Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Pierwsza awaria w mojej 156 - urwałem klamkę...

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Question

Ja tak trochę odbiegając od tematu klamki bo sam po lewej z tyłu mam nadłamaną i jakoś się leniwie zbieram by to naprawić.

Czym panowie uszczelki smarujecie w zimie>? bo mi zaczęły moje drzwi przymarzać, jakiś spray silikonowy<? Podajcie nazwy albo producenta.
    Co wy koledzy tam używacie, będę dźwięczny za podpowiedzi.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Ja przesmarowałem uszczelki zwykłym silikonem w sprayu za 8zł 500ml (taki akurat kupiłem żeby przesmarować wahacze bo mi skrzypią ). Ja robiłem to przed zimą. Dodatkowo powiem żeby podczas smarowania schylić się i dojrzeć uszczelki na samym dole przy drzwiach (normalnie ich nie widać), taki przyklejony pasek gumy do drzwi. Je tez polecam przesmarować. Ja og&#243;lnie psikałem dość obficie na wszystkie gumowe części przy drzwiach i bagażniku. Oczywiście nie mam najmniejszego problemu z otwarciem drzwi czy bagażnika.

PS: w poprzednich samochodach stosowałem glicerynę i też się sprawdzała.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Stosowałem kupę lat produkt Autoland'u - Uszczelka. Preparat służył dobrze w Sienie, teraz służy uszczelkom AR, przesmarowałem dobrze i mam spokój. Jednak należy tego dokonać gdy temperatura zewn. na to pozwala, najlepiej plusowa... ojciec próbował w swoim przesmarować, bo zapomniał i płyn średnio się nanosił przy zerowo-ujemnej temperaturze. Chyba, że masz garaż...
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

bobsson
    Gość

Użytkownik Rowerzysta Avatar gramster
    Mieszka w
    kętrzyn
    Auto
    alfa 156 2.0 T.spark 97r

Domyślnie

i jak tam panowie ktoś przerobił tą klameczkę ? bo mnie dzisiaj też się urwała u dołu, jak ktoś naprawił to proszę o opis

west13
    Gość

Domyślnie

Ponieważ mi też zepsuła się klamka, a dzisiaj miałem chwilkę czasu więc postanowiłem coś z nią zrobić. Najpierw ją zdemontowałem jak w poniższym linku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...meo_156_a.html
    Po obejrzeniu okazało się, że na dole ruchomej części klamki urwał się plastikowy uchwyt mocujący bolec. Naprawiałem to w następujący sposób:

• Wyciągnięcie bolca.
    • Nawiercenie dziury o średnicy bolca w ruchomej części klamki w miejscu, aby można było zastosował przedłużony bolec.
    • Założenie dłuższego bolca tak aby wszedł przez nawierconą dziurę, dzięki czemu jest możliwość uchwycenia ruchomej części klamki (ja akurat bolec zrobiłem z gwoździa, bo przypasowała mi średnica).

Ogólnie może i rzeźnicka metoda, ale mam nadzieje, że na jakiś czas wystarczy.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wiluxx
    Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

A ten bolec to wychodzi bez większych przeszkód, czy trzeba go posmarować, podgrzać, żeby go wyjąć?
    AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ

west13
    Gość

Domyślnie

Bolec przy wyciąganiu stawia opór. Ponieważ miałem urwany uchwyt bolca, wiec można było odchylić trochę ruchomą część klamki i zbić bolec za pomocą śrubokręta i młotka. Podgrzewać bolca nie chciałem, ponieważ siedzi on w plastikowym uchwycie i bałem się, że go zdeformuje.
    Ostatnio edytowane przez west13 ; 11-01-2011 o 09:02