Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Temat: Udoskonalanie audio

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

mialem tak u siebie są dzies fotki w dziale nasze belle. ja to zdemontowałem , pojezdzijcie chwile z otwartym schowkiem na rękawiczki jak wam nie bedzie przeszkadało to montujcie w to miejsce radio duzo roboty nie ma . ja za tą kieszen wymieniłem się z kims z forum z radomia za orginalny schowek. zamontowałem sobie dobry sub w bagażniku, zmieniłem standardowe głosniki na magnaty, zasiliłem je osobnym wzmacniaczem i jestem zadowolony. teraz tylko poluje na moduł zmieniarki która czyta karty i pamięci usb i zastępuje standardową na płyty i będę w pełni szczęscia .Chodzi mi o cos takiego http://allegro.pl/zmieniarka-usb-fia...393879862.html , ale chyba jeszcze nie ma jej do modelu 166
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 03-01-2011 o 19:57 Powód: modół, bagarznik. SŁOWNIK W RĘKĘ!!
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie ma i nie będzie do 166 tylko loudlink
    A ja osobiście też bym nie zeszpecił kokpitu dodatkowym radiem. Za tą całą kapuchę i rzeźbę wolałbym kupić loudlink i sprawa załatwiona lepiej niż dodatkowym radiem....

piter1984
    Gość

Domyślnie

nie do końca się z tym zgodzę... chociaż, owszem jeżeli ktoś oczekuje grania ulubionych piosenek z mp3 to tak

przy dodatkowym radiu masz pełną kontrolę nad każdym elementem audio: od jednostki sterującej, poprzez zasilanie, przewody sygnałowe kończąc na głośnikach i wzmacniaczach.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

hmmm... ja też mam pełną kontrolę w ICS brakuje jedynie tego nośnika (płyty). Mając DSP panujesz nad każdą częstotliwością dźwięku i jego rozkładem w aucie. A jak nie masz DSP to zamontuj oryginał. Będzie to tańsze albo porównywalne a jakość jest zadowalająca nawet średnich melomanów. Po co kroić tapicerkę i robić wioskę ze 166, to limuzyna a nie szpanerski golf. A jeżeli chodzi o odłączanie wzmacniacza czy innych elementów (pewnie chodzi Ci o tubę itp) to bądźmy szczerzy ale nikomu to nie jest potrzebne. Chyba że chcesz zrobić z auta napie...kę z pod dyskoteki. Po co niby wzmacniacz odłączać? Mogę zmienić częstotliwości na ICS. Albo zasilanie tuby. Mogę wyłączyć basy w ICS. Po co odłączać głośniki? Zmieniam koncentrację dźwięku na dowolny fotel w ICS. A kilka wzmacniaczy? Po co? Chyba że startujesz w konkursie na najgłośniejszy sprzęt (.....). Albo jeśli chcesz żeby pękała Ci głowa a przechodnie na Ciebie patrzyli jak wiesz... Powszechne zjawisko. Poza tym 166 jest tak dobrze wyciszona a fabryczne nagłośnienie tak zrobione że w środku już nie pogadasz tak muzyka napie...la a na zewnątrz kilka metrów od auta prawie nic nie słychać. I przede wszystkim nic nie telepie, nie dzwoni i nie rzęzi od basów jak co poniektórym. Mam zmieniarkę ale bez magazynka. A czytając jakie są z tym problemy i patrząc na astronomiczne ceny dałem sobie spokój. Kupię kiedyś loudlink. Ja po prostu wychodzę z założenia że szpecące jest montowanie dodatkowego radia. Ja nawet odświeżaczem nie psuję kokpitu a co dopiero jakąś cegłą na desce. A nie którym to nie przeszkadza. Chcesz zrobić z klasą, porządnie? Zamontuj oryginalne DSP. Słyszałeś i uważasz że to za mało? Poczytaj trochę o elektronice i profesjonalnym audio i zamontuj górnolotne DSP własnej kompozycji ale bazujące na ICS. Bez problemu można. Ale nie róbmy łupiących manieczek ze skrzynką i ledami w bagażniku a w kokpicie dodatkowe radio nie świadczące wcale o profesjonalnym audio.
    Ot tak mój wywód.
    I niech nikt tego nie bierze za obrazę każdy zrobi to co chce, każdy ma inny poziom. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie i nie musi być kryterium.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 04-01-2011 o 09:09

piter1984
    Gość

Domyślnie

Marku, ja nie mówię o robieniu łupanki w aucie... uważam że moc jest potrzebna jedynie do kontroli... ja w swoim poprzednim aucie byłem w stanie rozpoznać mp3 320 kbps od wava, z pełną stabilnością do końca głośności (chyba nie widziałem manieczek na płycie ) i trochę żal mi że nie mogę tego przerzucić, a to, że nieskromnie chwaląc się było 111dB,cóż co do radia na podszybiu, masz trochę rację... też mi się to nie widzi...
    nie wiem co masz na myśli bym poczytał trochę o profesjonalnym audio... niemniej jednak ja preferuję dźwięk jak najbardziej surowy beż żadnych procesorów dźwiękowych o których piszesz... uważam że dobrze dobrane (fizyczne) zwrotnice i tłumiki grają lepiej niż ustawianie każdej oddzielnej częstotliwości na equalizerze... z tego względu te lepsze wzmacniacze mają coś takiego jak direct pass a te najlepsze... nic nie mają... tylko pokrętło głośności.

szubi
    Gość

Domyślnie

koledzy mam pytanie bo dziś tak z czystej ciekawości spojrzałem na tylnią półkę i się okazało że brakuje mi tam głośników a co najciekawsze bella już jest ze mną ponad pół roku i ja o tym nie wiedziałem więc postanowiłem jej kupić te głośniki dziś i moje pytanie jest następujące jaki tam rozmiar głośników wchodzi w półkę 6x9" czy jakieś inne? oraz jaką moc mogę maksymalnie kupić tak żeby ICS to wytrzymał

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Cytat Napisał szubi Zobacz post
    koledzy mam pytanie bo dziś tak z czystej ciekawości spojrzałem na tylnią półkę i się okazało że brakuje mi tam głośników
    Głośniki w tylnej półce były montowane w 166 wyposażone we wzmacniacz DSP!! Masz u siebie ten wzmacniacz??
    Bez DSP sam ICS może być za słaby żeby to jakoś grało!
    Nie wiem jakie są ich wymiary ale na pewno są 2omowe co też jest ważne!
    mahony2008

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jak nie masz wzmacniacza i DSP (a pewnie nie masz) to tak jak mahony pisze. A jeżeli masz wzmacniacz albo dokupisz oryginał (nie są drogie) to kup oryginalne głośniki, też chodzą na allegro.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dawid_007_04
    Mieszka w
    Tucze
    Auto
    Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r

Domyślnie

Wracając do kwestii radio czy dodatkowy wzmacniacz, mam pytanie czy istnieje możliwość skonstruowania "czegoś" co sprawi że ICS będzie " myślał " , że zmieniarka jest podłączona( mino , że jej nie ma ) i płyta która się w niej znajduje jest cały czas aktywna ? Gdyby było to możliwe to po naciśnięciu przycisku CD aktywne stały by się kable chinch, ( w bagażniku) pod które można by było podłączyć zewnętrzne źródło Audio( np. radio sterowane pilotem). Co z kolei likwiduje problem playera, różnych formatów( zależne od tego co kto sobie by podłączył pod kable chinch) oraz szpecenia kokpitu jakimiś zabudowami pod radio..

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Cytat Napisał dawid_007_04 Zobacz post
    Domyślnie
    Wracając do kwestii radio czy dodatkowy wzmacniacz, mam pytanie czy istnieje możliwość skonstruowania "czegoś" co sprawi że ICS będzie " myślał " , że zmieniarka jest podłączona( mino , że jej nie ma )
    Kolego ja zrobiłem coś takiego(ale posiadam DSP) że wpiąłem się kabelkami do kostki mini iso żółtej i bezpośrednio daje sygnał z mp4 do DSP i mam muzę z jakiego chcę urządzenia, które podaje dźwięk przez "mini jack" bo taką końcówkę sobie podłączyłem!!
    mahony2008