Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Nic sie nie zaczyna Rzmundzior... spokojnie. Zacytowałem skąds ten tekst, spodobał mi się, ma wiele racji.
Ale nic się nie zacznie, z prostego powodu: każdy broni swojego, nawet kurczowo, oby tylko nie przyznac się, i przed innymi ale PRZEDE WSZYSTKIM przed sobą, że zrobiło się badziewiacki zakup, kiepską inwestycje.
Dieslowiec będzie bronił diesla nie dlatego, ze diesel jest lepszy ale dlatego że on kupił diesla.
A takie podejscie wyklucza dyskusję w ogóle: nie ma ona sensu.
To był zgrabny cytat, ktorym podkreśliłem swoje zdanie i nic wiecej.
Mozna dyskutować o EKO. Mowi sie i pisze, ze dodatki bio są nonsensem pseudoekologicznym i tak naprawde więcej z nich szkody niz pozytku.
Ja jestem prawdziwym alfisti (!) i leję do baka co najtańsze (opał, przepalony olej z frytkarni itd..) silnik znosi to dzielnie, co najwyżej od czasu do czasu "piardnie" kłębem czarnego dymu, innych negatywów nie zauważyłem. Pamiętajcie, lać co najtańsze![]()
tak jest , bez dymu nie ma ognia![]()
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
ktoś chyba źle nazwał temat - pewnie chodzi o to czy JTD znosi paliwo jakim jest bioester - tak więc nie... a ekodiesel to po prostu zwykła ropa, podjeżdżając pod dystrybutor mamy zazwyczaj do wyboru właśnie eko i że tak powiem szlachetniejszą ropę np. Vervę na Orlenie. Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule: JTD bardzo dobrze znosi ekoDiesla...a czy diesel jest zły czy dobry to już sprawa indywidualna... pozdro!!
pracowałem na stacji i swoje wiem na temat paliw...
Generalnie w paliwach Orlenu jest conajmniej 5 % dodatków bioestru... czyli... rzepaku..
EKO nadaje się do Golfa II 1.6d na lato...
Generalnie jest to gęstsze paliwo o niższej liczbie centanowej i z wieloma "chemicznymi" dodatkami... które zbyt mocno "przeczyszczają układ" i ... po przejściu na jazdę na EKO warto wymienić filtr paliwa.
Ja generalnie omijam Orlen i w życiu nie zatankowałbym EKO...
Rozmawiałem też z wieloma kierowcami ciężarówek... nikt nie chciał na tym jeździć...
jedyną grupą społeczną, która była ZA bio byli... ROLNICY... i wg mnie to nadaje się do "Ciapków" .. a nie to turbodoładowanych diesli z common railem czy pompowtryskami...