaru jeśli się rozwijało ten pomysł to i w tych mega ekologicznych czasach można sprzedawać auta z tego typu silnikiem.
    Ostatnio edytowane przez DaniioDTB ; 21-12-2010 o 10:47

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Posiada model 145 który jest zdecydowanie cięższy od 33 i dlatego nie modernizowany przez lata silnik typu boxer nie daje sobie rady w nowszych od 33 produkcjach.
    Eeee ja mam tez 145 w 1,7 16v BX i daje świetnie radę. Jak kupowałem to auto to nie liczyłem się ze będzie mi palił 6 litrów/100 km..bo to nierealne... Jak dla mnie silnik jest elastyczny, bezawaryjny i brzmi pięknie nawet na seryjnym wydeszku Miałem wiele ofert kupna juz tego auta ale moja Pani tak sie w nim zakochała że nie chciała sprzedac mimo ze dawali więcej niz sam za nia zapłąciłem...

Z przyjemnością jeżdżę moją Vką Busso i boxerkiem, oba silniki są dla mnie kwintesencją AR za dobrych starych czasów i co najważniejsze nie czuje dyskomfortu przesiadając się z 226 KM na 127 km...
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    123

Domyślnie

do momentu wypadku i skasowania jeżdziłem 33-ką codziennie do pracy a wracając specjalnie wracałem do domu dłuższą trasą!Mimo iż było to tylko 1,4 to i tak dawał mi tyle frajdy jak żaden inny samochódTo był prawdziwy dzikus - do momentu aż mnie staranował golfiarz...Teraz ten sam boxerek pracuje w 145 żony a i tak z miłą chęcią wsiadam do niej i wcale nie uważam że jest mułowaty,a dżwięk silnika poprawia mi humor na cały dzieńCo do awaryjności-jaka awaryjność boxera?

Kowalski
    Gość

Domyślnie

zgadzam sie, co do 1.7. Jest OK. Ja mam 1.6 i daje radę ale... ciężko dzwignąć auto spod swiateł, masa robi swoje. Nie raz 33 dała mi łupnia)
    Natomiast juz kompletnie uważam za pomyłkę silniki 1.4 w 145. Ludzie, to w ogóle nie jedzie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Czudec ok. Rzeszowa
    Auto
    156 1.8 02'

Domyślnie

Miałem przyjemność jeździć 145 z boxerem 1.4 - faktem jest, że to auto ledwo jeździ... jeśli chodzi o 1.7 w 145 - jest ok.
    Jak wspomniałem wcześniej - awaryjność boxer'a 1.7? 8v - trzeba się postarać żeby go zepsuć.. nie zmieniać oleju, rozrządu itd.. 16v z tego co się orientuję jest trochę gorzej co chodzi o awaryjność, bo ma większe obciążenia, które musi znosić Jeśli chcecie poznać prawdziwy smak jazdy AR z silnikiem bx zapraszam do jakiejkolwiek 33'ki w miarę utrzymanej - stare auto, ale frajda z jazdy tym autkiem przegania niektóre nowsze samochody..
    Ostatnio edytowane przez Kierownik ; 21-12-2010 o 15:50
    Jest: 166 FL 2.4 2003 automat
    156 1.8 02' - ciągle w rodzinie

Była: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2004 :]
    Była: Alfa Romeo 33 1.7 8v - perełka mua.
    Była: Alfa Romeo Gtv 2.0 TS 1999 :]

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

a ja troche rozumiem Bimskiego i jego krytyke Alf po 75, jezdzilem wieloma Alfami, łacznie z najnowszymi, min GTA i pod wzlędem trakcji i radosci z jazdy...narazie nie jechałem lepszą od 75 to cos zupełnie innego. Powiem tak, warto chyba spróbować. Bo 145, 155, 156 (poza GTA) to jakoś tak...daleko
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał amigas Zobacz post
    a ja troche rozumiem Bimskiego i jego krytyke Alf po 75, jezdzilem wieloma Alfami, łacznie z najnowszymi, min GTA i pod wzlędem trakcji i radosci z jazdy...narazie nie jechałem lepszą od 75 to cos zupełnie innego. Powiem tak, warto chyba spróbować. Bo 145, 155, 156 (poza GTA) to jakoś tak...daleko

Tak, niestety dzisiejsze auta to zabawki dla grzecznych chłopców ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Tak, niestety dzisiejsze auta to zabawki dla grzecznych chłopców ...
    sądząc po tym czym jeździsz postanowiłeś się trochę względem serii uniegrzecznić

a tak z 2 strony, jakby mchciał autko na codzien to chyba myślałbym o MiTo jakos*tak mnei przekonało tą zabawkową zadziornościa
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał amigas Zobacz post
    sądząc po tym czym jeździsz postanowiłeś się trochę względem serii uniegrzecznić

Coś trzeba było z tym autem zrobić żeby dawało fun z jazdy ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts